Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2021 i Öar med sitt eget synsätt
Leder

Öar med sitt eget synsätt

| Av: Björn Lindahl, chefredaktör

Färöarna, Grönland och Åland ser det nordiska samarbetet som en språngbräda till omvärlden. Men de bidrar också till det nordiska samarbetet genom att öka medvetenheten om olika styrelsesätt - och hur folk och deras rättigheter tas till vara på.

En av mina mest spännande reportageresor var när jag 2011 följde med handelsminister Ewa Björling till Grönland. Hon var speciellt intresserad av gruvindustri. Den svenska delegationen tog en motorbåt upp för Godthåbsfjorden till en liten fjordarm full av små isberg. Där hade 32 containrar placerats i en rektangel på kanten av en ås. Det var basen för prospekteringen högre upp. Några av oss fick flyga helikopter över inlandsisen till toppen av berget Isua, som stack upp ur isen.

När vi landade där utbröt projektchefen från London Mining entusiastiskt:

- Se på kanten av bergstoppen! Ser du hur magnetiten ligger som stavar längs sidan? Det är järn alltihop, en miljard ton järnmalm, kanske mer!

Det brittisk-kinesiska gruvprojektet skulle ha inneburit att 200 miljoner ton is fraktades bort och en väg byggts till dagbrottet med tre produktionslinjer. 1100 personer skulle jobba under anläggningsfasen, en stor del av dem kineser. När produktionen kom i gång skulle 500 personer sysselsättas.

Det är många som låtit sig bländas av Grönlands naturresurser. USA:s förre president Donald Trump ville köpa hela landet. 

Men det brittiska företaget som fått koncessionen, London Mining, gick konkurs. Det hade bare en producerande gruva i Sierra Leone. Den stängdes när en ebola-epidemi bröt ut.

Nu läser jag att det kinesiska företaget General Nice, som tog över koncessionen, har lämnat tillbaka den till de grönländska myndigheterna. Det var ett litet företag som aldrig skulle ha kunnat stå för de investeringar på 20 miljarder kronor som projektet krävde på egen hand.

Malmpriset och virus är sådant som den grönländska regeringen inte kan påverka. Men den nya regeringen som tog makten i april i år har krävt att det inte får vara mer än 0,01 procent uran i malmen i alla grönländska gruvprojekt. Marie Preisler går igenom vilka konsekvenser det får och de åtgärder regeringen vill genomföra för att arbetsmarknaden ska fungera bättre.

Storslagna planer finns också på Åland. Där handlar det om vindkraft med upp till 500 vindkraftverk till havs som skulle kunna producera mer än 100 gånger den el som ögruppen själv konsumerar. Vi intervjuar Ålands närings- och arbetsminister Fredrik Karlström, som blivit en av veteranerna bland de nordiska arbetsministrarna. De samlades i slutet av november i Helsingfors och diskuterade då bland annat plattformsarbete och behovet av en gemensam nordisk lagstiftning på området.

Den isländske ministern Ásmundur Einar Daðason deltog inte på mötet eftersom han spelade en roll i bildandet av en ny isländsk regering, som tillträdde den 29 november. Vi porträtterar den nye arbetsministern Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

I Sverige blev till sist också Magdalena Andersson svensk statsminister. Därmed var den viktigaste ministerposten som de nordiska kvinnorna ännu inte erövrat intagen. I och med att Island nu också fått sin första kvinnliga fiskeri- och jordbruksminister, Svandís Svavarsdóttir, har det suttit kvinnor på samtliga av de 11 ministerposter som ingår i Nordiska ministerrådet.

Vi skriver också om hur Ungern har blockerat deklarationen från det årliga mötet i EEA-rådet och de skatteproblem som nordiska gränspendlare kan få när hybridarbete blivit normen. 

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment