Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Hållbar turism i en globaliserad värld

Tema: Hållbar turism i en globaliserad värld

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2019

Så förändrar man världen

I det här numret av Arbetsliv i Norden skriver vi om ILO, fredsavtalet i Versailles och turism. På ett märkligt sätt hänger de olika ämnena ihop.

pic

#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse

Nye internationale standarder fastslår, at alle har ret til et arbejdsliv uden vold og chikane, og det er et kæmpe fremskridt for lønmodtagere globalt og i Norden, vurderer dansk og nordisk fagbevægelse. Danske arbejdsgivere tvivler på effekten.

pic

Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är

ILO har firat sitt hundraårsjubileum. I en tweet från Genève sammanfattar Guy Ryder den Internationella arbetskonferensens 108:e möte: ”Vi hade stora ambitioner för det här mötet och det slog rekord på alla sätt. Vi fick en ny konvention, en ny rekommendation och en deklaration som kommer att föra oss framåt när vi möter morgondagens utmaningar.”

pic

Lukker Færøerne for at få flere turister

Færøerne lukker. Skader i naturen skal genoprettes. Lagmanden på de 18 grønne øer i Nordatlanten var klar i mælet: Ingen turister i en hel weekend. Men Færøerne blev ikke lukket. Det hele var et gennemtænkt PR-stunt for at få flere turister til landet.

pic

Turismen het miljöfråga på Island

Turister som drunknar i havet. Turister som dör i bussolyckor. Turister som kör av vägen i strid mot lagen och sitter fast i bilen i mitten av ett aktivt geotermiskt område. De förorsakar allvarliga skador i naturen bara för att publicera häftiga bilder på sig och sina bilspår på sociala medier.

pic

Hållbar turism på Åland - utan Coca-Cola och norsk lax

Åland var först i Finland med att certifiera restauranger enligt hållbarhetsstandarden Green Key. I pionjärgruppen fanns Pub Stallhagen där chefen Johanna Dahlgren dragit ett stort lass både som inspiratör och uppfostrare.

pic

Åland: många resenärer, betydligt färre övernattare

Knappt 30 000 invånare på Åland och drygt 2 miljoner anlända resenärer varje år. Det måste betyda att Åland praktiskt taget svämmar över av besökare. Eller?

pic

Hotar överturismen även Norden eller kan näringen bli hållbar?

Vi har alla sett bilderna av kön upp till Mount Everest, gigantiska kryssningsfartyg som lägger till i Venedig och protester mot turister i Barcelona. Massturismen har tagit ett steg vidare till ett nytt stadium: ”Överturism”.

pic

Vem tog livet av den nordiska modellen?

Om man läser Helge Hvids och Einar Falkums bok om arbete och välbefinnande i Norden som en kriminalhistoria, blir det spännande. De två redaktörerna försöker fastslå om den nordiska modellen redan har avlidit, eller om den är döende. Men håller bevisen?

pic

Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda

Uppfattningar, upplevelser, vanor och känslor kan hindra verksamheter från att arbeta tvärs över nationsgränserna. Inte bara pengar utan också mycket känslor investeras i gränsarbetet, enligt etnologen Fredrik Nilsson.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment