Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Marie Preisler

Artikler av Marie Preisler

Danmarks formandskab: Det nordiske samarbejde bestod corona-testen
Lukkede grænser, økonomisk rod i nordiske samarbejdsfora og et trecifret millionbeløb til miljø og klima. Det er blandt emnerne, når de nordiske samarbejdsministre mødes fysisk for første gang siden pandemiens start.
Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling
Cirka 15.000 medarbejdere pendler til job på den anden side af den dansk-tyske grænse, som i 2020 fylder 100 år. Grænseregionen er dermed i praksis ét fælles arbejdsmarked, men der er vidt forskellig lovgivning og arbejdspladskultur på de to sider af grænsen.
En skelsættende tid for danske STAR’s direktør
Som øverste chef for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, har Maria Schack Vindum haft travlt, siden corona suspenderede store dele af beskæftigelsespolitikken, skabte stigende ledighed og banede vej for nye løsninger.
Henning Jørgensen ser håb i krisen på Nordens arbejdsmarkeder
Corona-virus skaber krise for nordiske virksomheder og medarbejdere men også håb om et mere socialt og grønt arbejdsmarked og samfund. Det mener Henning Jørgensen, professor i arbejdsmarkedspolitik og medforfatter til en ny bog.
Opgør med sexchikane i arbejdslivet i Danmark
Arbejdsmarkedets parter og myndigheder gør nu front mod udbredt chikane på danske arbejdspladser, især sexchikane og kønskrænkende adfærd, som rammer mange flere kvinder end mænd – blandt andet i politik og it-faget, viser nye undersøgelser.
Mindre deltidsarbejde skal give flere ”varme hænder”
En stor og akut mangel på faglærte social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter – også kaldet SOSUer - skaber intens debat om den udbredte brug af deltidsstillinger på social- og sundhedsområdet i Danmark.
Norden med gemensam insats mot självmord i tågtrafiken
Varje år begår 3 500 människor i Norden självmord. Välfärdsutskottet i Nordiska rådet beslutade under sessionen i Köpenhamn om en gemensam nordiska insats för att minska talet. Gruppen vill bland annat ha en nollvision rörande självmord framför tåg fram till 2025.
Det nordiska samarbetet riktas mot tre tydliga mål
Den närmaste tiden kommer det stora ändringar för det nordiska samarbetet. En ny vision ska göras om till praktisk politik på tre strategiska områden. Arbeidsliv i Norden ser i ett specialnummer på vad som händer i Nordiska ministerrådet.
En mandag i Nordens tjeneste
Paula Lehtomäki leder sekretariatet for det officielle nordiske regeringssamarbejde. Alligevel har hun ingen livvagter, cykler på arbejde og tager toget for at åbne en konference.
Danmarks socialstyrelse gav svindler frit spil
Skal en medarbejder have en mildere straf, hvis det er let at stjæle penge fra sin arbejdsgiver? Det spørgsmål behandles i retssagen mod danske Britta Nielsen, som stjal over 100 millioner kroner fra sin arbejdsplads Socialstyrelsen, der havde bevilget pengene til udsatte borgere.
Grønland satser på nye job og arbejdskraft fra udlandet
Det haster med at skabe nye job til grønlændere inden for minedrift og turisme og at importere mere arbejdskraft til Grønland. Det er der bred enighed om blandt arbejdsmarkedets parter i Grønland.
Peter Hummelgaards opgave: At sikre nedslidte tidlig pension
Der er udsigt til store ændringer af det danske arbejdsmarked, hvis beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan samle flertal bag sine planer. Fair vilkår for kortuddannede og lavtlønnede er hans hjertesag.
#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse
Nye internationale standarder fastslår, at alle har ret til et arbejdsliv uden vold og chikane, og det er et kæmpe fremskridt for lønmodtagere globalt og i Norden, vurderer dansk og nordisk fagbevægelse. Danske arbejdsgivere tvivler på effekten.
Danskere skal arbejde længere - som nordmænd og svenskere
Nordmænd og svenskere arbejder længere end danskere, blandt andet fordi deres pension bliver større for hvert ekstra år på arbejdsmarkedet. Det er én af i alt 11 gode erfaringer med at fastholde seniorer i arbejde, som bliver fremhævet i en ny analyse.
Dagfinn Høybråten: fasthold nordisk fokus
Norden og nordisk samarbejde er i høj kurs både ude og hjemme, så bevar et højt ambitionsniveau. Sådan lyder det sidste råd til de nordiske parlamenter og regeringer fra Nordisk Ministerråds generalsekretær, Dagfinn Høybråten, som takker af i dag efter seks år på posten.
Dansk modstand mod EU-regler om barsel til mænd
EU giver med nye barselsregler en håndsrækning til de danske mænd, der godt kunne tænke sig mere barsel med deres børn, og dem er der en del af. Men i Folketinget er der udbredt utilfredshed med, at EU blander sig i danske familieforhold.
- Jeg ville have tid hjemme med min datter
Da Malte Conrad for tre år siden blev far, var han ikke i tvivl om, at han skulle tage så meget barselsorlov med løn, han kunne få. Det vil han gøre igen, når han til sommer får tvillinger.
Lisbeth Dalgaard Svanholm skal samle store og små arbejdsgivere
Mens dansk fagbevægelse har fået ny hovedorganisation, har modparten, DA, fået ny formand, en kvinde, som skal skabe samling blandt de meget forskellige medlemsvirksomheder.
Dansk fagbevægelse samler troppene
En samlet faglig hovedorganisation med alle landets organiserede som medlemmer? Et stort skridt mod det mål blev taget i Danmark ved årsskiftet.
Danmark er frontløber på statistik baseret på mikrodata
Når det gælder statistik, er Danmark helt fremme både i Norden og internationalt. Et halvt århundredes indsamling af data fra registre med personoplysninger sikrer detaljeret statistik om danskerne og deres arbejdsliv.

Side-alternativer

This is themeComment