Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Verden

Verden

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden

Ved at behandle medarbejderne godt kan produktivitet stige. Det er erfaringen i nordiske virksomheder med produktion i Vietnam.

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden - Les mer…

Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning

Alla de nordiska länderna som vill locka till sig högkompetent arbetskraft måste göra samma avvägning. Hur ska arbetsgivarna lättare få tillgång till den arbetskraft de behöver och hur ska länderna samtidigt skydda sina arbetsmarknader mot social dumpning?

Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning - Les mer…

Svensk arbetsmiljö lockar kineser

Att studera den kinesiska arbetsmarknaden och sysselsättningsfrågor inför framtiden, bland annat kinesisk kompetens och arbetskraftinvandring, är några av uppgifterna för Oscar Berger, Sveriges arbetsmarknadsråd i Peking.

Svensk arbetsmiljö lockar kineser - Les mer…

Socialskyddet i Finland tilltalar indiska it-ingenjörer

Socialskyddet i Finland tilltalar indiska it-ingenjörer

De indiska IT-ingenjörerna Naveen Kumar Korupolu, 32 år, och Basa Ravikiran, 33 år, kom från Hyderabad till Helsingfors med sina familjer för fem år sedan och trotsar med framgång såväl vintermörker som kulturskillnader. Finländarna är hyggliga och livet känns tryggt.

Socialskyddet i Finland tilltalar indiska it-ingenjörer - Les mer…

Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss

Sjöfarten är den mest globala av alla näringar. Ett skäl till att en ny sjöarbetskonvention införs är att få mer lika konkurrensvillkor för rederierna. Det ska inte löna sig för redare som dumpar lönerna eller som slarvar med arbetsmiljön.

Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss - Les mer…

Norge vill para ihop ILO och WTO

Norge vill para ihop ILO och WTO

Kan målet om ett anständigt arbete för alla nås genom att stärka den internationella arbetsorganisationen, ILO? Eller sker det ingen förbättring av villkoren för arbetarna i den tredje världen förrän kraven tas med i förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO?

Norge vill para ihop ILO och WTO - Les mer…

Marimekko blir yngre med hjälp av H&M

Marimekko blir yngre med hjälp av H&M

Marimekko med sina storblommiga mönster är ett av Finlands mest kända varumärken. Det är framförallt en köpkrets av mogna kvinnor som tilltalas av kläderna och inredningsprodukterna. Med draghjälp av Hennes & Mauritz hoppas företagets nya ägare nu kunna locka yngre köpare.

Marimekko blir yngre med hjälp av H&M - Les mer…

Snabbt mode förändrar textilindustrin

Snabbt mode förändrar textilindustrin

Hennes & Mauritz omsätter för 78 miljarder svenska kronor och har 68 000 anställda. Med mer än 1 500 butiker i 28 länder har företaget blivit en maktfaktor inom modet. Tas alla anställda hos H&M:s underleverantörerna med, deltar 700 000 personer i dess produktionskedja.

Snabbt mode förändrar textilindustrin - Les mer…

Globaliseringens framsida

Globaliseringens framsida

Globalisering är ett begrepp som finns överallt, men som samtidigt är svårt att fånga in. Handlar det bara om samma process som pågått sedan den industriella revolutionen inleddes, eller är det en mer tidsbegränsad epok?

Globaliseringens framsida - Les mer…

Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske

Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske

Spinning Jennys hjemby Manchester var selve arne-stedet for den industrielle revolusjon - med tekstilindustrien som primus motor. Men Manchester som tekstilens globale sentrum er borte, og i vår selges også her klær produsert i Asia, med finsk design fra Marimekko, fra svenske Hennes & Mauritzbutikker.

Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske - Les mer…

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten?

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten?

Norden har hittills hört till de länder som vunnit mest på globaliseringen. Men innebär den ökade rörligheten för arbetskraften ett hot mot välfärdsstaten på längre sikt? Stödet för att betala för den gemensamma välfärden sjunker kraftigt när den etniska mångfalden ökar.

Kan globaliseringen klara sig utan välfärdsstaten? - Les mer…

En global värld delar arbetet ute och hemma

En global värld delar arbetet ute och hemma

När tekniken öppnade för blixtsnabb kommunikation mellan de mest avlägsna delar på jordklotet, skärptes den globala konkurrensen. Det har inneburit en specialisering av varor och tjänster både globalt och lokalt. Globaliseringen har också ökat pressen i det inhemska arbetslivet och förändrat sätten att organisera arbetet. Samtidigt skapas nya marknader och nya möjligheter.

En global värld delar arbetet ute och hemma - Les mer…

De gode ideenes marked

De gode ideenes marked

Var det noen som så en bjørn i bildet? Liselotte Lyngsø fra Future Navigator ser spørrende utover forsamlingen. Hun er en av innlederne på konferansen Globaliseringens konsekvenser for arbeidsmarkedene i Norden, som det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd arrangerte i Oslo den 14. november.

De gode ideenes marked - Les mer…

Het arbetsmarknad i kallt klimat

Het arbetsmarknad i kallt klimat

Sedan 2001 har sammanlagt 15 000 personer av 60 olika nationaliteter arbetat på Melkøya vid nordnorska Hammerfest, för att förvandla en karg ö till en mottagnings-anläggning för naturgas från norska Snøhvitfältet fjorton mil ut i havet. Det har förändrat Hammerfest och Nordnorge. Tomtpriserna stiger, arbetsmarknaden är het och nya näringar växer fram i hela regionen. Det ligger optimism i luften om än lite ojämnt fördelat mellan de olika orterna.

Het arbetsmarknad i kallt klimat - Les mer…

Grenseland - ved porten til en ny verden

Grenseland - ved porten til en ny verden

Få steder opplever vi historien så tett innpå, og få steder blir fremtiden så optimistisk presentert som i Finnmark. Utbyggingen av Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest har gitt folk i Norges nordligste fylke mersmak på olje- og gasseventyret. Ringvirkningene av utbyggingen er store, særlig i de vestre delene av fylket. I øst mot grensen til Russland er det drømmen om det som skal skje, som skaper håp og fremtidstro.

Grenseland - ved porten til en ny verden - Les mer…

Stark företagskultur med finsk prägel

Stark företagskultur med finsk prägel

Finland är en av de stora vinnarna med globaliseringen, och den främsta symbolen för framgången är Nokia. Trots att det handlar om ett övernationellt jätteföretag står Nokia stadigt i den finska jorden – men den nordiska modellen är under hårt tryck.

Stark företagskultur med finsk prägel - Les mer…

Ramt af globalisering

Ramt af globalisering

Danmark klarer sig godt i globaliseringen, men flere advarer dem der tror, at det kun går én vej.

Ramt af globalisering - Les mer…

”Varning för högmod”

”Varning för högmod”

Så här långt har de nordiska länderna klarat sig bra i en allt hårdare global konkurrens. De nordiska länderna har en förmåga till omställning i arbetslivet som bland annat tillskrivs samspelet mellan parterna i arbetslivet. Men samtidigt som den nordiska modellen hyllas, ökar globaliseringen pressen på fackföreningsrörelsen. Nya tider kräver nya strategier och nytt tänkande.

”Varning för högmod” - Les mer…

Bok i fokus: Det allmektige nettverket

Manuell Castells hviler ikke. Forfatteren av triologien ”The Information Age”, som allerede regnes som en klassiker, har på nytt gitt oss en analyse av vår samtid.

Bok i fokus: Det allmektige nettverket - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment