Tema: Unge, arbeid og inkludering
Leder: Innovasjon en forutsetning for inkludering
Økonomien viser fremgang i hele Europa, det gir håp for Europas unge. Men mer må til: hvis flere unge skal inkluderes i arbeid og skole kreves endringer i tankesett og handling. Arbeidsliv i Norden viser med ulike eksempler hvordan nytenkning kombinert med strukturelle endringer gir utsatte unge mulighet til å blomstre, og hvordan unge gründeres virksomhet gir arbeid til flere.
Nytt svenskt samarbete kan halvera nyanländas väg till arbete
Tiden för utlandsfödda att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden har kortats. Men fortfarande återstår stora utmaningar framför allt för kvinnor och lågutbildade. Ett sätt att underlätta deras etablering är förstärkt lokalt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna.
Så kan privata investerare tjäna på integrering av invandrare i Finland
Finland är det första nordiska landet som använder sig av modellen med investeringar med samhällseffekt, så kallade Social Impact Bonds. Ett av SIB-programmen stöder privata investerare invandrares sysselsättning. Klarar de privata uppgiften bättre än det offentliga blir de belönade.
No Isolation - nya jobb skapas för att täcka urgamla behov
Mitt i Oslo sker det. Reindustrialisering. Tre ungdomar som startar ett eget företag med tillverkning av produkter som ser lika väldesignade ut som Apples.
Blueye Robotics: Folkets undervannsdrone skal gi kunnskap om havet
- Det skjedde noe med meg da jeg gikk fra å plukke skjell på stranda til å finne mer og mer plast og søppel, sier Christine Spiten. Hun er en av fire gründere som startet opp Blueye Robotics i 2015.
Kva skal til for å inkludere utsett ungdom?
Den norske regjeringa inviterer til inkluderingsdugnad. Prisverdig initiativ. Men statsrådane bør også ta ein kikk på strukturane bak om innsatsen skal verte meir enn plaster på såret. Kanskje må vi tenke annleis om korleis skule og arbeid kan kombinerast.
Ásmundur Einar Daðason: Nu ska det sociala skyddsnätet ses över
Islands social- och jämställdhetsminister Ásmundur Einar har också ansvar för arbetslivsfrågorna. Han träffade parterna på arbetsmarknaden redan den första veckan efter att han blev minister. Under den närmaste tiden är två saker livsviktiga, enligt honom: Att bibehålla den goda kontakten med arbetsmarknadsparterna och att förstärka tilliten mellan ministeriet, regeringen och parterna.
Elever på danske erhvervsskoler behøver større udsyn
19-årige Marcus Brask Nielsen har været fire uger i praktik i London under sin erhvervsuddannelse, og det gav selvtillid og mod på at arbejde i udlandet. Mange andre elever på erhvervsskolerne bliver hjemme, og det bekymrer skoler og arbejdsmarkedets parter.
Norska arbetsgivare: de som arbetstränats hamnar längre ned i bunken
Arbetslöshet i unga år har en stigmatiserande effekt som kan vara länge. Det finns det omfattande forskning som visar. Men är det alltid bättre att jobba, oavsett kvaliteten på jobbet? Kan det rentav vara bättre att avstå? Kan en arbetsmarknadskurs förvärra möjligheten att anställas?
Blågrön norsk regering satsar på arbetslivet
Den norska regeringen utvidgas med ytterligare ett parti, Venstre. Statsminister Erna Solberg passade också på att flytta på flera ministrar. Fem av sex huvudpunkter i det politiska program partierna i den blågröna regeringen blivit eniga om handlar om arbetslivet.
Ungdomsarbetslösheten i EU: vissa jobb värre än att vara arbetslös
Nio år efter den ekonomiska krisens början i Europa kämpar flera EU-länder med uppgiften att lyfta miljontals ungdomar ur arbetslöshet och sysslolöshet. Den ungdomsgaranti som EU lovade skulle få de unga på fötter igen har än så länge inte gjort några mirakel.
Side-alternativer