Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Eniga om diagnosen - men fungerar medicinen?
Konjunkturmakarna har de senaste månaderna kappats om att skära ned i prognoserna för den ekonomiska tillväxten för i år. I Finland skär Nordea ned prognosen för tillväxten från 2,5 till 2,0 procent, I Sverige trodde konjunkturinstitutet på 1,4 procents tillväxt så sent som i mars. I maj räknar det bara med 1,0 procent. Den norska regeringen har skurit ned sin prognos från i höstas med en hel procentenhet, till 0,7 procents tillväxt för Fastlands-Norge.
Arbetsmarknaden försvagas - men de arbetslösa har hög klass
Hur bekämpar de nordiska länderna den nya arbetslösheten som drabbar dataprogrammerare, IT-konsulter och ingenjörer, men också andra akademiker som inte tidigare var vanliga i arbetslöshetskön?
Faren for social import
Nogle faggrupper frygter EU-udvidelsen, mens andre ser nye muligheder – og den danske beskæftigelsesminister vil indføre en arbejdsmarkedspolitisk sikkerhedsmekanisme for at hindre socialt misbrug.
Det nye borgerlige Danmark
Den nye borgerlige regering sætter meget kraftigt aftryk i arbejdsmarkedspolitikken.
Ny strategi for det nordiske arbeidsmarkedet
Endringene i det nordiske arbeidsmarkedet fører til mangel på kvalifisert arbeidskraft innenfor en rekke områder. Det fastslo den danske arbeidsminister Ove Hygum i sitt hovedinnlegg om strategien for arbeidsmarkedspolitikken i Norden under Nordisk Råd på Island.
Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet
Som nyvald norsk LO-ordförande och den första kvinnan på posten någonsin, använde Gerd-Liv Valla hela sin auktoritet för att stoppa försämringar av sjuklönen. En sänkning av sjukersättningen skulle bara innebära att ”sjuknärvaron” ökade, anser hon.
En brist på händer, inte på pengar
Bristen på arbetskraft är ett allt viktigare tema i hela Västeuropa och i land efter land diskuteras nu arbetskraftinvandring. Så också i Norge.
Et enestående samfunn?
Den høye sysselsettingen blant eldre i Island er enestående i Norden og kan vise seg å være en modell for andre land. Ifølge islandsk forskning er det ingen ting som tyder på at de eldre ikke kan fortsette i arbeidslivet hvis energi og vilje er til stede.
Vi söker medelålders och äldre personal…
På Nordens största varuhus, finländska Stockmann, är det ingen nackdel att vara medelålders eller äldre. - Tvärtom, vi söker aktivt just personer med livserfarenhet, säger personalchef Riitta Tolvanen.
“Suuret ikäluokat” - De stora årskullarna
Finland är det land i Europa som står inför den procentuellt största ökningen av antalet äldre i arbetslivet. År 2005 är 30 procent av de finländska arbetstagarna 50 år eller äldre. - Att främja uthållighet i arbetet samt att integrera invandrare på arbetsmarknaden är kärnfrågor under vår ordförandeskapsperiod i Nordiska Ministerrådet, säger kanslichef Markku Wallin på arbetsministeriet i Helsingfors.
Det gode arbeidet på topp i EU
- "Det gode arbeidet" vil stå sentralt når Sverige overtar formannskapet i EU første halvår 2001, sier statssekretær Anna Ekström i det svenske næringsdepartementet til Arbeidsliv i Norden. Hun er ansvarlig for planleggingen av formannskapet på sysselsettingsområdet.
Del av tank
Foto: Björn Lindahl

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment