Nyhet
|
Språkteknologi
Mangel på arbejdskraft rammer bredt – også dansk film
13. Oktober 2021
Det er svært at finde håndværkere, der har tid til nye opgaver, og dansk film mangler alt fra skuespillere til manuskriptforfattere. Erhvervslivet beder regeringen om mere udenlandsk arbejdskraft.
Nyhet
Derfor har Island høyere lønnsvekst enn resten av Europa
13. Oktober 2021
I august hadde Island en månedlig lønnsvekst på 0,3 prosent. Til da hadde landet opplevd en lønnsvekst på 7,9 prosent det siste året, noe som er mer enn noe annet europeisk land. Økningen fra første til andre kvartal i år var på 8,1 prosent, som er tredje største økning i Europa.
Nyhet
NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över
13. Oktober 2021
Den nordiska institutionen NIVA, med säte i Helsingfors, har som uppgift att organisera kvalificerade kurser om arbetsmiljö för deltagare både i och utanför Norden. När coronapandemin bröt ut lyckades NIVA att på en månad avboka alla kommande kurser och ersätta dem med digitala kurser istället.
Nyhet
Nordisk nollvision för arbetsolyckor inspiration på världskongress
13. Oktober 2021
Det nordiska inflytande på den internationella debatten om arbetsmiljöfrågor är betydande. Det märktes också under den 22:a världskongressen om arbetsmiljö och säkerhet som hålls den 20-23 september i Toronto, Kanada.
tema
|
Språkteknologi
Språktekniken - både hot och möjligheter
13. Oktober 2021
Utvecklingen inom språktekniken har accelererat kraftigt. Det påverkar inte bara de som lever av översättningar, som tolkar och översättare, utan alla verksamheter som förhåller sig till olika språk. Ligger de nordiska länderna i täten av utvecklingen eller håller de stora IT-bolagen som Google, Apple och Microsoft att ta kontrollen över viktiga delar av våra språk?
tema
|
Språkteknologi
Att förstå varandra – digitala tjänster underlättar kulturutbytet
13. Oktober 2021
En gemensam digital plattform för aktuella samtal med nordiska profiler skulle öka medvetenheten om vad som händer och sker i våra grannländer. Liksom televisionen en gång gjorde. Med ny teknik är det enkelt att korsa nationsgränserna.
I fokus
Tema: Språkteknik och nordiskt samarbete
13. Oktober 2021
Ny språkteknik kan bidra till tätare kulturkontakter i Norden men den kan också vara ett hot mot mindre språk, som grönländska och samiska. De nya språkredskapen som ligger i mobilen gör att den gissar vilket ord du vill texta och du kan ställa frågor till digitala assistenter som Siri. Men hon talar inte alla språk. Om man inte kan använda sitt eget språk i den digitala världen påverkar det språkets ställning i den verkliga världen.
tema
|
Språkteknologi
Utgifter til tolker øker kraftig i Norge - men fortsatt underforbruk
13. Oktober 2021
Utgiftene for tolkinger som utføres i det offentlige har økt kraftig i Norge. År 2019 var utgiftene 843 millioner kroner. På seks år har tolkeutgiftene økt med 72 prosent. Men å ikke bruke kvalifiserte tolker kan fort bli enda dyrere. En ny tolkelov ventes å bedre situasjonen.
tema
|
Språkteknologi
Små språk behöver hjälp av de stora för att nå fram till IT-jättarna
13. Oktober 2021
De språk som inte används i den digitala sfären kommer inte att kunna överleva i framtiden. Det brutala budskapet låg som en klangbotten under de nordiska språkdagarna och en två dagar lång konferens om den senaste utvecklingen av språkteknik.
Nyhet
Dödsstöten för den sociala dialogen som konstitutionell mekanism inom EU?
04. Oktober 2021
Den europeiska fackliga organisationen EPSU förlorade på samtliga punkter, medan Europeiska kommissionen fick rätt när den hävdade att den inte har några skyldigheter att genomföra eller föra vidare avtal som tillkommit inom den sociala dialogen för beslut i ministerrådet, skriver EU & Arbetsrätt i sitt senaste nummer.
I fokus
Tema: Tilliten i Norden
08. September 2021
Tilliten är hög i Norden och en förutsättning för välfärdsstaten. Men ser vi för mycket på tilliten i hela landet och missar att det finns stora skillnader mellan olika orter? På Södermalm i Stockholm säger 75 procent av invånarna att de ”litar på de flesta”. Men bara en knapp mil bort, i förorten Rågsved, är det bara drygt 30 procent som har den tilliten.
Leder
Nordens dyrbaraste resurs?
08. September 2021
Tillit är en avgörande resurs i de nordiska välfärdssamhällena, men den gäller inte allt och alla. Granskar man den noga finns det stora skillnader mellan de olika länderna i Norden, men också internt i varje land.
tema
|
Tillit
Island: Tilliten til politikere er nesten tilbake
08. September 2021
Det er parlamentsvalg på Island den 25. september. Landet har vært vant til majoritets-regjeringer, men med flere politiske partier og etter fire år under statsminister Katrín Jakobsdóttir har spillereglene endret seg.
tema
|
Tillit
Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved
08. September 2021
Den mellanmänskliga tilliten i Sverige är hög, liksom i övriga Norden. Och trots pandemin och dödskjutningar är den svenska tilliten god i internationell jämförelse. Men på lokal nivå visas ett stort och växande gap mellan hög- och lågtillhetsområden, enligt nyligen publicerade Tillitsbarometern.
tema
|
Tillit
Har det blivit svårare att styra Norden?
08. September 2021
Tre av de fem nordiska länderna styrs idag av minoritetsregeringar. Leder det till att det politiska benet i den nordiska modellen försvagas? Medan de stora, etablerade partiernas makt har försvagats i hela Norden, samlas facken och arbetsgivarna i allt större organisationer.
Nyhet
Mange med flukttanker i sykepleieryrket
08. September 2021
Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.
Nyhet
Strammere krav sænkede beskæftigelsen for flygtninge
08. September 2021
Ressourcesvage flygtninge er skubbet længere væk fra arbejdsmarkedet, efter at Danmark har strammet de krav, som flygtninge skal opfylde for at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark.
Nyhet
|
Corona
Samling kring köksbordet
08. September 2021
Det kraftigt ökade distansarbetet under pandemin blev en utmaning för familjer där fler personer behövde en arbets- eller studieplats i hemmet. Överraskande nog påverkar pendlingsavståndet till den ordinära arbetsplatsen och storleken på bostaden inte särskilt mycket om man trivs med att jobba hemma. Det är en annan faktor som betyder mest, visar ny forskning.
Nyhet
”Svenska modellen går in i ny era - större makt åt de centrala organisationerna”
08. September 2021
Det har beskrivits som en seger för den svenska modellen. I själva verket innebär det förslag till arbetsrättsreform som Sveriges regering nu förbereder ett systemskifte.
Leder
Det nordiska samarbetet skörare än vi trodde?
29. Juni 2021
När coronapandemin bröt ut i början år 2020 blev det snabbt ett brutalt, världsomspännande fall på börserna, arbetslösheten sköt i höjden i en aldrig tidigare skådad fart i många länder, flygtrafiken i det närmaste upphörde. När pandemin nu klingar ut är vägen tillbaka mer olik.
a