Nyhet
Hur ska de anställda i den nya ekonomin få en anständig arbetsmiljö?
15. Oktober 2018
Hur ska det svenska Arbetsmiljöverket kunna bedriva tillsyn och främja tillfredsställande arbetsmiljöer för egenanställda, folk som jobbar via digitala plattformar eller i andra nya former för att organisera arbete?
Nyhet
Nytt svenskt råd ska försvara kollektivavtalen mot EU
15. Oktober 2018
Europeiska kommissionens många lagstiftningsinitiativ på sistone har fått parterna på den privata sektorn i Sverige att gå samman för att ta tillvara gemensamma intressen på EU-nivå.
Nyhet
Uropatrulje tipser myndighetene om arbeidslivskriminalitet
08. Oktober 2018
Både i Norge og Sverige er virksomheter utenfor det offentlige kontrollapparatet etablert for å samle tips om useriøse aktører i byggebransjen. Arbeidsliv i Norden ble med Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trondheim på et vanlig oppdrag. Denne dagen ble han ikke truet på livet.
Kommentar
|
Politikk
En valvaka i räknandets tecken
10. September 2018
Stockholm den 10 september, dagen efter valet...
Nyhet
Kvinne på topp i Norden
06. September 2018
Paula Lehtomäki fra Finland blir ny generalsekretær i Nordisk ministerråd. Hun ble utnevnt 5. september av De nordiske samarbeidsministrene under Sveriges og Margot Wallströms ledelse. Lehtomäki tiltrer jobben i mars 2019.
Leder
Samarbeid gir bedre resultater
06. September 2018
Internasjonalisering stiller krav til samarbeid over nasjonale og tradisjonelle grenser. Nye metoder og tenkemåter trenger bidrag fra mange hold. Det gjelder i kunstens verden som det gjelder i kampen mot kriminelle. Men hvordan skape gode resultater?
tema
|
Sep 2018
Arbetslivskriminaliteten måste mötas med skärpt samarbete
06. September 2018
När brottsligheten organiserar sig behöver också kontrollmyndigheter och arbetsmarknadens parter skärpa sitt samarbete över ländernas gränser. Det var ett av budskapen på ett nordiskt expertseminarium med deltagare från Baltikum och de nordiska länderna nyligen träffades i Stockholm.
tema
|
Sep 2018
Finland: facket och byggindustrin i gemensam front mot grå ekonomi
06. September 2018
I kampen mot osund konkurrens och grå ekonomi inom den finländska byggbranschen har facket och arbetsgivarsidan genomfört ett ovanligt samarbete. Samarbete över gränserna har också varit viktigt för att arbetarskyddsmyndigheterna i Finland och Estland ska nå resultat.
tema
|
Sep 2018
Arbejdsmigration til Danmark skaber frygt for øget social dumping
06. September 2018
Danmark er en populær destination for arbejdssøgende borgere fra andre EU-lande. Fagbevægelsen frygter øget social dumping og kræver mere kontrol, men de fleste udlændinge er ansat på danske overenskomster, vurderer en ekspert.
tema
|
Sep 2018
Oslomodellen leder till översiktlighet i byggbranschen
06. September 2018
Det är en svindlande utsikt när en av byggarbetarna klättrar upp längs stegen på toppen av det nya Munchmuseet som håller på att byggas i Oslo. Museet blir inte bara ett skyltfönster för norsk kultur. Byggprojektet ska också vara ett föredöme för ordning och reda i byggbranschen.
Portrett
Stein Olav Henrichsen tar Munch inn i fremtiden
06. September 2018
Det nye Munchmuseet ruver allerede 13 etasjer over vikingenes gamle tufter innerst i Oslofjorden. Stein Olav Henrichsen er museumsdirektøren som har tatt på seg oppgaven å lede utviklingen av denne milepælen i historien når Munchsamlingen skal flyttes og besøkstallet dobles. Hvem er han, og hva vil han? Er Munch relevant nok til å fylle det storslagne museet?
Nyhet
Villkoren för vägtransporter splittrar Europa i öst och väst
06. September 2018
Lastbilsförarna offrades för att få en enighet inom EU när ändringarna i utstationeringsdirektivet klubbades igenom i början av sommaren.
Nyhet
|
Turisme
OECD: Island tjänar mer på turismen än fisket
06. September 2018
Turismen på Island har blivit Islands största näring och viktigaste inkomstkälla med 8,4 procent av BNP, enligt rapporten OECD Tourism Trends and Policies 2018. Bara i Spanien, Portugal och Mexiko står turismen för en större andel av BNP än på Island. 14 procent av arbetskraften på Island jobbar inom turismen.
I fokus
|
Sep 2018
Tema: Felles front mot svart økonomi
06. September 2018
Norden og Baltikum har tatt kampen mot svart økonomi et hopp frem. Samarbeidet i Nordic Undeclared Work Project har gitt kontroll- og tilsynsmyndigheter mulighet til å lære av hverandre. Norge har inspirert Estland og Finland, og partene i byggebransjen i Finland har for første gang samarbeidet mot svart økonomi. Oslomodellen viser i praksis hvordan en kan stille konkrete krav i anbudsrunden for å motvirke kriminell aktivitet, og sikre seriøse utbyggere.
Leder
|
Juni 2018
Nye tendenser gir nye perspektiver
22. Juni 2018
Forskning og utredning gir viktige innspill til den politiske debatten, til politikkutvikling og til implementeringen av politiske tiltak, sa Norges arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie da hun åpnet konferansen The Nordic Work Life Conference 2018 på OsloMet nylig. Arbeidsliv i Norden setter ny kunnskap om likestilling, borgerlønn og digitalisering i Fokus.
tema
|
Far og barn
,
Juni 2018
"Pappaledigheten extremt viktig för att få jämställdhet"
22. Juni 2018
- Dagens regler för pappaledigheten gör att arbetsgivarna får för stora möjligheter att förhandla med männen om de ska ta ut pappaledigheten eller inte. Vi borde få mindre flexibla lösningar, säger Anne Lise Ellingsæter, som ledde en statlig norsk utredning om föräldraledigheten. Den föreslog att 20 veckor skulle reserveras för pappan.
tema
|
Juni 2018
Forskningsprojektet mot alla odds: Olli Kangas om medborgarlön i Finland
22. Juni 2018
Visar experimentet med medborgarlön i Finland att det är något att satsa på i framtiden? Det får vi först veta år 2020. Men på ett sätt har forskningsprojektet redan varit en succé – att det gick att genomföra överhuvudtaget.
tema
|
Juni 2018
Plattformgigantene er lønnsomme - men de skaper få nye jobber
22. Juni 2018
Den digitale revolusjonen kommer til å endre arbeidslivet i vårt århundre fullstendig, akkurat som den industrielle revolusjonen gjorde det. Men teknologi kommer til å skape en rekke nye typer jobber og utfordringer når samfunnet går fra å være avhengig av muskelkraft og intelligens til datakraft, mener professorene Bo Dahlbom og Ragnar Torvik.
Nyhet
OECD: Krisen är över men kollektiva förhandlingar behövs för att öka lönerna
22. Juni 2018
För första gången är det fler sysselsatta inom OECD än vad det var innan den stora finanskrisen, som inleddes 2008. Men den ökade sysselsättningen har inte lett till högre löner. OECD lyfter fram kollektiva löneförhandlingar som ett av de viktigaste verktygen för att öka levnadsstandarden.
Analyse
Kommer plattformsföretagen kunna passa in i den nordiska modellen?
22. Juni 2018
Har Uber-föraren någon arbetsgivare? Är ”egenföretagaren” i själva verket arbetstagare? Och vad ska den behovsanställda leva av om hen inte får jobba tillräckligt många timmar? Frågorna är inte nya, men de får allt större betydelse efter hand som digitaliseringen fortskrider och nya sysselsättningsformer blir allt vanligare. Det nya arbetslivet kräver nytänkande också inom arbetsrätten och socialförsäkringarna.
a