Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar av olika slag räcker inte, hur bra de än är. Det centrala är att skapa jobb och det måste ske i samarbete mellan de offentliga, privata och civila sektorerna. Det var en av slutsatserna när experter inom arbetsmarknadsområdet möttes på det årliga Employment Forum i Bryssel.

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa - Les mer…

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden

Jasmina Smajić Šupuk från Slovenien var arbetslös i två år men hade erfarenhet från att arbeta i frivilliga organisationer som Amnesty International. När det inte fanns några arbetsgivare som ville satsa på henne beslöt hon sig för att skapa sin egen verksamhet – att ge andra jobb.

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden - Les mer…

Ger statistiken en rättvis bild av ungdomsarbetslösheten?

Skillnaderna är stora mellan de nordiska länderna både i hur hög ungdomsarbetslösheten är och hur länge den varar. Men beror en del på skillnaderna på hur statistiken utformats och ligger verkligen Sverige och Finland sämst på alla områden?

Ger statistiken en rättvis bild av ungdomsarbetslösheten? - Les mer…

Elisabeth Svantesson ny arbetsmarknadsminister i Sverige

Den 17 september utsågs Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister. Hon ersätter Hillevi Engström som blev biståndsminister. Regeringsombildningen skedde i samband med regeringsförklaringen.

Elisabeth Svantesson ny arbetsmarknadsminister i Sverige - Les mer…

Arbeidsmarkedsutdannelse: en vei til jobb? Behov for mer kunnskap

Arbeidsmarkedsutdannelse: en vei til jobb? Behov for mer kunnskap

Arbeidsmarkedsutdannelse var tema for diskusjonen med arbeidslivets parter under ministermøtet i Övertorneå 27. august. Den viste at det er store forskjeller mellom de nordiske landene, og liten kunnskap om effektiviteten i ordningene. En ny nordisk satsing skal gi nyansert innsikt i systemer og virkemåte.

Arbeidsmarkedsutdannelse: en vei til jobb? Behov for mer kunnskap - Les mer…

Praksis gir en ny sjanse i arbeidslivet

Praksis gir en ny sjanse i arbeidslivet

- Det er mange som kan jobbe, men det er ikke alle som kan, som kan få jobb, sier arbeidsmarkedsminister Hillevi Engström. Hva skal til for at flere som står utenfor arbeidsmarkedet skal få jobb?

Praksis gir en ny sjanse i arbeidslivet - Les mer…

Direkte fra Nuuk: Ingen quickfix når det gælder arbejdsløsheden

En ting er løfterne i en valgkamp. En anden ting er de reelle og umiddelbare muligheder, når man er havnet i regering. Sådan ser virkeligheden ud for det nye landsstyre i Grønland, der efter valget i marts er blevet ramt af den økonomiske virkelighed

Direkte fra Nuuk: Ingen quickfix når det gælder arbejdsløsheden - Les mer…

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Eygló Harðardóttir är socialminister på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Inom de flesta utskotten är den skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon tror att andelen kvinnor snart kommer att öka.

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen - Les mer…

Øget dansk satsning på jobrotation

Jobrotation er et guldæg, der både bringer arbejdsløse ind på jobmarkedet og opkvalificerer fastansatte, mener den danske regering. Arbejdsmarkedseksperter er enige. Men det tager tid at få virksomhederne til at bruge ordningen.

Øget dansk satsning på jobrotation - Les mer…

Jobrotation udløste fast job

Jobrotation udløste fast job

Efter mere end to års arbejdsløshed fik danske Anne Slettemose job som jobrotationsvikar. Nu er hun fastansat.

Jobrotation udløste fast job - Les mer…

Hur svårt kan det va´?

Det är näringslivet i Södra Småland som för ett år sedan myntade begreppet ”Hur svårt kan det va´? De tog då tog initiativet till ett möte för att lyfta ungdomsarbetslösheten i regionen - både som ett led i sitt sociala ansvar som företagare och som ett sätt att få kompetens.

Hur svårt kan det va´? - Les mer…

Olik syn på social dumping i Norden

Olik syn på social dumping i Norden

De nordiska länderna har valt olika strategier för hur de ska bekämpa social dumping. I Norge har ett beslut i Högsta domstolen om arbetsvillkoren i varvsindustrin stärkt fackets roll. I Danmark och Sverige skärper regeringarna kontrollen på arbetsplatserna. Men det finns alltid två sidor. I Finland ställs frågan om den stora utvandringen från Baltikum gör att länderna där på sikt kommer att undermineras.

Olik syn på social dumping i Norden - Les mer…

Utvandring hot mot Baltikum

Utvandring hot mot Baltikum

Utvandringen från de baltiska länderna hotar att underminera hela samhällsstrukturen där. Nu vill Nordiska ministerrådet kartlägga migrationen och vilka konsekvenser den får. AIN har träffat två estländska byggjobbare som berättar varför de flyttat till Finland – och inte tänker återvända.

Utvandring hot mot Baltikum - Les mer…

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO skal bidra til at ungdomsgarantien blir satt ut i livet, og at de 6 milliardene EU har bevilget, blir brukt til å hjelpe Europas unge i jobb. ILO får en styrket rolle i å hjelpe kriserammete land i Europa til å bedre de økonomiske, sosiale og politiske følgene av krisa og gjenopprette tillit i landene.

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp - Les mer…

ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar

ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar

Europa måste tackla den ökande ungdomsarbetslösheten samtidigt som befolkning blir allt äldre. Det kan verka paradoxalt att de unga inte tar över de jobb som blir lediga – men det är det som sker enligt arbetslivsorganisationen ILO, som den 8-11 april håller en stor konferens i Oslo.

ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar - Les mer…

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid

Hon är ung, kompetent och populär och hon har nyligen valts till partiledare för det gröna vänsterpartiet Vinstri Græn (VG) i Island. Hon kommer att leda partiet i det alltingsval som hålls i slutet av april, under de för Island ovanliga omständigheterna att den tidigare ordföranden är en av partiets starkaste kandidater i valet.

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid - Les mer…

OECD: Nødvendig å reformere velferdsnorge for å holde psykisk syke i arbeid

Den norske sykelønnsordningen med 100 prosent kompensasjon fra første dag er for raus. Alle parter; arbeidstakere og arbeidsgivere, fagforeninger, kommuner, skolene og de psykososiale tjenestene må gjøres ansvarlige gjennom økonomiske incentiver, er meldingen fra OECD.

OECD: Nødvendig å reformere velferdsnorge for å holde psykisk syke i arbeid - Les mer…

Låglönejobb – fällor eller språngbräden?

Insatserna för att göra låglönejobben till en väg in på arbetsmarknaden för utsatta grupper har gett svaga resultat i Finland. Trots en rad riktade åtgärder är det svårt för arbetsgivare och arbetstagare att hitta varandra. Ändå står hoppet till att sänkta lägstalöner ska ge ungdomarna ett jobb.

Låglönejobb – fällor eller språngbräden? - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut

Kampen om passagerarna mellan Finland och Sverige via Åland är stenhård. Rederierna slåss om varje cent de kan få ut av resenärerna och samtidigt jagar de sina egna kostnader med blåslampa. I kölvattnet av kostnadsjakten kan en åländsk sjöman bli svensk eller kanske rentav estnisk. Åländska rederier funderar nämligen på nya utflaggningar för att förbättra sin lönsamhet.

Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut - Les mer…

Blir Norden nästa station för portugiserna?

Blir Norden nästa station för portugiserna?

Blir det en våg av arbetskraft till Norden från de krisdrabbade Medelhavsländerna inom EU? I Portugal ökade emigrationen med 85 procent under 2011 och 240 000 portugiser - två procent av landets befolkning - har emigrerat de senaste två åren. I Schweiz är portugiserna redan den största gruppen som är födda utomlands. Men lockar Norden lika mycket?

Blir Norden nästa station för portugiserna? - Les mer…

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment