Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Arbetslivsforskning i Norden

Tema: Arbetslivsforskning i Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 1/2022
Tema: Arbetslivsforskning i Norden

Foto: Ricky Molloy/norden.org

En ny startpunkt för arbetslivsforskningen

Pandemin innebär också att det behövs ny arbetslivsforskning. NordForsk kommer inom kort att lysa ut nästan 50 miljoner kronor för att forska på arbetslivet i framtiden. Vi tar det som utgångspunkt för att se på hur de nordiska länderna samordnar sin forskningsinsats.

pic

NordForsk ska dela ut 50 miljoner kronor till arbetslivsforskning

NordForsk kommer inom kort att lysa ut nästan 50 miljoner norska kronor för forskning om framtidens arbetsliv i Norden. Coronapandemin har gjort att behovet för ny forskning är stort.

pic

Forskade på dolda manliga maktstrukturer inom försvaret och polisen

Det började med frågan om kvinnor som gör värnplikten accepteras lättare av männen om de sover i samma rum. Det slutade med avslöjanden om sexuella trakasserier under polisutbildningen i Norge. Dag Ellingsen ledde ett forskningsprojekt som finansierades av NordForsk och som på flera sätt visar nyttan av att forskarna samarbetar nordiskt.

pic

Forskningen som vill förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet

Grön omställning, globalisering och artificiell intelligens är några av de många förändringar som påverkar arbetslivet nu och i framtiden. Sedan 2017 pågår ett tioårigt forskningsprogram i Sverige för att förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet.

pic

Rockwool-fonden: Mere forskning i nordisk velfærd

Rockwool-fonden har ejerandel i dansk industri og en milliardformue, som finansierer forskning i velfærdstatens udfordringer. Den type forskning behøver Norden mere af, vurderer fondens direktør, Elin Schmidt.

pic

Varða på Island: en bro mellom fagforeningene og akademikerne

Islands institutt for arbeidslivsforskning Varða ble etablert i februar 2020 av landsorganisasjonen ASÍ og Forbundet for ansatte i stat og kommune BSRB. Formålet var å styrke sosial og økonomisk arbeidslivsforskning og å bygge bro mellom akademikere og arbeidslivet.

pic

Sverige har flest behovsanställda och sämst anställningsskydd

Sverige har högst arbetslöshet i Norden. Sverige har också större andel tillfälligt anställda än de andra nordiska länderna. Samt lägst anställningsskydd för tillfälliga anställningar. En prisbelönt avhandling visar på konsekvenserna av avregleringarna för dem utan tillsvidareanställning.

pic

Færøerne: Landet uden fængsel

Får du en fængselsdom på mere end halvandet år på Færøerne, så får du den ekstra straf, at du bliver sendt til Danmark for at afsone. Der findes nemlig ikke noget fængsel på Færøerne. Der en arrest, en midlertidig løsning i en militærbarak fra 1960erne. Et nyt fængsel koster 233 millioner danske kroner, men de færøske myndigheder har kun fået én million kroner

pic

Svenska LO: Europafacket för inte längre vår talan

Svenska LO har slutat betala sin medlemsavgift till Europafacket (EFS) och deltar inte längre i organisationens möten. Allt i protest mot hur EFS har hanterat förslaget till direktiv om tillräckliga minimilöner.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment