Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 4/2013
Leder: Hva skal vi gjøre med ungdommen?
Ingen skal tro at Nordens politikere ikke er opptatt av spørsmålet. Særlig gjelder det gruppen NEET, de som verken er i utdanning eller i arbeid, not in education nor in employment. Det gjelder mellom 5 og 10 prosent av ungdommen i Norden. Men hva vil politikerne gjøre for dem?
” Slå oss inte på käften, slå oss med häpnad”
Att verkligen lyssna på de unga och att se var och en utifrån sina förutsättningar. Att samarbeta på tvärs mellan sektorer, men också att lära och inspireras mellan de nordiska länderna var teman som återkom under konferensen ”Fler unga i arbete”, som hölls i Stockholm den 16 maj.
Jobbforum Unga visar upp de goda exemplena i Norden
- En mördare kan bli en fantastisk medarbetare. Han har suttit i fängelset och tänkt. De arbetsgivare som vågar anställa en tidigare kriminell får väldigt lojala medarbetare, säger Nanna Ravn Hansen, som arbetar som konsulent på High:five.
Forskare: trubbiga åtgärder mot ungdomsarbetslösheten
Det är svårt att hitta politiska åtgärder som träffar rätt när man vill få fler ungdomar i jobb. Den kraftiga sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar i Sverige 2007 och 2009 har lett till få nya jobb.
Øget dansk satsning på jobrotation
Jobrotation er et guldæg, der både bringer arbejdsløse ind på jobmarkedet og opkvalificerer fastansatte, mener den danske regering. Arbejdsmarkedseksperter er enige. Men det tager tid at få virksomhederne til at bruge ordningen.
Jobrotation udløste fast job
Efter mere end to års arbejdsløshed fik danske Anne Slettemose job som jobrotationsvikar. Nu er hun fastansat.
”Tack och lov – jag är en Svensson”
Ungdomsarbetslösheten är en prioriterad fråga för Stockholms stad och det pågår ett omfattande arbete inom staden och mellan staden och andra myndigheterna för att de unga ska gå från bidrag till arbete eller studier. Att ge individen starkt stöd är en framgångsfaktor, visar två projekt.
Hur svårt kan det va´?
Det är näringslivet i Södra Småland som för ett år sedan myntade begreppet ”Hur svårt kan det va´? De tog då tog initiativet till ett möte för att lyfta ungdomsarbetslösheten i regionen - både som ett led i sitt sociala ansvar som företagare och som ett sätt att få kompetens.
Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk
Han sto med sigaretten bak øret og spurte: Bjarne, hvor kan jeg røyke? Det var det første han sa til meg, sier arbeidsgiveren Bjarne Brøndbo. Etter noen få timer var han rede til å gi opp å ta skoleavhopperen i arbeid. Han ringte NAV og sa at han ikke trodde det gikk. Gi han en sjanse til, ba Randi Nyheim Aglen i ungdomsteamet. Det ble starten på en god historie. Hva skjedde?
Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt
Rensa ogräs i gurkodlingar, klippa gräsmattor och sköta blomrabatter, sopa gator nattetid, sälja glass och korv, köra lastbil och sedan äntligen få det första riktiga journalistjobbet: min egen väg in i arbetslivet var lång och krokig och gick via en mängd olika sommarjobb.
Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen
På nordiske arbejdspladser er store forandringer hverdagskost, og parterne på det danske arbejdsmarked går nu sammen om at forebygge, at forandringsprocesser på jobbet udløser stress.
Side-alternativer