Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Nordiska ministerrådet 50 år

Tema: Nordiska ministerrådet 50 år

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 3/2021

Nordiskt samarbete under extrema förhållanden

I år fyller Nordiska ministerrådet 50 år. Det sker i en tid där samarbetet mellan de nordiska länderna utmanats mer än någon gång sedan 1971. Men det finns också mycket som har fungerat och nya insikter om vad de öppna gränserna betyder.

Fælles kriseberedskab skal sikre mobilitet i Norden

Det vil kræve intensiveret nordiske samarbejde, før borgere i Norden har samme tillid til at søge arbejde, studere eller købe fritidshus i et andet nordisk land som før coronakrisen. Det var budskabet ved en konference om grænsehindringer på Nordens Dag.

Norden – som en familj i behov av terapi?

Pandemin har utmanat både det nordiska samarbetet och tilliten mellan medborgare i Norden. Men många av framtidens utmaningar kräver att länderna gör gemensam sak, som klimat, välfärd och hållbart byggande. Det nordiska samarbetet är livsviktigt, betonar Finland, ordförandeland i Nordiska Ministerrådet 2021.

pic

HBTQI-certifiering – mer än en regnbågsflagga utanför huset

Osäkerhet kan förhindra samtal om hbtqi – hellre hålla tyst än riskera att välja fel ord. På Dunkers kulturhus i Helsingborg har kunskapen som certifieringen erbjuder fått en positiv effekt både gentemot besökarna och på arbetsmiljön. Den har även ökat personalens självförtroende

pic

Ingen svensk ledare för OECD - omstridd australier tar över

Mathias Cormann från Australien blir OECD:s nye generalsekreterare, efter att slutkampen stod mellan honom och Sveriges kandidat Cecilia Malmström. Det är första gången på 14 år som en ny ledare väljs för organisationen, som består av 37 industrialiserade länder.

pic

Ett år med stängd gräns Torneå - Haparanda

I Sverige talades det om att Finland ”stängde gränsen mot Sverige”. På finsk sida beskrevs det som ”nödvändiga inreserestriktioner”. Mer än ett år har gått sedan coronapandemin förändrade vardagen i den mest sammanvuxna regionen i hela Norden – Torneå och Haparanda.

pic

Fler kvinnor i STEM-yrken en fördel för hela samhället

Är det utbildningarna och jobben det är fel på, när kvinnor och flickor väljer bort yrken inom det som kallas för STEM, det vill säga sådana som handlar om naturvetenskap, teknik och matematik? Eller är det flickorna och kvinnorna som behöver förändra sig?

pic

Globalt initiativ för att stärka den sociala dialogen

Coronapandemin har visat hur viktigt det är att beslut kan fattas snabbt – men besluten behöver också ha ett stöd i befolkningen. Därför är den sociala dialogen viktig. Global Deal, som lanserades av Sverige tillsammans med OECD och ILO, är ett av de få initiativen som ser social dialog i ett internationellt perspektiv.

pic

Bærekraft og miljø interesserer kvinner mer enn "sterkstrøm"

Ingvild Wang (24) er utdannet sivilingeniør i Norge. Hun tror forbilder og like muligheter til utdanning har gitt god andel kvinner blant unge ingeniører.

Förslaget om minimilöner i Europa får - nästan - grönt ljus

EU kan anta Europeiska kommissionens förslag till direktiv om minimilöner – förutsatt att en artikel stryks eller ändras. Det blev svaret från ministerrådets rättstjänst som, på begäran av Danmarks regering, nu har yttrat sig. Nu är frågan vad kommissionens nästa steg blir.

pic

Nordisk jämställdhet: Små årliga steg men en revolution på längre sikt

2020 blev ett mellanår för jämställdheten, visar Arbeidsliv i Nordens barometer, som mäter om det är en kvinna eller man den 8 mars på 24 maktpositioner i vardera nordiskt land. Som i fjol kommer kvinnorna i år upp i 83 poäng, där 100 innebär full jämställdhet.

pic

Ingen effektiv digitalisering uten internasjonalt samarbeid

Norden akselererer digitaliseringen av samfunnet minst like hurtig som resten av Europa. Det bringer både fordeler og utfordringer ifølge politikere fra Norden og EU-politikere, som møttes på et nettseminar om digitalisering tidlig i mars.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment