Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2018 i OECD: Island tjänar mer på turismen än fisket
OECD: Island tjänar mer på turismen än fisket
Nyhet

OECD: Island tjänar mer på turismen än fisket

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Turismen på Island har blivit Islands största näring och viktigaste inkomstkälla med 8,4 procent av BNP, enligt rapporten OECD Tourism Trends and Policies 2018. Bara i Spanien, Portugal och Mexiko står turismen för en större andel av BNP än på Island. 14 procent av arbetskraften på Island jobbar inom turismen.

Turismen på Island har årligen ökat med i genomsnitt en fjärdedel de senaste åren. Tillväxten har gett ett överskott i utrikeshandeln, nya företag har grundats och tusentals arbetsplatser har skapats. Turismen står nuförtiden för den största exporten. Den ger 39 procent av de totala intäkterna i utländsk valuta under 2016 eller mer än både fiskerinäringen och aluminiumindustrin tillsammans.

Islands befolkning är bara 350 000, men varje år besöker cirka två och en halv miljon turister ön. De flesta kommer från USA, Storbritannien och Tyskland. USA, Storbritannien och Kina står för den största tillväxten.

Källa: OECD

OECD:s statistik är från 2016, sedan dess har antalet turister som kommer till ön ökat ytterligare. Antalet är en femtedel av dem som kommer till Danmark och Sverige. Källa: OECD

Edward J. Huijbens, professor vid Akureyri universitet, är inte förvånad. Han säger att rapporten visar det som man väntat sig. Turismen har ökat snabbt på Island; sedan 2010 har kurvan pekat brant uppåt. Han menar att Island egentligen inte gjort någonting för att det skulle bli så.

Turisterna kom oväntat

- Det bara hände. Plötsligt började folk strömma till Island. Landet har nu blivit ett turistland. Det måste alla inse, säger han.

Makthavarna på Island har fått nya utmaningar enligt OECD-rapporten. Den största utmaningen är att maximera vinsterna från turismen samtidigt som man skyddar det som turistintresset bygger på. Den snabba tillväxten har gjort att trycket på naturen, infrastrukturen och samhället ökat.

Källa: OECD

Mätt i turismens andel av bnp slår emellertid Island de övriga nordiska länderna med hästlängder. Källa: OECD

Huijbens berättar att Island inte har förberett sig för den stora folkströmmen. Men nu när tillväxten blir lite långsammare får Island möjligheten att bygga upp infrastrukturen för turismen, planera strategin, investera och organisera, säger han.

-  Vi borde ha gjort det tidigare men nu måste vi i varje fall göra det, fortsätter han.

Han menar att Island nu måste fatta grundläggande beslut om markanvändning, upprätta fler nationalparker och fatta andra stora beslut som rör turistlandet Islands behov och intressen.

-  Ska vi förstärka infrastrukturen i enlighet med Island som turistland? Eller ska vi lita på att vi har turen på vår sida, att allting blir ok och att våra utländska gäster fortsätter komma till Island? säger professor Edward J. Huijbens.

arkivert under:
"Späckfullt" med turister

Turister på valsafari ombord på en fiskebåt visar att havet kan ge inkomster på flera sätt. Här simmar en grupp späckhuggare utanför Grundafjördur i västra Island. Foto: Inspired by Iceland.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment