Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Sysselsetting

Sysselsetting

Skræddersyet indsats skal hjælpe de unge i Danmark

Skræddersyet indsats skal hjælpe de unge i Danmark

En målrettet og skræddersyet indsats for de 15-17-årige i Danmark skal få alle unge i uddannelse eller job. Den danske regering vil bruge 1,25 mia. kr. de næste tre år på planen. LO kalder trussel om at fjerne ungeydelse ”kæmpelussing” til de svageste familier.

Skræddersyet indsats skal hjælpe de unge i Danmark - Les mer…

Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland

”Jobba Sverige ur krisen” är titeln på den svenska statsbudgeten för 2010. I den räknar regeringen med att arbetslösheten inte kommer att minska förrän 2012. Värst blir det 2011, med 11,6 procent av svenskarna utan jobb.

Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland - Les mer…

Tema: Ungdom, arbeidsløshet og nytenking

Tema: Ungdom, arbeidsløshet og nytenking

Arbeidsløsheten blant ungdom stiger og vil fortsette å øke i 2010 viser prognosene. Arbeidsliv i Norden har undersøkt hvordan arbeidsløsheten rammer ungdom i de nordiske land, vi har besøkt Finlands nye innovasjonsuniversitet og industribyen Västerås i Sverige for å høre hvordan de prøver å tenke nytt. - Vi må si til ungdommen at de er vår fremtid, sier Björn Norden, som driver byens nye ungdomssatsingen.

Tema: Ungdom, arbeidsløshet og nytenking - Les mer…

Senaste nytt: Dystert besked - sågen i Tolkis stängs

Bara några veckor efter att Arbeidsliv i Norden besökte sågen kom så ett dystert besked. I mitten av augusti fick Herbert Sandström kallelse till ett möte där han fick veta att sågen i Tolkis stängs för gott.

Senaste nytt: Dystert besked - sågen i Tolkis stängs - Les mer…

Tema: Nya sätt att bli arbetslös på

Tema: Nya sätt att bli arbetslös på

En gång var man anställd eller arbetslös. Men dagens kris kom så snabbt och brutalt att gränserna mellan att vara arbetslös och sysselsatt har blivit suddiga. Fackförbunden känner sig tvungna att acceptera arbetstidsförkortningar för att hjälpa företaget att överleva. Samtidigt blir de arbetslösa en arbetskraft som kommunerna inte klarar sig utan.

Tema: Nya sätt att bli arbetslös på - Les mer…

Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige

Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige

Det svenska fackförbundet IF Metall har tecknat ett kontroversiellt avtal om kortare arbetstid som det hävdar har räddat tusentals jobb. I Danmark tjänar kommunerna på att de arbetslösa sätts i jobbträning - till och med i sina egna hem.

Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige - Les mer…

Finland: Gruvboom med frågetecken

Finland: Gruvboom med frågetecken

De dystra nyheterna fortsätter att strömma in från pappers- och massaindustrin som lägger ner enhet efter enhet i Finland. I höstmörkret lyser ändå ett ljus från en annan industrigren, gruvnäringen som åter etablerat sig i Finland på bred front. Men den globala finanskrisen gav en kalldusch.

Finland: Gruvboom med frågetecken - Les mer…

Grön deklaration avslöjar energislöseriet

Det är ett omfattande jobb att spara energi och därmed få ned utsläppen av klimatgaser. I Sverige ska 600 000 hus granskas och energideklareras. Jonas Ternström och hans 19 kolleger har hittills hunnit med några hundra.

Grön deklaration avslöjar energislöseriet - Les mer…

Vindkraft tiltrækker

Vindkraft tiltrækker

Den danske vindmølleindustri boomer og tiltrækker folk - men der skal arbejdes for at få folk med de rette kvalifikationer.

Vindkraft tiltrækker - Les mer…

Jobbet ger unga identitet - extra tungt för dem som blir utan

Övergången mellan att studera och det första fasta jobbet är en känslig fas. Ungdomarna är som eremitkräftor på en strand: De ska byta ut ett snäckskal mot ett annat. Från det trygga, men kanske allt för trånga skalet som studierna representerat, ska de flytta in i ett nytt. På stranden glittrar några snäckor extra skarpt. Företag som tillhör ungdomskulturen och som därför lockar mer än andra: Nokia, Sony Ericsson och Google.

Jobbet ger unga identitet - extra tungt för dem som blir utan - Les mer…

 Utslagningen börjar i skolan

Utslagningen börjar i skolan

Hösten har kommit och med den börjar livet efter grundskolan för många ungdomar. Men det första året i gymnasiet eller yrkesskolan kan också bli ett stort personligt nederlag, med avhopp från studierna som kan utmynna i bestående utslagning. I Finland står 15 procent av ungdomarna utanför studier och arbetsliv, närmare 100.000 personer. Drygt hälften av dem är registrerade som arbetslösa, resten - 42.000 ungdomar - lever helt utanför alla system.

Utslagningen börjar i skolan - Les mer…

Öresundsregionen skapar jobb åt de unga

Öresundsregionen skapar jobb åt de unga

Ungdomsarbetslösheten var tidigare skyhög i Skåne och speciellt i Malmö. Idag ligger den under riksgenomsnittet och ser ut att fortsätta sjunka. Lösningen ligger i bron till Danmark - ett land med akut arbetskraftsbrist.

Öresundsregionen skapar jobb åt de unga - Les mer…

Grønn og maktglad - men vil ikke legge kreftene i nordisk samarbeid

Grønn og maktglad - men vil ikke legge kreftene i nordisk samarbeid

Tarja Cronberg har gått fra en mangslungen karriere som forsker og direktør og ekte nordist til å bli Finlands arbeidsminister. Med det har hun fått sin livs sjanse. Hun vil gjøre en forskjell - make a difference, som hun sier.

Grønn og maktglad - men vil ikke legge kreftene i nordisk samarbeid - Les mer…

Rekordlav ledighet i Island: Arbeidsministeren vil ha flere utenlandske arbeidstakere til landet

Sju prosent av alle arbeidstakere i Island er utenlandske, men den islandske arbeidsministeren tror ikke det byr på noen særlige problemer.

Rekordlav ledighet i Island: Arbeidsministeren vil ha flere utenlandske arbeidstakere til landet - Les mer…

“Made in Germany“ - i otakt med globaliseringen

“Jag och mina arbetskollegor är globaliseringens förlorare”, säger Uwe 31 år, dataingenjör och son till mina grannar. Uwe är på höstbesök med sin familj, fru Christina som jobbar deltid på ett kontor, och två småbarn. I vardagslag bor de i ett litet radhus i utkanten av Hamburg.

“Made in Germany“ - i otakt med globaliseringen - Les mer…

"Vi kan inte leva i en glasbubbla"

"Vi kan inte leva i en glasbubbla"

Glas og Keramikskolen i Nexö är en utbildning på högskolenivå under Danmarks kulturministerium och startade 1997. Idag erbjuder den totalt 77 elever från framför allt Skandinavien en treårig eftergymnasial utbildning i glas eller keramik och har kontakter över hela världen.

"Vi kan inte leva i en glasbubbla" - Les mer…

Med medeltiden in i framtiden

Med medeltiden in i framtiden

Det började som ett sysselsättningsprojekt där arbetslösa ungdomar under ett år for runt och samlade folkminnen. Berättelserna växte, liksom intresset. Kunskapen blev till sånger, som blev till teater, som blev till en medeltidsmarknad. Nu finns ett medeltidscenter som sysselsätter tio personer på heltid. Projektet har blivit en arbetsplats.

Med medeltiden in i framtiden - Les mer…

Kreativitet i tusenårsnäringarna

Kreativitet i tusenårsnäringarna

När jobben upphör eller flyttar utomlands är det extra utsatt att bo på en ö. Här går det inte att pendla till grannkommunen, utan jobb som försvinner måste ersättas på annat sätt. Det kräver både kreativitet och kunskap. - Det har alltid varit min grundtanke att kompetensutveckling är helt nödvändigt för att Bornholm inte ska gå i stå, säger Henrik Grove, avgående arbetsmarknadschef för Bornholm.

Kreativitet i tusenårsnäringarna - Les mer…

Opbrud i Danmark

Forsøg med det enstrengede system for ledige er et led i en ny arbejdsmarkedspolitik med sigte at få flere i arbejde

Opbrud i Danmark - Les mer…

Snart tystnar varvet

Snart tystnar varvet

Finlands varvsarbetare går en dyster framtid till mötes. Om ett år finns inget varvsjobb kvar om det inte kommer nya fartygsbeställningar. Det handlar om närmare 20.000 arbetsplatser.

Snart tystnar varvet - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment