Flexibilitet - på vems villkor?
Flexibilitet – en handelsvara i kampen om jobben
För att kunna konkurrera i en hårdnande marknad krävs en större flexibilitet, hävdar många arbetsgivare. Skarp kritik har riktats mot den svenska arbetsrätten, som har beskrivits som hindrande och stelbent för den önskade flexibiliteten. Men nu visar en ny svensk doktorsavhandling att detta är kraftigt överdrivet. Genom lokala förhandlingar har även de mest kritiska arbetsgivare kunnat uppnå en hög grad av flexibilitet.
Det danske mirakel – kaldet flexicurity
Lønmodtagere har en relativ lav sikkerhed i ansættelsen i Danmark, og det giver høj mobilitet – men ingen utilfredshed.
Der er masser af flexibilitet i aftalerne
Overenskomsterne skal blot udnyttes bedre, siger formanden for Fællesrådet for Tjenestemænd og Funktionærer Bente Sorgenfrei.
De passive ydelser er et problem
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen mener, at for høje dagpengesatser svækker motivation for at tage arbejde.
Familjeflex: I Hyvinge baseras arbetsplatsen på önskelistan
Möjligheten att ordna arbetstiderna så att jobbet går ihop med ett vettigt familjeliv har lockat många sköterskor till ett sjukhus i södra Finland.
Familjepolitiken måste in på arbetsplatserna
Finland har med de nordiska länderna hört till föregångarna inom den offentliga familjepolitiken. Moderskapsledigheten firar 40 år och papporna har i ett kvartssekel haft rätt att få ledigt i samband med barnens födsel – kommunerna är sedan 1996 förpliktade att ordna dagvård år alla barn under skolåldern.
Side-alternativer