är chef för Språk och Framtid i Örebro kommun (bilden ovanför).
- Allt vi gör nu går ut på att förkorta vägen till egenförsörjning och vi har ett nära och bra samarbete med Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet, säger han.
Svenskundervisning för invandrare, allmänt kallat Sfi, är i Sverige ett kommunalt ansvar och den som anmäler sig har rätt att få en undervisningsplats inom tre månader. Kommunerna kan själva stå för sin Sfi eller handla upp tjänsten. Sfi har fyra nivåer, A till D, där A är den mest grundläggande och anpassad för analfabeter.
Sfi har ofta kritiserats för dåliga resultat och ges en del av ansvaret för att det i genomsnitt tar sju år för en nyanländ att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.
Granskningarna är flera - i mars kom Skolinspektionen med en rapport, där det konstaterades att Sfi är för lågt prioriterat i kommunerna. Riksrevisionen presenterade nyligen en undersökning där de slog fast att det tar alldeles för lång tid för utländska akademiker att få fotfäste på arbetsmarknaden.
En annan rapport kommer från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitiskt utvärdering. Den presenterades förra sommaren och visade att under de första tio åren klarar sig de invandrare som inte väljer Sfi lika bra, eller bättre, än de som läser kurserna. Efter tio år var det däremot fem procent flera av dem som gått Sfi som hade arbete. För kvinnor och för män med dålig skolunderbyggnad visade sig Sfi-undervisning särskilt positivt.
Källor:
Integration i arbetslivet