tema
|
Sep 2017
,
Yrkesportrett
Träningsbranschen efterfrågar tusenårig kompetens - och hur man blir bootylicious
18. September 2017
Mer än fyra miljoner nordbor är medlemmar av träningscenter som Sats Elixia. Efterfrågan på kompetenta grupptränare är därför stor. Vi följde en teologistudent, en räkenskapsmedarbetare och en marknadsförare när de höll sina kurser i spinning, yoga och shape.
tema
|
Sep 2017
Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen
18. September 2017
Kompetens är ett rörligt mål, eftersom den kunskap som behövs för att klara av ett jobb hela tiden ändras. Inom friskvårds- och träningsbranschen är det dessutom en dubbel sanning. Inte bara avlöser den ena trenden den andra. Kompetensen handlar dessutom ofta om just rörelser och hur man får folk att röra sig.
tema
|
Sep 2017
När 80-talisterna ska ta över Vikingfärjorna behövs de äldres erfarenhet
18. September 2017
Viking Line står inför en omfattande förändring. Den största åldersgruppen ombord på passagerarfartygen över Östersjön är 50-59 år. När de går ut i pension försvinner en rejäl dos med kompetens. Företaget väljer att se det som en utmaning och inte ett problem.
tema
|
Sep 2017
Isländsk vidareutbildning: "Anställda blev mer intresserade av jobbet"
18. September 2017
En av tre vuxna islänningar hade enbart grundskoleexamen vid årsskiftet 2000 och saknade därmed vidareutbildning inom sitt arbete. Arbetsmarknadens parter har sedan dess utvecklat ett lärocenter för vidareutbildning av de lågutbildade. Det har gjort att andelen lågutbildade islänningar har sjunkit till en fjärdedel.
tema
|
Sep 2017
Hvordan motivere voksne danskere til opkvalificering?
18. September 2017
Det danske voksen- og efteruddannelsessystemet skal laves helt om for at få flere danskerne til at efteruddanne sig. Hver tredje er ikke interesseret.
Nyhet
|
Politikk
Erna Solberg på väg mot fyra nya år som norsk statsminister
18. September 2017
Erna Solberg fortsätter som statsminister i Norge, men med ett svagare stöd i Stortinget. Arbeiderpartiet blev valets förlorare. Det parti som gick fram mest var Senterpartiet, som lyftes fram av ett uppror på landsbygden mot att kommunernas självständighet hotas.
Nyhet
Enighet om vad som är minimilön för byggarbetare i Sverige
18. September 2017
Efter snart tio års trätande har Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) och dess motpart Sveriges Byggindustrier (BI) kommit överens om vad som ska ingå i ”minimilönen” för byggnadsarbetare som utstationeras till Sverige. Parternas tanke är att samma villkor också ska användas när svenska myndigheter upphandlar byggentreprenader.
I fokus
|
Sep 2017
Tema: Norden tar løft for å heve kompetansen
18. September 2017
Et arbeidsliv i forandring etterspør stadig ny kompetanse. Både ansatte og arbeidsgivere må å holde seg oppdatert. Det gjelder på treningssenteret som i fiskeindustrien. Alle landene i Norden prøver å finne ut hvordan etter- og videreutdanning skal ordnes. I god tradisjon deltar både arbeidsgivere, arbeidstakere og staten i prosessen for å finne frem til de gode løsningene. Vi har gått runden i Norden for å ta pulsen på utviklingen i landene.
linkpages
Ska inhyrd arbetskraft kvoteras?
30. Juni 2017
Den borgerliga norska regeringen vill införa en kvot på 10-15 procent som den högsta andelen av arbetskraften som kan vara inhyrd på en arbetsplats. Oppositionen vill gå ännu längre.
Nyhet
EU-domstolen: Huvudduk kan förbjudas - i vissa fall
30. Juni 2017
Det kan vara tillåtet för arbetsgivare att förbjuda anställda att bära speciella kläder som visar en politisk, filosofisk eller religiös inställning. Det har EU-domstolen slagit fast. Men reglerna får inte var indirekt diskriminerande.
Leder
|
Juni 2017
Ulikhetens smerteterskel er nådd
22. Juni 2017
OECD snur kappen og vil at verden skal tenke nytt rundt begrepet økonomisk vekst. Så langt har fortellingen om vekst først og så fordeling kun ført til at gapet mellom fattig og rik er blitt større. Nå bygges et nytt narrativ med begreper som «sterk, bærekraftig og inkluderende vekst». Arbeidsliv i Norden undersøker hva paradigmeskiftet innebærer og setter inkludering i arbeidslivet i fokus.
I fokus
|
Juni 2017
Norden: mot større åpenhet for inkludering i arbeidslivet
22. Juni 2017
Flyktningkrisen har ført til økt aktivitet og samarbeid i og på tvers av landene i Norden for å finne gode måter å inkludere flyktninger i arbeidslivet. Men inkludering handler også om å vise åpenhet for alle som av ulike årsaker har vanskelig for å finne et fotfeste i arbeidslivet. Danske kommuners innsats viser at det er store muligheter for å lykkes når innsatsen for inkludering oppleves som meningsfylt for alle involverte.
Nyhet
OECD utfordrer globaliseringens vinnere: vil bygge bro over økte forskjeller
21. Juni 2017
Et paradigmeskift kaller OECDs Stefano Scarpetta den nye tidsånden. Vi må forandre tenkningen som ligger til grunn for et økende gap mellom fattig og rik, sier generalsekretær Angel Gurría: Økonomisk vekst er ikke nok, vi må ha en ny visjon for en inkluderende og bærekraftig utvikling. Den sosiale dimensjonen hadde merkbart gjennomslag på OECD Forum 2017.
tema
|
Juni 2017
Norden vil ha flere flyktninger i jobb
21. Juni 2017
Nordiske land går foran i arbeidet for å inkludere flyktninger, sier OECDs Thomas Liebig. Han peker blant annet på de strukturerte introduksjonsprogrammene som er unike. Problemet er at de færreste er i jobb etter å ha gjennomført programmet. Statsråd Anniken Hauglie vil målrette innsatsen for å få flyktninger inn i arbeidslivet.
Nyhet
Grete Brochmann om flyktingpolitik: Norden mer samkört nu
21. Juni 2017
De nordiska länderna är mer samkörda nu än vad de var under den stora tillströmningen av flyktingar 2015. Det anser Grete Brochmann, som lett de två senaste offentliga utredningarna om invandring i Norge.
tema
|
Juni 2017
Alla vill veta vilken kompetens flyktingarna har
21. Juni 2017
När flera av de nordiska länderna införde skärpt gränskontroll och försvårade för flyktingar att ansöka om asyl, skedde det samtidigt en omläggning politiken för att flyktingarna snabbare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. I Norge kan asylsökande nu själva registrera sin kompetens.
tema
|
Juni 2017
Flyktinginvandring handlar inte primärt om pengar
21. Juni 2017
Vad kostar flyktingarna? Det är en fråga som väcker intresse både hos dem som är för flyktingmottagande och dem som är emot. Men utmaningen är inte främst ekonomisk utan social, där den stora risken för utanförskap står mellan de som har jobb eller inte, visar forskningen.
tema
|
Juni 2017
Vad betyder ett fängelseuppehåll för chansen att få jobb?
21. Juni 2017
I en ny studie jämförs sysselsättningen för fängslade personer i fyra nordiska länder upp till fem år efter att de frigivits. Målet var att se om tidigare fångar lyckas få jobb lättare i något av länderna och om detta i så fall beror på kriminalomsorgen eller arbetsmarknadsåtgärder.
tema
|
Juni 2017
Det här kunde alla göra – men Integrify är först i Finland
21. Juni 2017
Varför ska det ta sju år för invandrare att få ens lågavlönade arbeten, efter dyra statliga arbetsmarknadsinsatser? När de kan få ett välbetalt jobb i det privata näringslivet efter bara ett år!
tema
|
Juni 2017
Polska arbetsinvandrare i Norge - med bara den ena foten på arbetsmarknaden
21. Juni 2017
Polska arbetsinvandrare reste till Norge istället för Sverige och Danmark som låg närmare, när Polen blev medlem av EU 2004. De flesta hade ingen avsikt att stanna, men när uppehållet blev längre flyttade familjen efter. På grund av korta arbetskontrakt befinner de polska arbetsinvandrarna sig i ett slags limbo - de har jobb, men få möjligheter att avancera.
a