Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Tilliten i Norden

Tema: Tilliten i Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 7/2021
Tema: Tilliten i Norden

Foto: Yadid Levy/norden.org

Nordens dyrbaraste resurs?

Tillit är en avgörande resurs i de nordiska välfärdssamhällena, men den gäller inte allt och alla. Granskar man den noga finns det stora skillnader mellan de olika länderna i Norden, men också internt i varje land.

pic

Island: Tilliten til politikere er neste tilbake

Det er parlamentsvalg på Island den 25. september. Landet har vært vant til majoritets-regjeringer, men med flere politiske partier og etter fire år under statsminister Katrín Jakobsdóttir har spillereglene endret seg.

pic

Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved

Den mellanmänskliga tilliten i Sverige är hög, liksom i övriga Norden. Och trots pandemin och dödskjutningar är den svenska tilliten god i internationell jämförelse. Men på lokal nivå visas ett stort och växande gap mellan hög- och lågtillhetsområden, enligt nyligen publicerade Tillitsbarometern.

pic

Har det blivit svårare att styra Norden?

Tre av de fem nordiska länderna styrs idag av minoritetsregeringar. Leder det till att det politiska benet i den nordiska modellen försvagas? Medan de stora, etablerade partiernas makt har försvagats i hela Norden, samlas facken och arbetsgivarna i allt större organisationer.

pic

Mange med flukttanker i sykepleieryrket

Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.

Strammere krav sænkede beskæftigelsen for flygtninge

Ressourcesvage flygtninge er skubbet længere væk fra arbejdsmarkedet, efter at Danmark har strammet de krav, som flygtninge skal opfylde for at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark.

pic

Samling kring köksbordet

Det kraftigt ökade distansarbetet under pandemin blev en utmaning för familjer där fler personer behövde en arbets- eller studieplats i hemmet. Överraskande nog påverkar pendlingsavståndet till den ordinära arbetsplatsen och storleken på bostaden inte särskilt mycket om man trivs med att jobba hemma. Det är en annan faktor som betyder mest, visar ny forskning.

”Svenska modellen går in i ny era - större makt åt de centrala organisationerna”

Det har beskrivits som en seger för den svenska modellen. I själva verket innebär det förslag till arbetsrättsreform som Sveriges regering nu förbereder ett systemskifte.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment