Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Stor økning i søknader: Islands regjering søker strengere innvandringsregler
Det har vært sterke og hyppige diskusjoner om endringer i Islands innvandringssystem i senere år. Grunnen er en stor økning i asylsøknader som har vist seg å bli svært dyrt for den islandske staten.
Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?
Hvordan vil kunstig intelligens påvirke demokratiet? Det var det store spørsmålet under markeringen av Nordens dag i Oslo. Det ble advart mot å tro at EUs AI Act kan løse alle våre problemer.
EU-direktiv gir nordiske plattform-arbeidere nytt håp
EUs plattformdirektiv er endelig på plass. Det skal hjelpe folk i de nordiske EU-landene som jobber for digitale plattformer som Foodora og Wolt til å få anstendige arbeidsvilkår. I Norge løste er det med en endring i arbeidsmiljøloven allerede ved nyttår.
Nordbor - utställningen som visar 500 år av nordisk historia
Vad kan man göra inför Nordens dag den 23 mars för att känna sig lite nordisk? En aktuell möjlighet är att se den stora utställningen Nordbor på Nordiska museet i Stockholm.
Snellman i Finland: Innvandrere må kunne tre nye språk
Til tross for mangel på arbeidskraft i Norden, står mange innvandrere i nordiske land uten jobb. På Snellman i Finland har de lang erfaring med å ansette innvandrere. - Innvandrere er veldig opptatt av å få jobb og har så lyst til å jobbe. De er lojale ansatte, sier HR-sjef Ann-Marie Eklund i Snellman.
Hoten mot svensk socialvård fick stora konsekvenser för de anställda - nu ska straffen skärpas
Hot och trakasserier mot offentliganställda är omfattande och ökar. Det får stora konsekvenser för enskilda tjänstemän och riskerar i förlängningen att urholka det demokratiska systemet. En ny offentlig utredning föreslår nu en straffskärpning för våld och hot mot tjänstemän, liksom att förtal av tjänstemän blir ett nytt brott.
Oväntad förhalning av EU:s plattformsdirektiv
Det pågår en kamp mot tiden för att få EU:s direktiv om plattformsarbete i hamn. I december såg det ut som om saken var klar, men så gjorde nästan hälften av medlemsländernas regeringar, däribland den finska och den svenska, tummen ner.
Karen Ellemann: Hele Norden i Nato «positivt på alle måter»
Nordisk ministerråds generalsekretær mener det nordiske samarbeidet vil stå enda sterkere når alle de nordiske landene er medlemmer i Nato. Men under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø gjentok Karen Ellemann at det foreløpig ikke er aktuelt med et ministerråd for forsvarsministre.
Grindavíks ordfører: – Vet ikke når gjenoppbyggingen kan starte
Grindavík har stått mer eller mindre tom siden 10. november. De 4000 innbyggerne i det islandske fiskeværet på sørkysten av halvøya Reykjanes måtte flytte ut da en lavastrøm oppsto delvis under landsbyen og skapte sterke jordskjelv og forskyvninger i bakken.
Sverige vill fira den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 2024
När Sverige nästa år tar över som ordförandeland i det Nordiska ministerrådet kommer det bland annat att markeras att den fria nordiska arbetsmarknaden varat i 70 år. Inom arbetslivsområdet kommer ett nordiskt-baltiskt möte organiseras om åtgärder för att bekämpa arbetslivskriminalitet.
Bussföretag vill att EU skärper reglerna mot dumpning
- Lägg ned målet mot Danmark och se i stället till att EU får klara regler som hindrar bussföretag från låglöneländer att ägna sig åt social dumpning i Norden.
Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning
Der er ofte mange barrierer for job, hvis man står uden for arbejdsmarkedet, og uanset om man er ung eller ældre er mange af barriererne ens. Det skal beskæftigelsespolitikkerne i Norden i højere grad afspejle, anbefaler ny rapport.
"Dags att Åland får en modern självstyrelselag"
Åland har ett nyvalt lagting och en ny landskapsregering har presenterats. Ledamöterna i den har stora frågor att ta itu med. Ska Åland äntligen få en ny och modern självstyrelselag? Kan effekterna av skattegränsen, som omger öriket, mildras för att förenkla för näringslivet?
Finland lockar - men första vågen av estniska arbetare har flyttat hem
Estlands huvudstad Tallinn är en charmig stad med medeltida sevärdheter och en snabb utveckling. Inte mycket finns kvar från den sovjetiska tiden. På några timmar kommer man över Finska viken från Helsingfors till Tallinn.
Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder
Det svenska företaget Renewcell får Nordiska rådets miljöpris 2023 för sin banbrytande lösning för att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment