Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Omstilling

Omstilling

Inflytelserika doldisar påverkar den politiska agendan
I dag har varje svensk minister i genomsnitt åtta till tio så kallade policyprofessionella runt sig. De är anställda som kommunikatörer eller rådgivare för att bedriva politik och de har stort inflytande över vilka frågor som tas upp och drivs, även om de agerar mest i det tysta och på oklara mandat. Det visar en ny forskningsrapport som blir klar våren 2015.
Fra journalist til spindoktor og retur
Når journalister bliver kommunikationschefer eller særlige rådgivere for politikere – såkaldte spindoktorer - betyder det ofte et farvel til journalistikken for evigt. Men ikke altid. Tre tidligere spindoktorer fortæller her om deres tilbagevenden til medieverdenen. De er enige om, at opholdet ”på den anden side af bordet” har gjort dem til bedre journalister.
Medier i krise - en utfordring for demokratiet?
Hvilke konsekvenser får det når antallet kommunikatører bare vokser, mens antallet journalister blir stadig færre og et økende antall leser nyheter på sosiale medier?
I den finländska medievärlden försvinner jobben snabbt
För första gången någonsin finns det en stor öppen arbetslöshet bland journalister i Finland. Mörkertalet är dessutom stort eftersom många är undersysselsatta eller jobbar med annat än journalistik för att överleva. De senaste fem-sex åren har mer än tusen jobb försvunnit bara i tidningsbranschen och inget tyder på att trenden vänder.
Arbetsmiljön påverkar kvaliteten i medierna
Den undersökande journalistiken och den demokratiska roll som massmedierna spelar är de viktigaste argumenten när medieföretagen ber om specialbehandling. I alla nordiska länder diskuteras ramvillkoren för medierna – ska de slippa moms och ska subsidier ges även till digitala medier?
Leder: Se på Island
- Se hvor flinke islendingene har vært til å komme seg etter krisen, sier Christian Kastrop, direktør i OECD. Det skal vi, tema denne gangen handler nettopp om utviklingen Island har gått gjennom siden krisen i 2008 og frem til i dag. Vi følger også rapporten om den nordiske modellen som først ble lansert i Reykjavik, til OECDs hovedkvarter i Paris.
Direkt från Helsingfors: Så var sagan slut
Så var det klart: satsningen på telefoner med operativsystemet Windows Phone misslyckades. Nokias mobildivision är såld till Microsoft. Affärsområdet som lyfte Finland ur den ekonomiska krisen i början av 1990-talet hamnar därmed i amerikanska händer. En global och expansiv epok i landets ekonomiska historia är förbi och en symbol för det moderna Finland försvinner.
Direkte fra København: Æresoprejsning til fabriksarbejderen – og lav løn
Det er alligevel ikke den kreative Georg Gearløs, der skal redde dansk økonomi. Redningsmanden går i blå overalls og arbejder i industrien, mener regeringen. Det er en voldsom kovending.
Branschen som krymper snabbast
Papperstidningar och pappersböcker är produkter som utvecklats under mer än hundra år. Men nu krymper verksamheten snabbt, när digitala möjligheter att läsa samma material gör att ekonomin för tidningshusen och bokförlagen försämras. Branschen beskrivs som den som krymper snabbast i världen.
Leder: Medier i omstilling og journalister på oppsigelse
Er det et panisk svar på endrede medievaner som brer seg blant de store mediehusene når varslene om oppsigelser farer over bransjen? Fall i annonsekroner, kutt i budsjetter og lavere lesertall ryster avishusene i Norden. Oppsigelsene rammer bredt, og berørte seniorer tar tidligpensjonspakke og et sårt farvel med samfunnsoppdraget de har tjent. Hva skjer?
När inkomsterna försvinner till nätet krymper papperstidningarna
Tidningar har blivit den verksamhet som krymper snabbast i USA, enligt en undersökning som LinkedIn gjort. Det sociala nätverket har följt med vilka yrken dess medlemmar uppger att de har. Antalet journalister i urvalet sjönk med 28,4 procent från 2007 till 2011. Europa och Norden följer hack i häl.
Mediestorm over Danmark
Endnu flere dagblade vil dø, og nyhedsformidlingen bliver ringere, advarer eksperter og dagblade forud for politiske forhandlinger om flytte mediestøtte fra trykte til digitale medier. En nødvendig omstilling, mener regeringen.
Ole Jacob Sunde: Medierna är det viktigaste - inte om nyheterna trycks på papper
- Det viktigaste är att det finns goda plattformar och informationstorg där man hittar nyheter och artiklar som är väsentliga, relevanta och som presenteras med integritet. Vilket medium som används för att förmedla detta är inte så viktigt. Man bör utnyttja teknologin, säger Ole Jacob Sunde, styrelseordförande i både Schibsted och Stiftelsen Tinius.
Finland: Jobben försvinner innan tryckpressen snurrat klart
De senaste åren har varit omvälvande för journalisterna i Finland, för många av dem en snabb förändring med negativa förtecken. Jobben försvinner och ägarnas framtidsvisioner är bleka.
Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter
Tusentals av Nokias tidigare anställda har tvingats fundera över sin framtid när företaget säger upp folk i massor. I Finland står hoppet till att många av dem blir företagare.
Den tredje vågen av IT-revolutionen
Utvecklingen av de smarta mobilerna förändrar vardagen för många. Men möjligheten att kunna komma ut på Internet var man än befinner sig är bara en del av den nya IT-revolutionen som även kommer att få stora konsekvenser i arbetslivet. Det som gör de smarta mobilerna och pekplattorna till ett så kraftfullt redskap är att Apple släppte kontrollen över vad som skulle finnas i dem.
Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem
Nokia säger upp tusentals anställda världen över eller mer än var tionde inom sin division för mobiltelefoner. Personalen offras för att rädda Nokias lönsamhet och bereda utrymme för tillväxt inom ett helt nytt teknologiskt ekosystem.
Kunnskapssamfunnet - Hva vil vi med voksnes kvalifisering?
Ansvaret for organisering av voksnes kvalifisering bør flyttes ut fra Kunnskapsdepartementet og finansieres ved at midler hentes fra de sektorer som i dag driver ulike former for kurs og opplæring, som NAV og andre opplæringsaktører. Det forslår Odd Einar Johansen, en av de fire forfatterne til boken "Kunnskapssamfunnet - Hva vil vi med voksnes kvalifisering?"
Mobiliteten i Danmark och Norge högst i Norden
Är det danska begreppet flexicurity bara ett annat namn på den nordiska modellen? Nej, visar en studie som Tomas Berglund, forskare på Göteborgs Universitet, gjort. Även i jämförelse med de andra nordiska länderna framstår den danska modellen som speciell.
Rekordlav ledighet i Island: Arbeidsministeren vil ha flere utenlandske arbeidstakere til landet
Sju prosent av alle arbeidstakere i Island er utenlandske, men den islandske arbeidsministeren tror ikke det byr på noen særlige problemer.

Side-alternativer

This is themeComment