Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Islands arbeidsminister: Vi må løse utfordringene med det grønne skiftet sammen
Guðmundur Ingi Guðbrandsson har vært Islands sosial-, arbeids- og nordisk samarbeidsminister siden 2021. I den rollen har han ledet Islands formannskap i Nordisk Ministerråd i år, og skal lede et møte med representanter fra nordiske fagforeninger, arbeidsgivere og regjeringer i Reykjavik i desember.
Nordöstislands mångfasetterade arbetsmarknad
María Pálsdóttir slår ut med armarna och utbrister: ”Välkomna till sjukhuset!” Klädd i en gammaldags sjuksköterskeuniform känns hennes glädje och entusiasm nästan opassande. Det är trots allt ett gammalt sanatorium vi kommit till. Det handlar om den vita pesten, eller tuberkulosen, som drabbade ön hårt.
Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal
Nu rycker Danmark och Sverige åter ut för att försvara den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Denna gång handlar det om ett nytt mål i EU-domstolen där frågan är om det innebär könsdiskriminering att kabinpersonal får lägre traktamenten än piloter.
De russiske rubler i færøsk økonomi
De holder vejret i Færøerne i disse dage. I hvert fald dem, som arbejder inden for det pelagiske fiskeri. Indtil videre har de eksporteret for 800 millioner danske kroner til Rusland. Men det kan der blive sat en stopper for, nu hvor den russiske fiskeristyrelse anbefaler et importforbud af færøske fiskevarer.
Ny lov skal sikre bedre arbejdsmiljø i Grønland
Indsatsen for et godt arbejdsmiljø i Grønland er skærpet med en ny arbejdsmiljølov, som giver større fokus på det psykiske arbejdsmiljø og højere bøder til virksomheder, som bryder loven.
Kick off för Framtidens arbetsliv i Vilnius
Fem nordiska forskningsprojekt om framtidens arbetsliv hade nyligen en gemensam kick off i Vilnius i Litauen. NordForsk har bidragit med 15 miljoner norska kronor i finansiering. Litauiska forskare deltar i två av projekten. Även Åland har en självständig roll.
Skyddsrum återigen aktuella i ändrat säkerhetsläge
I budgeten för 2024 lyfts de svenska skyddsrummen fram i ljuset efter att under en lång tid varit närmast bortglömda. Regeringen satsar 220 miljoner kronor på en upprustning, men också på att utbilda räddningstjänsten i en satsning på starkare civilförsvar.
Populär 25-åring underlättar rörligheten i Norden
I 25 år har Info Norden svarat på frågor och samlat kunskap från de som vill flytta inom Norden för att bo, arbeta, studera eller starta företag. Info Norden anses därför vara en viktig del för att nå den nordiska visionen att 2030 vara världens mest hållbara och integrerade region.
Den finska regeringen vill ha stora förändringar i arbetsrätten
I Finland talas det om ett historiskt paradigmskifte efter riksdagsvalet i april, som gav en borgerlig regering den 20 juni. Petteri Orpos fyrpartiregering vill genomföra det facket hävdar är stora förändringar på arbetsmarknaden som inte går att ta tillbaka.
Så kan arbete på tvärs i Norden underlättas
En ny rapport beställd av det nordiska gränshinderrådet kommer med fyra förslag till hur det ska bli lättare att arbeta på distans även för de som är gränspendlare.
Ny FH-formand i Danmark: Morten Skov Christiansen
Bred opbakning til den nye topleder i dansk fagbevægelse.
Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad
2030 ska Norden vara världens mest integrerade, hållbara och konkurrenskraftiga region och i den ambitionen är den fria nordiska arbetsmarknaden en viktig pusselbit. Men rörligheten är låg och kan behöva stimuleras både genom administrativa och kulturella insatser, visar färsk forskning.
Island: Laveste arbeidsledighet på 20 år
Arbeidsledighetstall går opp og ned og henger nesten alltid sammen med hvor sterk økonomien er. Det er også tilfellet nå som Islands økonomi har styrket seg etter pandemien – mest på grunn av turisme. Arbeidsledigheten i juni var på 2,5 prosent, det laveste tallet på 20 år. Selv om dette er positivt, har det noe negative bieffekter.
Ny arbejdsmiljø-indsats skal nedbringe dødsulykker i dansk landbrug
Alt for mange medarbejdere kommer alvorligt til skade på jobbet, og antallet af dødsulykker på danske arbejdspladser er det højeste siden 2008. Et politisk flertal i Folketinget kræver handling i de tre farligste brancher, herunder landbruget.
Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld – med finsk och norsk hjälp
Vanligt kärleksgnabb. En alltför vanlig förklaring i Lettland mot våld i hemmet även om lagstiftningen under senare år väsentligen skärps. Landets Martacenter ska med stöd från Norge och Finland bidra till att stereotypa uppfattningar minskar hos lettiska myndighetspersoner.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment