Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Arbetsrelaterade dödsfall och sjukdomar

Tema: Arbetsrelaterade dödsfall och sjukdomar

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2024
Tema: Arbetsrelaterade dödsfall och sjukdomar

Foto: Cata Portin

Har vi rätt verktyg i kampen för en bättre arbetsmiljö?

Det som ligger nära i tid får alltid störst uppmärksamhet. Men är det alltid smart? En studie av arbetsrelaterade dödsfall som gjorts av Finlands främsta experter på arbetsmiljö visar att olyckor på arbetsplatsen bara står för en procent av dödsfallen. Men 57 procent av myndigheternas kontroller görs för att förhindra olyckor.

pic

Sjukdomar och dödsfall i arbetslivet leder till enorma kostnader

3000 svenskar dör varje år av arbetsrelaterade skador. Till skillnad från dödsfall och olyckor i arbetet är effekten av dålig arbetsmiljö svårare att både se och mäta. Förlorade år för den enskilde är en omätbar förlust, men också för samhället – uppskattningsvis upp mot fyra procent per land och BNP per år.

pic

Brannmenn: Kjemper for å få kreft godkjent som yrkesskade

De utsetter seg selv for stor fare for å redde andre og verdier. Men prisen de betaler kan være høy: Brannkonstabler rammes oftere av kreft enn de fleste andre yrkesgrupper. Fagforbundet tar til orde for at det må bli enklere for ansatte i brannvesenet å få kreft godkjent som yrkesskade.

pic

Nu ska hästnäringen få en hållbar arbetsmiljö

Svensk hästnäring utmanas både av hög olycksrisk och av tungt arbete. För att förbättra arbetsmiljön pågår såväl utbildning som forskning för att söka nya metoder och verktyg som skapar bättre förutsättningar. Dessutom kommer ett nytt hästcentrum där ny teknik testas stå klart till hösten

pic

Finländsk framtidsrapport visar oro bland unga: “Arbetslivet blir för tungt"

De finländska skoleleverna har blivit oroligare över att inte klara sig i framtidens arbetsliv. En färsk Framtidsrapport visar att endast 53 procent av de unga ser fram emot arbetslivet med entusiasm, när motsvarande siffra år 2018 var 82 procent.

Landmænd presser dansk praktikantordning

Danske landmænd henter billig arbejdskraft i Vietnam, Uganda, Tanzania og Indien ved at benytte en landbrugspraktikant-ordning. Fagbevægelsen kritiserer arbejdsforholdene og har sikret fortsat kontrol med ordningen.

pic

När kulturutbyte blir utnyttjande - i skogen eller på barnrummet

På de nordiska arbetsmarknaderna har det alltid funnits grupper från utlandet som är svåra att definiera – kommer de för att arbeta eller är det en form för studier eller kulturutväxling? Det kan handla om au pairer, praktikanter och bärplockare.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment