Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Island i krise

Island i krise

Verdier forduftet som dugg for solen. I 2008 kollapset aksjemarkedet samt 90 prosent av bankvesenet i Island. Nå er hele det islandske samfunn forgjeldet, og alle må være med å betale: lønnstakere, arbeidsløse selv de som ikke lot seg lokke av eventyret må trå til nå.

Island i krise - Les mer…

Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland

”Jobba Sverige ur krisen” är titeln på den svenska statsbudgeten för 2010. I den räknar regeringen med att arbetslösheten inte kommer att minska förrän 2012. Värst blir det 2011, med 11,6 procent av svenskarna utan jobb.

Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland - Les mer…

Finlands arbetsminister: ”Läget är allvarligt”

Den finska regeringen hoppas kunna dämpa ökningen av arbetslösheten med ökade budgetanslag för nästa år, men nya arbetsministern Anni Sinnemäki (grön) säger att läget är allvarligt.

Finlands arbetsminister: ”Läget är allvarligt” - Les mer…

Unga drabbas hårdast av krisen - Sverige på beklaglig förstaplats

Ungdomarna drabbas ofta hårdast och snabbast vid en konjunkturnedgång. Det har skett också under finanskrisen. De nordiska länderna brukar ligga bland de som har lägst arbetslöshet i Europa. Men i Sverige är 27,3 procent av 15-24-åringar utan jobb.

Unga drabbas hårdast av krisen - Sverige på beklaglig förstaplats - Les mer…

Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb

I Västerås, Sveriges sjätte största stad, har näringsliv, högskola och offentliga aktörer stor vana att samarbete kring arbete. Nu riktas det gränsöverskridande samarbetet mot arbetslösa ungdomar och i nästa vecka startar man ett projekt som man hoppas ska ge 1000 unga arbetslösa arbete och utbildning

Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb - Les mer…

Alterneringsledigheten görs permanent i Finland

Det populära finländska systemet för alterneringsledighet får en fortsättning. Erfarenheterna har visat sig vara så goda att regeringen i början av september beslöt att stifta en permanent lag.

Alterneringsledigheten görs permanent i Finland - Les mer…

Nordisk aktivitet under Islands formannskap

Hvordan er reglene for foreldrepermisjon i de nordiske landene? Hvordan påvirker uttak av omsorgspermisjon lønnsutvikling og arbeidsdeltakelse for kvinner og menn? Dette er blant de spørsmål som vil bli diskutert denne høsten under Islands formannskap i Nordisk Ministerråd.

Nordisk aktivitet under Islands formannskap - Les mer…

Där de döva redigerar TV-programmen

Där de döva redigerar TV-programmen

När krisen slår till är det de som står längst bort från arbetsmarknaden som får det svårast. Vem vill satsa på en döv eller dövblind när företagets liv står på spel? ASVO i Bergen gör det.

Där de döva redigerar TV-programmen - Les mer…

Ungas handlingsutrymme styrs av klass

Den sociala bakgrunden spelar stor roll för unga vuxnas tilltro att förverkliga sina drömmar om arbete. När gamla strukturer förändras och individualiseringen går snabbt, bär man själv ansvar för framgång och misslyckanden. Kollektivet spelar allt mindre roll, oavsett var man arbetar.

Ungas handlingsutrymme styrs av klass - Les mer…

Tema: Nya sätt att bli arbetslös på

Tema: Nya sätt att bli arbetslös på

En gång var man anställd eller arbetslös. Men dagens kris kom så snabbt och brutalt att gränserna mellan att vara arbetslös och sysselsatt har blivit suddiga. Fackförbunden känner sig tvungna att acceptera arbetstidsförkortningar för att hjälpa företaget att överleva. Samtidigt blir de arbetslösa en arbetskraft som kommunerna inte klarar sig utan.

Tema: Nya sätt att bli arbetslös på - Les mer…

Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige

Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige

Det svenska fackförbundet IF Metall har tecknat ett kontroversiellt avtal om kortare arbetstid som det hävdar har räddat tusentals jobb. I Danmark tjänar kommunerna på att de arbetslösa sätts i jobbträning - till och med i sina egna hem.

Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige - Les mer…

Mogna män kan stärka vården

När kommuner och landsting vill locka män till hälso- och sjukvård bör man försöka rekrytera lite äldre, mogna män. Det är en av slutsatserna i den nyutgivna boken ”Menn i pleie og omsorg – brødre i hvitt”, av Helge Svare vid Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.

Mogna män kan stärka vården - Les mer…

Tema: Ett robust Norden möter den ekonomiska krisen

Tema: Ett robust Norden möter den ekonomiska krisen

Krisen kom fort och den drabbar hela Norden. Arbetslösheten stiger och finansministrarna varnar för att det kan bli den djupaste lågkonjunkturen sedan 1990-talet. Förutom finansbolagen är det bil- och skogsindustrin som drabbats först. Samtidigt finns det en tillförsikt om att det finns en nordisk modell som gör att det går snabbare att hitta åtgärder som träffar än i länder utan de samarbetstraditioner som finns här.

Tema: Ett robust Norden möter den ekonomiska krisen - Les mer…

Problemfylt hjemkomst

Problemfylt hjemkomst

Den polske regjeringens kampanje ”hjemkomst”, som skulle lokke utvandrete polakker tilbake til hjemlandet, er blitt offer for finanskrisen og skuffete polakker.

Problemfylt hjemkomst - Les mer…

Optimisme tross dystre utsikter i Island

Tidligere var det oftest sånn at når islendingene havnet i økonomisk uføre, jobbet de ekstra mye i en periode for å klare seg økonomisk. Nå er det jobbene som mangler. Det er islendingene uvant med. Derfor rammer den økonomiske krisen hardt. Verst går det ut over de arbeidsløse. De langtidsledige er i trøbbel.

Optimisme tross dystre utsikter i Island - Les mer…

Tusentals permitterade håller andan

Finländska arbetsgivare har reagerat snabbt på lågkonjunkturen, snabbare än vid den förra recessionen i början av nittiotalet. Kostnadsverktyget för att kunna möta en minskande efterfrågan heter permitteringar. Arbetsgivaren avbryter arbetet och löneutbetalningarna förr en viss tid eller - tills vidare - i väntan på en vändning.

Tusentals permitterade håller andan - Les mer…

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist hadde knapt satt seg i stolen før en nasjonal beredskapsorganisasjon var på plass.

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben - Les mer…

Samverkan för nya jobb

Samverkan för nya jobb

I Sverige varslades fler arbetstagare i oktober än vad som skett sedan 1992. Särskilt utsatt är Västsverige och dess bilindustri. För att öka tillgängligheten för de drabbade och ge hjälp i ett tidigt skede öppnade Arbetsförmedlingen i början av november ett kontor inne i Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve.

Samverkan för nya jobb - Les mer…

Finland: Gruvboom med frågetecken

Finland: Gruvboom med frågetecken

De dystra nyheterna fortsätter att strömma in från pappers- och massaindustrin som lägger ner enhet efter enhet i Finland. I höstmörkret lyser ändå ett ljus från en annan industrigren, gruvnäringen som åter etablerat sig i Finland på bred front. Men den globala finanskrisen gav en kalldusch.

Finland: Gruvboom med frågetecken - Les mer…

Vi står ved et vendepunkt - Nu strømmer folk i Danmark ind i A-kasserne igen

Vi står ved et vendepunkt - Nu strømmer folk i Danmark ind i A-kasserne igen

– På grund af de høje beskæftigestal har de unge ikke meldt sig i A-kasserne. Nu vender det, sier sekretariatschef i A-kassernes Samvirke i Danmark, Torben D. Jensen.

Vi står ved et vendepunkt - Nu strømmer folk i Danmark ind i A-kasserne igen - Les mer…

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment