Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2018 i Tema: Nya nordiska perspektiv på arbetsmiljön

Tema: Nya nordiska perspektiv på arbetsmiljön

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 7/2018
Tema: Nya nordiska perspektiv på arbetsmiljön

Foto: Cata Portin

Nya tendenser i arbetsmiljön i Norden

Arbetsmiljö är ett vittfamnande begrepp. I detta nummer av Arbeidsliv i Norden utforskar vi några av dem. I Oslo har den hittills största nordiska konferensen om det som kallas Supported Employment, hållits. Där ställs frågan om vem är som får delta i arbetslivet över huvud taget.

pic

Har det skett ett skifte i synen på vem som kan delta i arbetslivet?

- Ingenting är svårare än att sluta med det som inte fungerar, var budskapet från den norska välfärdsdirektören Sigrun Vågeng, när hon öppnade den hittills största nordiska konferensen om Supported Employment i Oslo. Är det ett tecken på paradigmskifte?

pic

Stora skillnader i Norden inom Supported Employment

Skillnaderna är stora mellan de nordiska länderna i hur stor roll Supported Employment spelar i arbetet med att få in utsatta grupper på arbetsmarknaden. Allt fler studier visar att metoden ger bättre resultat än de traditionella.

Danmark kan lære af Sveriges arbejdsmiljøindsats

Sverige har en stærkere samarbejdskultur end i Danmark på arbejdsmiljøområdet, viser en undersøgelse, som Ekspertudvalget om udredning af arbejdsmiljøindsatsen har fået udarbejdet.

18 anbefalinger skal forbedre danskernes arbejdsmiljø

Arbejdspladserne skal i højere grad være omdrejningspunkt for arbejdsmiljøindsatsen, anbefaler et ekspertudvalg, nedsat af den danske regering for at vende den negative udvikling i arbejdsmiljøet.

pic

Ökad medvetenhet i Finland om hoten socialarbetare utsätts för på jobbet

I Finland har särskilt kvinnor inom social- och vårdbranschen ökad risk att utsättas för våld och hot om våld. Bland socialarbetare är verbala hot, som ibland går över till ren förföljelse, väldigt ofta förekommande. På statligt håll har man öppnat ögonen för problemet – men vägen till trygga arbetsplatser är lång.

pic

Nader Ahmadi leder nya arbetsmiljömyndigheten med "örat mot rälsen"

I svenska Gävle växer det just nu fram en ny myndighet för arbetsmiljökunskap, som ska ansvara för kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning. – Arbetsmiljön är ytterst viktigt för socialt hållbara samhällen, säger generaldirektör Nader Ahmadi.

pic

Kone: Så kan hissen påverka kontorsmiljön

Det är få nordiska företag som spelar en så stor roll för arbetsmiljön som Kone. Men de gör det på ett diskret sätt. Så länge allt fungerar är det knappast någon som tänker på hissarna och rulltrapporna vi använder till och från jobbet och i byggnaderna vi arbetar i.

Hur ska de anställda i den nya ekonomin få en anständig arbetsmiljö?

Hur ska det svenska Arbetsmiljöverket kunna bedriva tillsyn och främja tillfredsställande arbetsmiljöer för egenanställda, folk som jobbar via digitala plattformar eller i andra nya former för att organisera arbete?

Nytt svenskt råd ska försvara kollektivavtalen mot EU

Europeiska kommissionens många lagstiftningsinitiativ på sistone har fått parterna på den privata sektorn i Sverige att gå samman för att ta tillvara gemensamma intressen på EU-nivå.

pic

Uropatrulje tipser myndighetene om arbeidslivskriminalitet

Både i Norge og Sverige er virksomheter utenfor det offentlige kontrollapparatet etablert for å samle tips om useriøse aktører i byggebransjen. Arbeidsliv i Norden ble med Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trondheim på et vanlig oppdrag. Denne dagen ble han ikke truet på livet.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment