Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Reformer

Reformer

Hård kritik af kommunal aktivering

Hård kritik af kommunal aktivering

Danmark har givet kommunerne det fulde ansvar for at aktivere arbejdsløse. Reformen møder modstand fra mange sider.

Hård kritik af kommunal aktivering - Les mer…

Skræddersyet indsats skal hjælpe de unge i Danmark

Skræddersyet indsats skal hjælpe de unge i Danmark

En målrettet og skræddersyet indsats for de 15-17-årige i Danmark skal få alle unge i uddannelse eller job. Den danske regering vil bruge 1,25 mia. kr. de næste tre år på planen. LO kalder trussel om at fjerne ungeydelse ”kæmpelussing” til de svageste familier.

Skræddersyet indsats skal hjælpe de unge i Danmark - Les mer…

De rödgröna vann valet i Norge trots grus i reformerna

Den rödgröna regeringen i Norge fick förnyat förtroende och får fortsätta fyra år till. Men det var en fråga som inte diskuterades under valkampanjen - NAV-reformen. Om inte den hade röstats igenom i Stortinget av samtliga partier kunde missnöjet med den ha påverkat valutgången.

De rödgröna vann valet i Norge trots grus i reformerna - Les mer…

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist hadde knapt satt seg i stolen før en nasjonal beredskapsorganisasjon var på plass.

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben - Les mer…

Servicecenter: Finsk modell tar form

Mer nytänkande på arbetsmarknaden krävs för att försöket att få in fler långtidsarbetslösa ska lyckas i Finland, där de svåraste klienterna slussas till särskilda servicecenter. - Den största utmaningen är att se till att det växer fram en grupp arbetsgivare som kan anställa personer vars arbetsförmåga inte är hundra procent, säger platsdirektör Ilkka Haahtela som förestår servicecentret vid Helsingfors arbetskraftsbyrå.

Servicecenter: Finsk modell tar form - Les mer…

Djärva reformer eller mindre steg: Nu är det samordning som gäller

Som en mäktig pendel som tar tio år på sig för att slå från den ena sidan till den andra, växlar uppfattningen om hur arbetsmarknads- och välfärdsförvaltningarna ska organiseras i Norden. Från att varje enhet ska ha ett eget resultatansvar har fokus nu satts på samordning.

Djärva reformer eller mindre steg: Nu är det samordning som gäller - Les mer…

En mer levande arbetsplats

En mer levande arbetsplats

Gunn Andreassen är en av 19 000 anställda som berörs av den norska NAV-reformen. Räknar man med samtliga brukare är det nästan alla norrmän som någon gång behöver utnyttja de offentliga tjänster NAV erbjuder.

En mer levande arbetsplats - Les mer…

Fra helsetjenesten til arbeidsmarkedet: Systemskifte i Islands velferdspolitikk

Stadig flere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Island. Krav om ”systemskifte” presser seg derfor fram. Men hvordan et nytt system skal se ut, er ikke bestemt. Mens partene i arbeidslivet venter på politikerne, har de tatt skjeen i egen hånd og opprettet et rehabiliteringsfond, som skal motvirke utstøting fra arbeidslivet.

Fra helsetjenesten til arbeidsmarkedet: Systemskifte i Islands velferdspolitikk - Les mer…

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft

Norges tøffeste lederjobb? Landets mektigste byråkrat? Tor Saglie har fått flere tilnavn som leder for arbeidet med den største norske velferdsreformen noen sinne. Arbeids- og velferdsdirektøren troner også på lønnstoppen i staten; et eksklusivt selskap der selv ikke Norges statsminister henger med.

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft - Les mer…

LO tar strid om pensionerna

Det kan bli en het vår i Norge, när LO, arbetsgivarna och regeringen utkämpar den sista kampen i omläggningen av det norska pensionssystemet. Den återstående frågan är vad som sker med avtalspensionerna, i Norge kallat AFP.

LO tar strid om pensionerna - Les mer…

Den nye lokale NAV-forvaltningens første år: Utfordrende partnerskap og begynnende integrering

NAV-reformen er en organisatorisk reform som berører 16000 medarbeidere, tre etater, to direktorater og alle landets kommuner. Det skal skapes en helt ny velferdsforvaltning. Kort oppsummert har pilotprosessen synliggjort flere forhold som vil kunne ha betydning for reformen framover.

Den nye lokale NAV-forvaltningens første år: Utfordrende partnerskap og begynnende integrering - Les mer…

På sporet av NAV - en ny integrert arbeids- og velferdsetat i Norge

NAV-reformen rir på en bølge av positivitet, selv om utfordringene står i kø og samarbeidet mellom stat og kommune ikke har funnet formen. Men brukerne får som lovet, én dør inn til det lokale arbeids- og velferdskontoret.

På sporet av NAV - en ny integrert arbeids- og velferdsetat i Norge - Les mer…

Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken

Den svenska regeringen fortsätter att lägga om arbets-marknadspolitiken i snabb takt. På olika sätt vill den försöka bryta upp de inlåsningar som många hamnat i, antingen i form av oönskat deltidsarbete, sjukskrivning eller långtidsarbetslöshet.

Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken - Les mer…

Nordiska välfärdsstaten en dynamisk modell

Nordiska välfärdsforskare har skjutit startskottet för Nordforsks välfärdsprogram NCoE Welfare, det kanske mest ambitiösa forskarsamarbetet i ämnet någonsin. Avsikten är att under fem år granska den nordiska välfärdsstaten från olika angreppspunkter. Bakgrunden är globaliseringens effekter.

Nordiska välfärdsstaten en dynamisk modell - Les mer…

25.000 handicappede kom i arbejde på et år

Den danske regering havde et mål på 2.000 om året - men det blev til over 12 gange så mange.

25.000 handicappede kom i arbejde på et år - Les mer…

NAV-reformen i Norge: Aldrig mer "det är inte vårt bord"

NAV-reformen i Norge: Aldrig mer "det är inte vårt bord"

Bättre samordning av de sociala tjänsterna och fler ut i arbete. Det är målet i en av de största reformerna som någonsin genomförts i offentlig sektor i Norge. Hittills har det varit förvånansvärt lite bråk runt försöket att smälta ihop de kommunala och statliga välfärdstjänsterna.

NAV-reformen i Norge: Aldrig mer "det är inte vårt bord" - Les mer…

Stor skepsis på arbejdsmarkedet

Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne er bekymrede for den nye model med lokale kommunale jobcentre i en tid med øget globalisering og mobilitet i bred forstand.

Stor skepsis på arbejdsmarkedet - Les mer…

Danmark opretter kommunale jobcentre

Danmark opretter kommunale jobcentre

Der udbryder åben konkurrence om at blive bedst til at få ledige i arbejde efter den 1. januar 2007, når den statslige Arbejdsformidlingen, AF, i Danmark bliver en del af de nye jobcentre i kommunerne.

Danmark opretter kommunale jobcentre - Les mer…

Bjarne Håkon Hanssen: Superministeren som må lykkes

Bjarne Håkon Hanssen: Superministeren som må lykkes

All makt er ikke samlet i hans hånd. Men han bærer et stort ansvar for at de rødgrønne skal nå sitt hovedmål: Kampen mot arbeidsledighet og for inkludering i arbeidslivet. Med hånd om hver tredje budsjettkrone må arbeids- og inkluderingsministeren lykkes. Han ser ikke bort fra at han har noe å lære fra de andre nordiske landene.

Bjarne Håkon Hanssen: Superministeren som må lykkes - Les mer…

Arbeids- og velferdstjenester under samme tak - skal bli bedre for brukerne

1 juli 2006 etableres en gigantisk Ny arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) i Norge. Da slås statsetatene arbeidsmarkedsetaten (Aetat) og trygdeetaten sammen til en ny etat og tjenestetilbudet samordnes med de kommunale sosiale tjenestene. I fokus for reformen står brukerne, som kun behøver å henvende seg ett sted uavhengig av hvilke tjenester de har behov for.

Arbeids- og velferdstjenester under samme tak - skal bli bedre for brukerne - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment