
Islands industri nyter godt av å stå utenfor Europas energimarked
19. Januar 2023 Økende energipriser er en av mange konsekvenser av krigen i Ukraina. Dette har blitt spesielt tydelig i Europa fordi sanksjoner mot Russland har ført til betydelige kutt i gass-importen derfra, noe som har skjøvet prisene opp.
Vårdpersonalen ser fram emot skärpta regler för dygnsvila
19. Januar 2023 Minimum 11 timmars sammanhängande vila mellan arbetspassen. Det är resultatet av förhandlingar mellan svenska fackförbund och arbetsgivare. Efter att den europeiska kommissionen ifrågasatt vissa delar av det svenska kollektivavtalet om arbetstider blev det nödvändigt att skärpa reglerna.
Nu tar Sverige över som ordförandeland i EU
28. November 2022 Den 1 januari 2023 och ett halvår framåt tar Sverige över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Ordförandeskapet innebär att se till alla medlemsländers intresse och lotsa iland de frågor som ligger på ministerrådets bord, bland annat stora beslut i frågor om migration, klimat och EU:s utvidgning.
|
Turisme
Kraftig vekst skaper utfordringer for Islands turistindustri
28. Oktober 2022 Islands turistindustri har kommet på rett kjøl raskere enn forventet. Turistsjefen sammenligner det med champagne som flyter når korken er sprettet. Takket være statsstøtte har de fleste turistselskapene overlevd.
NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning
28. Oktober 2022 Vem får mest ut av att delta som en fluga på väggen på NFS:s kongress i Oslo? Journalisten eller socialantropologen? Jag misstänker den senare, men eftersom jag är journalist tar jag den stora nyheten först: Island bjuder in till ett trepartsmöte om den gröna och rättvisa omställningen 1 december 2023.
Nyhet
Vad sker nu när minimilöndirektivet har antagits?
28. Oktober 2022 Ska regeringen gå till EU-domstolen för att få direktivet om tillräckliga minimilöner i EU ogiltigförklarat? Den frågan diskuteras nu i Danmark och Sverige sedan direktivet antagits med överväldigande majoritet. Men det är långt ifrån givet att någon av de båda ländernas regeringar vill göra det.
Nyhet
Krifa står seg i Norge men vokser sakte
28. Oktober 2022 Krifa mener å være et godt alternativ til tradisjonelle fagforeninger i Norge, særlig gitt at organisasjonsgraden øker hos arbeidsgiverne, men avtar blant arbeidstakerne. Tradisjonelle fagforeninger mener Krifa har for tette bånd med arbeidsgiverne og er uenige i deres streikemotstand.
Sårbara ungdomar - hur ska de bäst få jobb och en plats i samhället?
22. September 2022 Vad ska till för att hjälpa utsatta ungdomar så att de inkluderas i arbete, utbildning och samhällslivet? En ny forskningsrapport sammanfattar läget i Norden. Vi avslöjar resultatet med en gång: Det finns ingen ”quick fix”.
|
Sverige
Arbetstagarnas villkor bricka i svenska regeringsbildning
22. September 2022 Arbetsmarknadspolitiken hamnade skymundan i den svenska valdebatten, som mest handlade brottslighet, dyr energi och invandring. Nu när de borgliga partierna ska förhandla fram en regering med stöd av Sverigedemokraterna kan nivåerna på arbetslöshets- och sjukförsäkring bli några av spelbrickorna.
|
Sverige
Bilden av utlandssvenskarnas politiska inflytande nyanseras efter årets val
22. September 2022 Vart fjärde år är det en speciell grupp som får ett ögonblick av uppmärksamhet – utlandssvenskarna. Då handlar det om hur de kommer att rösta i riksdagsvalet Ofta hävdas det att utlandsrösterna ”kan avgöra valet” eftersom de räknas så sent. Men i årets svenska val fanns det också ett nytt fenomen – invandrarpartiet Nyans.
|
Varslere
- Ny visselblåsarlag utmanar unika svenska meddelarfriheten
18. August 2022 Inget annat land i världen har som Sverige med sin grundlagsfästa meddelarfrihet ett så långtgående skydd för anställda som vill lämna uppgifter till medier om oegentligheter på arbetsplatsen. Förväntningarna var därför höga när nya visselblåsarlagen skulle formuleras. Kritiken lät inte vänta på sig.