Kvinner kan avgjøre den nordiske modellens fremtid
Side-alternativer
Side-alternativer
Nordiske ministere med ansvar for arbeidsliv møtes en gang i året til ministerråd. Her diskuteres felles politiske utfordringer, erfaringer og nye initiativer på arbeidslivsområdet. Til ministerråd møter ministre eller deres representanter fra alle de fem nordiske landene Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og fra de selvstyrte områdene Grønland, Færøyene og Åland. Nordisk ministerråds sekretariat i København med generalsekretær Dagfinn Høybråten står som arrangør for møtet i samarbeid med formannskapslandet. I 2014 har Island holdt formannskapet i Ministerrådet, i 2015 tar Danmark over.
En del av møtet er avsatt til diskusjon med partene i arbeidslivet. Her blir også andre fagpersoner invitert til å gi innspill til diskusjon om spesifikke tema. På dette møtet dreide diskusjonen seg om den nordiske modellen på bakgrunn av ETLA-rapporten; The Nordic Model - challenged but capable of reform som ble publisert i 2014.
Helle Stensbak, arbeidstakerorganisasjonen YS:
- Små inntektsforskjeller, høy velferd og høy produktivitet er kjernen i den nordisk modellen.
- At disse tre opptrer samtidig er ikke tilfeldig. Små inntektsforskjeller understøtter de to andre, høy velferd og høy produktivitet. Små inntektsforskjeller fordeler produktivitetsgevinsten jevnere i befolkningen og hever det generelle velferdsnivået i økonomien. Små inntektsforskjeller innebærer også relativt høy lønn blant dem med lavest inntekt. Dette fremmer investeringer og øker produktiviteten, og høy produktivitet fremmer høy velferd gitt at vi klarer å holde sysselsettingen oppe.
- I Norden har viktige deler av lønnsdannelsen foregått på nasjonalt koordinert nivå med sterke parter i arbeidslivet. Sterke parter både på arbeidstaker og arbeidsgiversiden er nødvendig for å få til nasjonal koordinering av lønnsdannelsen fordi man både klarer å ta hensyn til reallønnsvekst og sysselsettingsnivå.
Erik Simonsen, Dansk Arbeidsgiverforening:
- ETLA rapporten understreker at det er nødvendig med reformer for å gjøre de nordiske velferdsmodellene mer økonomisk holdbare for fremtiden.
- Rapporten peker også på at historien viser at de nordiske landene har klart å gjennomføre nødvendige reformer. Det vil forhåpentligvis også være tilfellet fremover.
Mark Pearson, OECDs visedirektør for Seksjon for arbeid, sysselsetting og sosialpolitikk:
- La det være helt klart. Analysene viser at den nordiske modellen har klart utfordringene som følge av den økonomiske krisen bedre enn noen annen modell.
Forskningsrapporten "The Nordic Model - challenged but capable of reform" er utarbeidet av en fremtredende gruppe nordiske økonomer i samarbeid med det finske forskningsinstituttet Research Institute of the Finnish Economy som på finsk forkortes til ETLA.
Rapporten finnes nå i en forkortet utgave tilgjengelig på Nordisk ministerråds nettsider.
Her kan du lese tidligere artikler i Arbeidsliv i Norden om ETLA-rapporten
Ny studie spår fortsatt suksess for nordisk modell
Nordisk modell fra Reykjavik til Paris
Den nordiske modellen er under press. Utfordringene krever upopulære beslutninger