Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Autonomi eller självständighet

Tema: Autonomi eller självständighet

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 10/2021

Öar med sitt eget synsätt

Färöarna, Grönland och Åland ser det nordiska samarbetet som en språngbräda till omvärlden. Men de bidrar också till det nordiska samarbetet genom att öka medvetenheten om olika styrelsesätt, och hur folk och deras rättigheter tas till vara på.

Hur mycket självständighet för Färöarna, Grönland och Åland?

Kommer Norden i framtiden att smälta samman till en enda förbundsstat eller kommer det att bestå av åtta självständiga nationer?

pic

Vil det lykkes Grønland at få mineeventyret i gang?

Stribevis af reformer er i vente i Grønland for at skabe et velfungerende arbejdsmarked og stabile rammer om udenlandske investeringer i blandt andet minedrift. Lav grænseværdi for uran som biprodukt får mange investorer til at tøve.

pic

Fredrik Karlström arbetar hårt för att Åland ska bli mer diversifierat

Fredrik Karlström har blivit veteranen i det nordiska samarbetet på arbetslivsområdet. Den åländske näringsministern syns på bilder lite var stans i Arbeidsliv i Nordens arkiv. Det första är taget 2012 när han står på kajen vid Longyearbyen i Svalbard med sina nordiska kollegor.

pic

Hybridarbete ger skatteproblem för gränspendlare

Hybridarbete blev räddningen för många verksamheter under coronapandemin. Men för de som gränspendlar uppstod nya problem när de blev sittande på hemmakontor och riskerar att skatteplikten flyttas till ett annat land än tidigare. Nu har gränshinderrådet tagit sig an problemet.

pic

Nordiskt arbetsministermöte diskuterade plattformsarbete

Bör det införas en tredje kategori på arbetsmarknaden, i tillägg till arbetsgivare och arbetstagare? När de nordiska arbetsministrarna möttes i Helsingfors den 22 - 23 november handlade diskussionen mycket om plattformsarbete och den utmaning det ställer den nordiska arbetslivsmodellen inför.

pic

Guðmundur Ingi Guðbrandsson: Planla å bli sauebonde - nå Islands arbeidsminister

Den nye Islandske regjeringen ble presentert den 28. november, over to måneder etter valget. Den nye arbeidsministeren heter Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

pic

Høyst uvanlig: Ungarn blokkerte EØS/EFTA-landenes møte-erklæring

Det 53. EØS-rådsmøtet den 24. november i det nye EFTA-huset i Brussel endte uten en endelig erklæring fordi Ungarn gikk til det høyst uvanlige skritt å legge ned veto. Dette tolkes som hevn etter at EØS-midler til landet ble stoppet tidligere i år.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment