Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Förändringens vår för den svenska modellen

De privata arbetsgivarna i Sverige har bjudit in LO till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Den förra gången det skedde var 1938. Då tecknades det så kallade Saltsjöbadsavtalet, som är en av hörnpelarna i den svenska modellen.

Förändringens vår för den svenska modellen - Les mer…

Mångfaldens Manuela först på Slottsbakken

Mångfaldens Manuela först på Slottsbakken

Det är historiska steg som hon tar över Slottsbakken i Oslo denna höstdag den 18 oktober 2007. Manuela Ramin-Osmundsen är den första norska ministern med invandrarbakgrund.

Mångfaldens Manuela först på Slottsbakken - Les mer…

Jobbet ger unga identitet - extra tungt för dem som blir utan

Övergången mellan att studera och det första fasta jobbet är en känslig fas. Ungdomarna är som eremitkräftor på en strand: De ska byta ut ett snäckskal mot ett annat. Från det trygga, men kanske allt för trånga skalet som studierna representerat, ska de flytta in i ett nytt. På stranden glittrar några snäckor extra skarpt. Företag som tillhör ungdomskulturen och som därför lockar mer än andra: Nokia, Sony Ericsson och Google.

Jobbet ger unga identitet - extra tungt för dem som blir utan - Les mer…

Flukten til landsbygda

Flukten til landsbygda

”Hvor er du fra?”, spør nordmenn ofte når de oppdager min vanskelig plasserbare aksent. Svaret Nederland blir ni av ti ganger møtt med et interessert smil. Og påfølgende spørsmål: har du hørt om den nederlandske hotellverten i Fyresdal, skobutikkeieren i Ringebu, paret som overtok campingplassen i Hallingdal, kirketjeneren i Kvinesdal, reisebyrået i Evje...? Man skulle tro at mine landsmenn begynner å ta over utkant-Norge.

Flukten til landsbygda - Les mer…

Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken

Den svenska regeringen fortsätter att lägga om arbets-marknadspolitiken i snabb takt. På olika sätt vill den försöka bryta upp de inlåsningar som många hamnat i, antingen i form av oönskat deltidsarbete, sjukskrivning eller långtidsarbetslöshet.

Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken - Les mer…

Arbetsmiljö i Helvetesköket

Arbetsmiljö i Helvetesköket

Det finns knappast någon typ av arbetsplats som har ett bredare register av arbetsmiljöproblem än restauranger. I TV-serien ”Hell's Kitchen” får vi också se stjärnkrogarnas mörka hemlighet - den kadaverdisciplin som gourmetkockar som Gordon Ramsay kräver av sina anställda

Arbetsmiljö i Helvetesköket - Les mer…

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten?

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten?

Norden har hittills hört till de länder som vunnit mest på globaliseringen. Men innebär den ökade rörligheten för arbetskraften ett hot mot välfärdsstaten på längre sikt? Stödet för att betala för den gemensamma välfärden sjunker kraftigt när den etniska mångfalden ökar.

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten? - Les mer…

NAV-reformen i Norge: Aldrig mer "det är inte vårt bord"

NAV-reformen i Norge: Aldrig mer "det är inte vårt bord"

Bättre samordning av de sociala tjänsterna och fler ut i arbete. Det är målet i en av de största reformerna som någonsin genomförts i offentlig sektor i Norge. Hittills har det varit förvånansvärt lite bråk runt försöket att smälta ihop de kommunala och statliga välfärdstjänsterna.

NAV-reformen i Norge: Aldrig mer "det är inte vårt bord" - Les mer…

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse

När näringslivet i Norge hoppar på IT-tåget till Bangalore, handlar det inte om att flytta norska jobb till Indien. Det handlar om att få tag på IT-tekniker, som det är brist på i Norge. Samtidigt inleds en resa som förändrar både företag och yrkesrollen för de som jobbar med IT.

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse - Les mer…

Het arbetsmarknad i kallt klimat

Het arbetsmarknad i kallt klimat

Sedan 2001 har sammanlagt 15 000 personer av 60 olika nationaliteter arbetat på Melkøya vid nordnorska Hammerfest, för att förvandla en karg ö till en mottagnings-anläggning för naturgas från norska Snøhvitfältet fjorton mil ut i havet. Det har förändrat Hammerfest och Nordnorge. Tomtpriserna stiger, arbetsmarknaden är het och nya näringar växer fram i hela regionen. Det ligger optimism i luften om än lite ojämnt fördelat mellan de olika orterna.

Het arbetsmarknad i kallt klimat - Les mer…

Integritet nytt begrepp i norsk arbetsmiljölag

Integritet nytt begrepp i norsk arbetsmiljölag

Arbetarskyddsmyndigheterna i Norden byggdes upp för att skydda arbetarna mot olyckor, farliga kemikalier och för långa arbetspass. Men hur fungerar skyddstillsynen när arbetsplatsen är ett rörligt mål? Under omställningar sker så mycket samtidigt att de anställdas integritet hotas.

Integritet nytt begrepp i norsk arbetsmiljölag - Les mer…

Bjarne Håkon Hanssen: Superministeren som må lykkes

Bjarne Håkon Hanssen: Superministeren som må lykkes

All makt er ikke samlet i hans hånd. Men han bærer et stort ansvar for at de rødgrønne skal nå sitt hovedmål: Kampen mot arbeidsledighet og for inkludering i arbeidslivet. Med hånd om hver tredje budsjettkrone må arbeids- og inkluderingsministeren lykkes. Han ser ikke bort fra at han har noe å lære fra de andre nordiske landene.

Bjarne Håkon Hanssen: Superministeren som må lykkes - Les mer…

”Övergångsreglerna gynnar grå arbetsmarknad”

Det finns inte mycket att vinna på att förlänga övergångsreglerna för arbetsinvandring från de nya medlemsländerna i EU. Risken är att det bara leder till tjenestemobilitet, utstationering, og att den gråa arbetsmarknaden ökar istället. Däremot finns det klara fördelar av en samordnad nordisk politik för arbets-migration, anser forskaren Jon Erik Dølvik.

”Övergångsreglerna gynnar grå arbetsmarknad” - Les mer…

Äldre arbetslösa gör uppror mot meningslös aktivering

Äldre arbetslösa gör uppror mot meningslös aktivering

Den aktiva arbetsmarknadspolitiken i Norden framhävs ofta som en styrka. Men vad ska göras för att den ska bli meningsfull för äldre arbetslösa med hög kompetens, som redan kan det som lärs ut på kurserna? Sju av tio arbetsgivare i Sverige nyanställer sällan eller aldrig personer över 50 år. I Norge vill inte ens var tionde arbetsgivare anställa någon över 60 år. Ändå förutsätts de äldre skicka in ansökningar om jobb varje dag.

Äldre arbetslösa gör uppror mot meningslös aktivering - Les mer…

Kinafeber: Nedläggningen av Union engagerade hela Norge

Kinafeber: Nedläggningen av Union engagerade hela Norge

En lönsam fabrik läggs ner i Norge. En annan startas i Kina, där tillväxten är högre. Är det frågan om en oundviklig omställning, där företagsledningen anpassar sig till globaliseringen innan det blir för sent? Eller handlar det om att glömma sina rötter och kasta bort möjligheten för att specialisera verksamheten så att den blir konkurrenskraftig på sikt?

Kinafeber: Nedläggningen av Union engagerade hela Norge - Les mer…

Snøhetta vågar vara annorlunda och jämställda på samma gång

Snøhetta vågar vara annorlunda och jämställda på samma gång

Med en gång som man kommer in på norska Snøhettas kontor känner man att här sker det något spännande. I det som tidigare var ett stort garage för hamnväsendet, med en utsikt mot Oslofjorden som är hänförande genom de stora glasfönstren, sitter 50 personer och ritar framtiden.

Snøhetta vågar vara annorlunda och jämställda på samma gång - Les mer…

EU:s fria arbetsmarknad - med nordiska och polska ögon

EU:s fria arbetsmarknad - med nordiska och polska ögon

Tio månader efter att gränserna i alla fall delvis öppnades för arbetskraft från EU:s nya medlemsländer är det svårt att avgöra om farhågorna besannats i Norden eller om det blivit en besvikelse för de nya medlemsländerna. Debatten rasar om det handlar om ”social dumping” eller ”social jumping”.

EU:s fria arbetsmarknad - med nordiska och polska ögon - Les mer…

Anstormningen uteblev- men debatten fortsätter

Anstormningen uteblev- men debatten fortsätter

Ett drygt år har gått efter utvidgningen av EU. Det blev ingen anstormning av arbetskraft från öst till Norden. Den befarade sociala turismen kan knappt mätas. Men åsikterna om migrationen är lika polariserade.

Anstormningen uteblev- men debatten fortsätter - Les mer…

Den oplanerade medierevolutionen

Vi befinner oss just nu i den femte medierevolutionen i världshistorien, skriver den danske forskaren Niels Ole Finnemann. Införandet av Internet kommer med andra ord att få lika stora konsekvenser som talspråket, skriften, boktryckarkonsten och etermedierna.

Den oplanerade medierevolutionen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment