Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2023 i Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder
Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder
Nyhet

Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder

| Text och foto: Björn Lindahl

Det svenska företaget Renewcell får Nordiska rådets miljöpris 2023 för sin banbrytande lösning för att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter.

Martin Stenfors, strategichef på företaget, tog emot priset under Nordiska rådets festföreställning på Operan i Oslo .

- Priset är ett jättestort erkännande. Vi har lagt ned ett stort jobb sedan vi grundades 2012. Att ta en god idé på forskningsstadiet hela vägen till att bygga en ny industri i Sverige är en ganska jobbig process. Att få uppskattning och se att det inte bara är vi själva som tycker att det är viktigt, är jättestort för oss, sa Martin Stenfors omedelbart efter prisutdelningen till Arbeidsliv i Norden.

Temat för miljöpriset i år var hållbar produktion och konsumtion av textiler. Det fanns sammanlagt sju nominerade. Svenskarna köper i genomsnitt 14 kilo nya kläder och textilier per person och år. Men mycket av det används inte. Nästan åtta kilo textil slängs i hushållssoporna och förbränns.

Slänger 80 000 kläder

- Svenskarna slänger ungefär 80 000 ton av kläder. I vår anläggning i Sundsvall, när den har skalats upp, ska vi kunna processa 60 000 ton per år, säger Martin Stenfors.

Renewcell tillverkar inte själva fiberprodukten i form av textilier som viskos och lyocell, men råvaran till den.

Alexander Donka, Renewcell

Råvaran för Renewcell kan vara gamla jeans - men inte sportkläder utan bomull eller ullsockor. Foto: Alexander Donka.

- Det är en sorts dissolvingmassa. Idag görs den råvaran av träd från skogen. Vi använder i stället cellulosan från slängda kläder med rikt bommullsinnehåll och tillverkar samma produkt. Då får vi både bort textilavfallet från deponiförbränning, samtidigt som träden i skogen kan användas till andra saker än att tillverka kläder.

Renewcell kallar cellulosamassan de tillverkar för cirkulose. Både H&M och Levi´s använder den redan i sina kollektioner. Idag är det 130 personer som är anställda på företaget, de flesta på en fabrik i Ortviken vid Sundsvall.

Renewcell har tidigare meddelat att det tecknat ett kontrakt med kinesiska Tanghsan Sanyou, en av världens största producenter av viskosfiber. Kontraktet sträcker sig över fem år och är värt drygt 2 miljarder kronor.

- Det är jättestort för oss och faktiskt för hela industrin, där det inte är så vanligt med långa avtal. Vi ska leverera 40 000 ton massa per år till Tangshan Sanyou, vilket innebär att vi redan nu sålt två tredjedelar av vår kommande kapacitet i Ortviken, sa Patrik Lundström, vd för Renewcell, till Di Digital när nyheten släpptes.

Foto: Henrik Bodin

Renewcell  har flyttat in i SCA:s gamla massa- och pappersfabrik. SCA bestämde sig 2020 för att lägga med sin produktion av tryckpapper, som tidigare sysselsatte 700 personer. Foto: Henrik Bodin.

Renewcell ser ut som ett pappersbruk, men istället för trästockar är det gamla jeans som är råvaran. 

- Delvis använder vi samma maskiner som ett pappersbruk.  Vår torkmaskin, som torkar massan, är en begagnad maskin, även om den inte är från SCA. De hade lokaler som passade jättebra för vår produktion och det fanns resurser i form av tidigare anställda.

- När vi tittar på hur vi ska skala upp ytterligare är planerna på 360 000 ton. Det skulle kunna generera 500 jobb. Det är ju processindustri, så den är inte väldigt arbetsintensiv. De flesta jobben är vid skärmar för att styra processen. Men totalt sett blir det ändå fler jobb, eftersom efterfrågan på de här produkterna ökar, säger Martin Stenfors.

Läs mer om modeindustrin och återanvändning av kläder:

Krav om bæredygtighed ved Copenhagen Fashion Week

 Foto:  Colette der Kinderen, Lovechild 1979

For første gang nogensinde stiller Nordens største modeuge krav til deltagende modebrands om bæredygtighed. Der er en ny epoke, men vejen til bæredygtig modeindustri er lang, vurderer ekspert. Læs mer:

 Så blir skänkta textilier nya kläder hos Remake

Foto: Gunhild Wallin

Mode och textil är en av de stora miljöbovarna. Det handlar om hur råvaran kommer till, om arbetsmiljöer och miljöförstöring både i processen till färdiga plagg och transporter. Läs mer:

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment