Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Arbetskonflikt på isländskt smältverk - ett hot mot landets avtalsmodell?
I mer än ett år har en infekterad arbetstvist pågått mellan facket och arbetsgivarna på Rio Tinto Alcans isländska smältverk Isal. De anställda har två gånger hotat med strejk, men har i sista stund avstått på grund av rädslan för att smältverket ska läggas ned.
Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov
2016 sätts svensk lönebildning på sitt svåraste prov på flera decennier. Avtal ska slutas för cirka tre miljoner löntagare, men LO förbunden är splittrade och olika krav från olika förbund och branscher riskerar att slå sönder den snart tjugoåriga tradition där industrin varit norm för löneökningarna.
Norden vill stoppa oönskade konsekvenser av EU:s regler om sociala förmåner
EU:s regler om sociala förmåner behöver moderniseras och kostnaderna måste fördelas mer rättvist mellan länderna. Annars finns det risk för att de frikostiga förmåner som exempelvis de nordiska länderna har inte går att upprätthålla. Det menar regeringarna i Norden, som nu går fram gemensamt i förhållande till EU.
Hur mår du Norden?
Kick off i Turku/Åbo for Finlands formannskap og stor satsing på tverrsektorielt samarbeid i Norden. Hvordan kan arbeid, velferd og kultur kombineres?
Många gränshinder avslutade eller lösta 2015
Tolv av de gränshinder i Norden som Gränshinderrådet har prioriterat löstes eller avslutades under 2015. Ändå tillåter sig rådets ordförande, Ole Stavad, en suck från hjärtat när han sammanfattar året: - Jag undrar varför det går så långsamt och är så besvärligt att ändra regler som inte fungerar som de ska, skriver han i årsrapporten.
Anniken Hauglie blir Norges nya arbets- och socialminister
Statsminister Erna Solberg bytte partifärg på ett av de viktigaste departementen när Norge fick en ny arbets- och socialminister. Det blir Anniken Hauglie från Høyre.
Flyktingar fokus för sociala innovationer
Finland går in för privata satsningar på integration av flyktingar genom ett obligationsprogram för sociala innovationer. Avsikten är att tillåta privata investerare att göra vinst på placeringar som löser problem i den offentliga sektorn.
Europa vil gøre affald til guld
Cirkulær økonomi er på vej til at blive ny megatrend i Europa, forventer danske toppolitikere og virksomheder og bakkes op af en ny analyse, der opregner enorme økonomiske gevinster ved bedre ressourceudnyttelse. En EU-plan er på vej.
Nya regler ger svenska arbetstagare bättre skydd mot mobbning
Nu ska svenska arbetsgivare bli bättre på att förhindra att människor blir sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling (mobbning) på jobbet.
Nordregio: Unga islänningar vill inte jobba inom traditionella yrken
Isländska ungdomar är knappast intresserade av en framtida karriär inom jordbruket eller fiskerinäringen på Island. De enda djur de ser sig ta hand om i framtiden är sällskapsdjur. De vill hellre bli tränare eller jobba inom hälsobranschen. Det visar en nye studie från Nordregio. Där berättar de unga i Arktis om sina preferenser för framtiden.
Har luften gått ur jämställdhetspolitiken i EU?
Ja, anser den finska forskaren Johanna Kantola. Samtidigt är emellertid EU-domstolen en ljuspunkt, vars domar också får stora konsekvenser i Norden, enligt Kirsten Ketscher, professor i socialrätt vid Köpenhamns universitet.
Gränsöverskridande utbildning på Nordkalotten förlängs
Sedan 1991 har svenska, finska och norska ungdomar på Nordkalotten kunnat mötas och yrkesutbilda sig i regi av Utbildning Nord - en unik gränsöverskridande utbildningssatsning. Den 19 oktober förlängdes avtalet till 2019.
Stress og tidspres udfordrer arbejdsmiljøet i Norden
Tidspres er en markant større psykosocial risikofaktor på virksomheder i Norden end i resten af Europa, og nordiske virksomheder udpeger samtidig mangel på tid som den største hindring for at skabe godt arbejdsmiljø.
Många ungdomar tappar fotfästet visar jämförande nordisk rapport
Andelen ungdomar som tappar fotfästet ökar stadigt i alla nordiska länder. Även om ungdomsarbetslösheten i sig är ett stort problem borde beslutsfattarna mer rikta in sig på att finna och stöda de allra mest utsatta. Detta är en av de centrala slutsatserna i en färsk jämförande nordisk forskningsrapport om ungdomar, utbildning och arbetsliv.
Dansk dagpengereform rykker tæt på - strid om karensdage
Det over 100 år gamle danske dagpengesystem skal moderniseres, og de politiske forhandlinger bliver svære, viser reaktionerne på Dagpengekommissionens forslag til et mere fleksibelt dagpengesystem.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment