Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Välfärdens fördelning

Tema: Välfärdens fördelning

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 9/2019
Tema: Välfärdens fördelning

Foto: Björn Lindahl

Välfärdens skeva fördelning

I Finland har det varit regeringskris. I Sverige slåss politikerna om Arbetsförmedlingen och i Norge rullar skandalen om de tusentals som anklagats för bidragssvindel vidare. Samtidigt ökar sakta men säkert klyftan mellan fattiga och rika - även på Färöarna där tillväxten varit högst.

pic

Demokratins väktare är också människor

- När man fått det där slaget och kommer hem med en blåtira, då är man främst människa. Uttalandet kommer från Malmös polismästare med tio års erfarenhet av yttre tjänst i staden. Föreställningen att poliser är tränade för det yttersta av obehag, ja, till och med tränade för att dö, är en övertro på människans förmåga, säger han.

pic

"Vi måste vara rädda om vår poliskår"

Det råder politisk enighet i Sverige om att antalet poliser ska bli fler. Polisutbildningen har de senaste åren utökats och fått tre gånger fler platser än tidigare. Nyligen examinerades 546 nya poliser. Men antagningssiffrorna för nästa termin ser dystra ut.

pic

Tuula Haatainen ny arbetsminister i regering med många unga kvinnor

Vilken erfarenhet har de finländska politikerna från det riktiga arbetslivet? Frågan dök upp när Finland överraskande bytte regering i mitten av december.

pic

Stor økonomisk vækst og flere fattige på Færøerne

Det går rigtig godt på Færøerne. Men det går også skidt på Færøerne. Sidste år viste en undersøgelse, at Færøerne var det land i Europa med størst økonomisk vækst. Samme periode voksede tallet af færinger, som lever i risiko for fattigdom fra 8,9 til 10,5 procent. »Det er en foruroligende tendens«, siger Sonja Jógvansdóttir, fagforbundskoordinator på Færøerne.

Slik tolket Norge EUs trygdeforordning feil i syv år

Hva er årsaken til rettsskandalen i Norge, hvor 2 400 personer har blitt stemplet som trygdemisbrukere på grunn av feiltolkning av EØS-avtalen? Og hvorfor har den kunnet pågå så lenge?

pic

EU: Enighet om villkoren för vägtransporter

Efter många års utredningar och svåra förhandlingar har EU-länderna blivit eniga om nya regler för vägtransportsektorn. De nya reglerna kommer att införas 2021 och kommer då också att gälla i Norge och Island.

pic

Maria Mindhammar ska leda arbetsförmedling i stormväder

Den 5 december utsågs Maria Mindhammar till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen i Sverige. Det är ett arbete hon tackat ja till med glädje, samtidigt som hon beskriver situationen på Arbetsförmedlingen som ett ”exceptionellt tillstånd”.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment