Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Medbestämmande och yttrandefrihet i Norden

Medbestämmande och yttrandefrihet i Norden

Samma år som den svenska tryckfriheten firar 250 år blir yttrandefriheten i arbetslivet allt mer inskränkt. I Norge är det tolv procentenheter färre som anser att det har ett stort inflytande på sin egen arbetssituation, visar en ny barometer som är gjord av sex fackförbund. I Sverige ska visselblåsare få ett utökat skydd.

Medbestämmande och yttrandefrihet i Norden - Les mer…

Mot ett mer auktoritärt arbetsliv - utan yttrandefrihet?

- Det handlar inte bara om deras arbetsliv. Det handlar om deras liv. Det säger Dag Yngve Dahle, som tillsammans med Maria Amelie har skrivit en bok om yttrandefriheten i arbetslivet – Moderne munnkurv. Där lyfter de fram vad som sker med människor som anklagats för att ha brutit lojaliteten mot arbetsgivaren.

Mot ett mer auktoritärt arbetsliv - utan yttrandefrihet? - Les mer…

Medbestämmande är viktigt, men...

Medbestämmande är viktigt, men...

- All den här forskningen om medbestämmande är viktig, men den har sina begränsningar. Jag tycker att för mycket sätts på spetsen. Vi har ett extremt bra samarbete mellan de förtroendevalda och företagsledningen, utbrister Knut E. Sunde, direktör för området industripolitik i den norska arbetsgivarorganisationen Norsk industri.

Medbestämmande är viktigt, men... - Les mer…

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör

Henrik Normann leder en av de mest framgångsrika nordiska institutionerna, Nordiska investeringsbanken. Den fyller 40 år i år och upprättades med kapital från alla de fem nordiska länderna.

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör - Les mer…

 Hur ska fjolårets flyktingström integreras på arbetsmarknaden?

Hur ska fjolårets flyktingström integreras på arbetsmarknaden?

Flyktingar är annorlunda som grupp jämfört med arbetsinvandrare. Integrationen av fjolårets rekordstora inströmning av flyktingar till Norden kommer därför troligen att gå trögare än för arbetsinvandrarna. Det finns dessutom en risk för att integrationen på arbetsmarknaden går åt fel håll efter 5-10 år, varnade forskarna på ett nordiskt seminarium som arrangerades i Oslo.

Hur ska fjolårets flyktingström integreras på arbetsmarknaden? - Les mer…

Ny barometer tar pulsen på medbestämmandet i Norge

Ny barometer tar pulsen på medbestämmandet i Norge

Uppfattningen av hur stort inflytande man har på sin egen arbetssituation har rasat i Norge. På sju år har andelen som anser att de har ett stort inflytande minskat från 89 procent till 77 procent. Importerade ledarskapsmodeller får skulden.

Ny barometer tar pulsen på medbestämmandet i Norge - Les mer…

Ålands Britt Lundberg og Norges Erna Solberg spisser nordisk samarbeid 2017

Ålands Britt Lundberg og Norges Erna Solberg spisser nordisk samarbeid 2017

Å fjerne grensehindringene i Norden er en prioritert oppgave for meg, proklamerte Britt Lundberg fra Åland da hun ble valgt til Nordisk Råds president for 2017 på Nordisk Råds sesjon i København 3. november. Grensehindringer er en kjerneoppgave i det nordiske samarbeidet og har høy prioritet også under det norske formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017.

Ålands Britt Lundberg og Norges Erna Solberg spisser nordisk samarbeid 2017 - Les mer…

Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor

Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor

- Välkomna till vårt nordiska Babels torn, sa den danske litteraturkritikern Klaus Rothstein, när han kvällen innan Nordiska rådets litteraturpris delades ut hade samlat 10 av de 14 kandidaterna i Den Sorte Diamant i Köpenhamn.

Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor - Les mer…

Nordiska rådet vill förenkla gränskontrollerna

Nordiska rådet vill förenkla gränskontrollerna

Flyktingkrisen engagerar delegaterna som samlas för Nordiska rådets session i Köpenhamn. De gränskontroller som Sverige och Danmark införde för ett år sedan går på tvärs av den fria nordiska arbetsmarknaden. En gemensam nordisk kontroll vid den tysk-danska gränsen är ett förslag för att underlätta för Öresundspendlarna.

Nordiska rådet vill förenkla gränskontrollerna - Les mer…

På cykel in i framtiden

På cykel in i framtiden

Ett rosa cykelbud med en stor låda mat på ryggen framför järnvägsstationen i Helsingfors. Ett exempel på att enkla jobb som inte kräver någon utbildning fortfarande skapas? Ja, men också ett innovativt sätt att utnyttja det nya digitaliserade ekosystemet som alla de nordiska länderna vill vara bäst på.

På cykel in i framtiden - Les mer…

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?

Här är boken som upprör facket i Finland. Den tidigare presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari tar avstånd från både fackföreningsrörelsen och sitt tidigare parti SDP. Vem skulle rösta på dem? funderar han. De förstör ju välfärdssamhället...

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen? - Les mer…

Varför begår bönder och brandmän fler självmord än bibliotekarier?

Varför begår bönder och brandmän fler självmord än bibliotekarier?

Bönder begår tio gånger fler självmord än vad bibliotekarier gör. Det visar den hittills största undersökningen som gjorts av självmordsfrekvensen för olika yrkesgrupper. För kvinnor har blåljuspersonal, som brandmän, den högsta frekvensen.

Varför begår bönder och brandmän fler självmord än bibliotekarier? - Les mer…

Överlever den nordiska modellen i delningsekonomin?

Delningsekonomin, där kunder med hjälp av Internet kan hitta leverantörer av olika tjänster utan några fysiska mellanhänder, innebär samtidigt ett hot mot den nordiska modellen, som bygger på kollektivavtal. Förhållandet mellan arbetsgivare och anställda håller på att bli avtalslöst inom allt fler verksamheter. De kontrakt som skrivs handlar mest om att slå fast att parterna inte kan räknas som arbetsgivare eller anställda.

Överlever den nordiska modellen i delningsekonomin? - Les mer…

Ordlista för delningsekonomin

Det nya sättet att organisera hur tjänster säljs kan verka förvirrande och många av uttrycken har ännu inte fått någon allmänt accepterad översättningen på de nordiska språken. Här är en liten ordlista med några av de vanligaste uttrycken.

Ordlista för delningsekonomin - Les mer…

Birgitta Forsström – Nordens arbeidsmiljødirektør satser nytt

Birgitta Forsström – Nordens arbeidsmiljødirektør satser nytt

God ledelse er avgjørende viktig for et godt arbeidsmiljø mener NIVAs nye direktør, Birgitta Forsström. Nå tilbyr NIVA kurs i helsefremmende ledelse og mangfoldsledelse i tillegg til mer tradisjonelle tema. Sånn vil hun skape nye nordiske arenaer for utdanning på arbeidsmiljøområdet.

Birgitta Forsström – Nordens arbeidsmiljødirektør satser nytt - Les mer…

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen?

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen?

Otrygga anställningsförhållanden – det som på engelska kallas för precarious work – sprider sig snabbt. I Storbritannien arbetar redan en femtedel i delningsekonomin, där företag som Uber och Airbnb är de mest kända.

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen? - Les mer…

Kan Norden samordna sin flyktingpolitik?

Den stora flyktingströmmen till Norden får också konsekvenser för det nordiska samarbetet. På Nordiska rådets session i Oslo blir det tema för debatten. Nya gränshinder har rests och det kan bli stora konsekvenser om flyktingsituationen hanteras väldigt olika i de nordiska länderna.

Kan Norden samordna sin flyktingpolitik? - Les mer…

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått

Det finns bara en maktposition i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer som ingen kvinna haft i något nordiskt land – överbefälhavare för landets militära styrkor. Men lika frånvarande som kvinnorna har varit i krig, lika mycket har de också förbigåtts vid fredsförhandlingar och fredsbevarande operationer.

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått - Les mer…

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna

Sedan vår förra barometer har det varit regeringsskifte i Finland och i Danmark. I bägge fallen ledde det till regeringar med färre kvinnor. Därför går jämställdheten ned med 3 poäng i Norden, till 64 poäng. Bakom tillbakagången ligger det framförallt i Danmark en rejäl förlust för kvinnorna i kampen om den politiska makten.

Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna - Les mer…

Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general

Under det gångna året fick Danmark sin första kvinnliga ledare för LO och Norge sin första kvinnliga ordförande i Högsta domstolen. Fortfarande finns det några få maktpositioner bland de 24 som Arbeidsliv i Norden mäter som ingen kvinna haft. Men den enda position som aldrig har erövrats av en kvinna i något nordiskt land, är överbefälhavare för försvaret.

Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment