Artiklar av Björn Lindahl
Foodoras cyklister i Oslo strejkar
Det har blivit en vanlig syn att se Foodoras rosa cyklister leverera mat från restauranger i många städer. Men i Oslo cyklar nu hundratals strejkande cyklister i staden för att samla stöd för kravet om ett eget kollektivavtal. Det väcker intresse även i andra länder.
Många dödsolyckor i arbetet i Sverige fick alarmet att gå
Män som arbetade på höga höjder i byggindustrin och män som lastade och lossade lastbilar. Det är två riskfyllda verksamheter som orsakade dödsolyckor i arbetet år 2019 i Sverige. Men den befarade ökningen av dödsolyckorna som sågs i början av året avtog. 44 personer dog 2019, elva färre än året innan.
Vilka är ödesfrågorna för de nordiska facken?
Vad rör sig i huvudet på en fackförbundsordförande? På NFS kongress i Malmö utmanades de fackliga ledarna att på en minut beskriva vad de såg som den största utmaningen framöver. Här är några av svaren:
Dödsfall i arbetet
Trots nollvisioner om att ingen ska dö i arbetet sker det fortfarande allt för många dödsolyckor. Vi analyserar den svenska statistiken och besöker en finsk säkerhetspark. "Säkerhetsrutinerna måste ligga närmare hjärtat", säger den nationelle arbetsmiljösamordnaren för Byggindustrins projekt ”En säker arbetsplats”.
Norden, EU och klimatet
På kort tid har det utsetts nya arbetsministrar i tre av de nordiska länderna. I Finland och Danmark skedde det på grund av parlamentsvalen, medan utnämnandet av Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen ledde till ett byte även där.
De nordiska facken: Klimatomställningen måste ske på ett rättvist sätt
”Det finns inga jobb på en död planet” var den slogan som citerades oftast när de nordiska fackförbunden höll sin kongress i Malmö under tre dagar 3 - 5 september. Klimatfrågan har seglat upp som en av de största även för fackföreningsrörelsen.
Varför slog #metoo olika i de nordiska länderna?
Två år efter att metoo-rörelsen exploderade i de sociala medierna och blev ett globalt fenomen bjuder Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir in till en internationell konferens om företeelsen i Reykjavik den 17-19 september.
Så förändrar man världen
I det här numret av Arbetsliv i Norden skriver vi om ILO, fredsavtalet i Versailles och turism. På ett märkligt sätt hänger de olika ämnena ihop.
Vem tog livet av den nordiska modellen?
Om man läser Helge Hvids och Eivind Falkums bok om arbete och välbefinnande i Norden som en kriminalhistoria, blir det spännande. De två redaktörerna försöker fastslå om den nordiska modellen redan har avlidit, eller om den är döende. Men håller bevisen?
Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är
ILO har firat sitt hundraårsjubileum. I en tweet från Genève sammanfattar Guy Ryder den Internationella arbetskonferensens 108:e möte: ”Vi hade stora ambitioner för det här mötet och det slog rekord på alla sätt. Vi fick en ny konvention, en ny rekommendation och en deklaration som kommer att föra oss framåt när vi möter morgondagens utmaningar.”
Hållbar turism i en globaliserad värld
Det är inte bara i Venedig som kryssningsfartygen får historiska byggnader att se små ut. Överturism definieras som en situation där konflikter uppstår mellan lokalbefolkningen och besökare på ett turistmål, på grund av en uppfattad överbelastning. De nordiska länderna har visserligen större ytor än de flesta andra länder. Men samtidigt gör allemansrätten att turister kan färdas var de vill – ofta med skador på naturen eller på sig själva som en följd.
Hotar överturismen även Norden eller kan näringen bli hållbar?
Vi har alla sett bilderna av kön upp till Mount Everest, gigantiska kryssningsfartyg som lägger till i Venedig och protester mot turister i Barcelona. Massturismen har tagit ett steg vidare till ett nytt stadium: ”Överturism”.
Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda
Uppfattningar, upplevelser, vanor och känslor kan hindra verksamheter från att arbeta tvärs över nationsgränserna. Inte bara pengar utan också mycket känslor investeras i gränsarbetet, enligt etnologen Fredrik Nilsson.
Arbeidsliv i Norden
Arbeidsliv i Norden er en nettavis med tekster av journalister og skribenter i de nordiske land. Vår nisje i medieverdenen er å produsere nyheter og artikler om arbeidslivet i et nordisk perspektiv.
Redaksjon
Redaksjonen består av ansvarlig redaktør Björn Lindahl og Line Scheistrøen. Et nettverk av faste frilansjournalister og fotografer finnes i de nordiske landene og de selvstyrte områdene. I tillegg medvirker Kerstin Ahlberg som arbeidsrettsekspert og Lars Bevanger som oversetter.
En mer precis syn på inkluderingen
Det är svårt att generalisera om inkludering på arbetsmarknaden. De som inte kommer in på den, eller som faller ur, har alla sina egna historier. Men det som börjar komma är allt mer detaljerade jämförelser mellan olika nordiska länder.
Paula Lehtomäki vill ha en ny nordisk passunion och ett tydligare Nordiskt ministerråd
Invånarna i Norden måste enkelt kunna identifiera sig och använda digitala tjänster i ett grannland, säger den nya generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet. Det gäller att fortsätta leverera på de områden som verklingen berör invånarna.
Inkludering på en arbetsmarknad med allt högre krav
Inkludering är något som alla de nordiska länderna sätter högt. Men även om det är enighet om målet är de åtgärder som sätts in och tankarna bakom hur arbetsmarknaden fungerar ofta olika.
Ny finsk policy för arbetsmiljön
Den psykosociala belastningen i arbetet kommer att öka när arbetslivet ändras i allt snabbare takt. Därför måste riskbedömningen göras på ett mer heltäckande sätt. Det är huvudbudskapet i den nya policy för arbetsmiljön fram till 2030, som det finska Social- och hälsovårdsministeriet utarbetat.
Unik studie jämför hur Danmark, Norge och Sverige integrerar sina flyktingar
Vilket av de tre länderna Danmark, Norge och Sverige integrerar sina flyktingar bäst på arbetsmarknaden? Svaret varierar beroende hur många år efter att flyktingarna kom som man mäter. I Danmark kommer flyktingarna snabbast ut i jobb, men på längre sikt får fler jobb i Sverige än i Danmark. Norge är klart bäst på att integrera kvinnliga flyktingar.
Side-alternativer