Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Omstilling

Omstilling

Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter
Tusentals av Nokias tidigare anställda har tvingats fundera över sin framtid när företaget säger upp folk i massor. I Finland står hoppet till att många av dem blir företagare.
Den tredje vågen av IT-revolutionen
Utvecklingen av de smarta mobilerna förändrar vardagen för många. Men möjligheten att kunna komma ut på Internet var man än befinner sig är bara en del av den nya IT-revolutionen som även kommer att få stora konsekvenser i arbetslivet. Det som gör de smarta mobilerna och pekplattorna till ett så kraftfullt redskap är att Apple släppte kontrollen över vad som skulle finnas i dem.
Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem
Nokia säger upp tusentals anställda världen över eller mer än var tionde inom sin division för mobiltelefoner. Personalen offras för att rädda Nokias lönsamhet och bereda utrymme för tillväxt inom ett helt nytt teknologiskt ekosystem.
Kunnskapssamfunnet - Hva vil vi med voksnes kvalifisering?
Ansvaret for organisering av voksnes kvalifisering bør flyttes ut fra Kunnskapsdepartementet og finansieres ved at midler hentes fra de sektorer som i dag driver ulike former for kurs og opplæring, som NAV og andre opplæringsaktører. Det forslår Odd Einar Johansen, en av de fire forfatterne til boken "Kunnskapssamfunnet - Hva vil vi med voksnes kvalifisering?"
Mobiliteten i Danmark och Norge högst i Norden
Är det danska begreppet flexicurity bara ett annat namn på den nordiska modellen? Nej, visar en studie som Tomas Berglund, forskare på Göteborgs Universitet, gjort. Även i jämförelse med de andra nordiska länderna framstår den danska modellen som speciell.
Rekordlav ledighet i Island: Arbeidsministeren vil ha flere utenlandske arbeidstakere til landet
Sju prosent av alle arbeidstakere i Island er utenlandske, men den islandske arbeidsministeren tror ikke det byr på noen særlige problemer.
Het arbetsmarknad i kallt klimat
Sedan 2001 har sammanlagt 15 000 personer av 60 olika nationaliteter arbetat på Melkøya vid nordnorska Hammerfest, för att förvandla en karg ö till en mottagnings-anläggning för naturgas från norska Snøhvitfältet fjorton mil ut i havet. Det har förändrat Hammerfest och Nordnorge. Tomtpriserna stiger, arbetsmarknaden är het och nya näringar växer fram i hela regionen. Det ligger optimism i luften om än lite ojämnt fördelat mellan de olika orterna.
Grenseland - ved porten til en ny verden
Få steder opplever vi historien så tett innpå, og få steder blir fremtiden så optimistisk presentert som i Finnmark. Utbyggingen av Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest har gitt folk i Norges nordligste fylke mersmak på olje- og gasseventyret. Ringvirkningene av utbyggingen er store, særlig i de vestre delene av fylket. I øst mot grensen til Russland er det drømmen om det som skal skje, som skaper håp og fremtidstro.
Periferi i centrum - energiäventyret i nordområdena
Snart tystnar varvet
Finlands varvsarbetare går en dyster framtid till mötes. Om ett år finns inget varvsjobb kvar om det inte kommer nya fartygsbeställningar. Det handlar om närmare 20.000 arbetsplatser.
Bok i fokus: Det allmektige nettverket
Manuell Castells hviler ikke. Forfatteren av triologien ”The Information Age”, som allerede regnes som en klassiker, har på nytt gitt oss en analyse av vår samtid.
Del av tank
Foto: Björn Lindahl

Side-alternativer

This is themeComment