Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn

Knappt tio procent av läkarstuderandena på Island kan tänka sig att jobba som läkare på Islands största sjukhus, universitetssjukhuset Landspítalinn, i framtiden. Orsaken? Dåliga arbetsförhållanden, stress, låga löner och långa arbetstider.

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn - Les mer…

Au pairer  balanserar mellan kulturutväxling och arbete

Au pairer balanserar mellan kulturutväxling och arbete

Hur långt sträcker sig vår omsorg för ungas arbetsmiljö? Gäller den även för de tusentals filippinska au pairer som kommit till Norge och Danmark? Denna vecka inleddes en rättegång i Oslo där två au pairer tvingats arbeta 96 timmar i veckan.

Au pairer balanserar mellan kulturutväxling och arbete - Les mer…

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land - Les mer…

Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året

De som arbetare inom turistnäringen på Island är dödströtta. Arbetskraften har slitit under hela sommaren. Men det ser inte ut att bli någon paus. Turisterna strömmar till Island - också under vintern.

Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året - Les mer…

Direkte fra København: Kobler du heller ikke nok af i din ferie?

Sommerferien er årets længste pause fra arbejdslivet, hvor vi kan geare ned og lade op til en ny spurt. Men mange af os når det ikke.

Direkte fra København: Kobler du heller ikke nok af i din ferie? - Les mer…

Leder: Arbeidsglede gull verdt

Hva er det som gir arbeidsglede og engasjement i jobben? I sommerutgaven av Arbeidsliv i Norden ytrer medarbeidere, eksperter og forskere seg om spørsmålene: Hva skjer med arbeidsgleden når arbeidspresset øker? Er det glassklart at arbeidsglede gir økt produktivitet? Er arbeidsglede gull verdt?

Leder: Arbeidsglede gull verdt - Les mer…

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft

Den globale konkurransen utfordrer de nordiske velferdsstatene. Landene vil derfor samarbeide om å styrke konkurranseevnen, vekst og jobbskaping. En nordisk utredning fremhever et godt arbeidsmiljø som konkurransefaktor. Arbeidsliv i Norden setter fokus på arbeidsglede og jobbengasjement .

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft - Les mer…

Kan mer arbetsglädje ge högre tillväxt?

Kan mer arbetsglädje ge högre tillväxt?

Arbetsglädje och hög produktivitet verkar omedelbart som två begrepp som hör ihop. Nordiska politiker lyfter fram arbetsmiljön som en konkurrensfaktor och hoppas att det kan leda till högre tillväxt. Men fullt så enkelt är det inte. Det finns också lösa kanoner och vilsna får bland medarbetarna.

Kan mer arbetsglädje ge högre tillväxt? - Les mer…

Kul på jobbet nästan jämnt

Kul på jobbet nästan jämnt

Jurister uppfattas sällan som den mest avslappnade och lättsamma yrkesgruppen, men i Helsingfors utmanar juridikföretaget Fondia fördomarna. Kontoret genomsyras av återanvändning, mjuka värden och glada upptåg – på fullt allvar.

Kul på jobbet nästan jämnt - Les mer…

Eksperter: Dårligt psykosocialt arbejdsmiljø kræver handling

Et nordisk forslag om systematisk at måle virksomhedernes psykosociale arbejdsmiljø bakkes op af eksperter. Men virksomhederne skal også handle, og at hyre en konsulent er ikke altid en god løsning.

Eksperter: Dårligt psykosocialt arbejdsmiljø kræver handling - Les mer…

Økte krav til online journalister utfordrer arbeidsgleden

Økte krav til online journalister utfordrer arbeidsgleden

Ny teknologi øker kravene til journalister om å "være på", gjør arbeidsrollen mer tvetydig og journalistene mer sårbare. Samtidig er støttefunksjonene de samme som før. Skal du skape engasjement og arbeidsglede må du styrke arbeidsmiljøresursene, sier forskerne.

Økte krav til online journalister utfordrer arbeidsgleden - Les mer…

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok

Edvard Munchs ikoniske verk Skrik skapte kunsthistorie da det ble solgt på Sotheby’s i New York i 2012 for € 91,033,826. Skrik vises også på Jubileumsutstillingen Munch 150, for Munch malte ikke bare ett, men ofte flere bilder av samme motiv. Under jubileet er også Freiafrisen som Munch malte til arbeidernes kantine på Freia Chokolade-Fabrik i Oslo en av attraksjonene.

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok - Les mer…

Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen

På nordiske arbejdspladser er store forandringer hverdagskost, og parterne på det danske arbejdsmarked går nu sammen om at forebygge, at forandringsprocesser på jobbet udløser stress.

Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen - Les mer…

Bankpersonalen i Island mår sämre efter bankkraschen

Bankpersonalen har fått sämre hälsa sedan bankkraschen på Island hösten 2008. De som förlorade sina arbetsplatser och har fått nya jobb mår bättre än de som behöll sina arbetsplatser. Bankpersonalens vistelse på hälsokliniker fördubblades år 2012 jämfört med 2008.

Bankpersonalen i Island mår sämre efter bankkraschen - Les mer…

Direkt från Stockholm: Unga trivs sämst på arbetet

Unga trivs sämre på jobbet och sjukskriver sig mer. Det utmanar framtidens arbetslinje och borde vara en väckarklocka för en diskussion om livet på jobbet – om arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter och delaktighet.

Direkt från Stockholm: Unga trivs sämst på arbetet - Les mer…

Finska piloter finner tre fel

Trötta piloter har varit ett av de stora diskussionsämnena det senaste året. Inte för att olyckorna ökat, men för att bestämmelserna om vilo- och arbetstider ska skärpas. Då har debatten tagit fart.

Finska piloter finner tre fel - Les mer…

Nyt tilsyn med SAS efter ureglementerede flyvninger

Efter tusindvis af ureglementerede SAS-flyvninger frem til 2010 er tilsynet med SAS lavet om, og SAS har skærpet kontrol og samlet ansvaret for flyvedligeholdelsen. Det har sat en effektiv stopper for ureglementerede flyvninger.

Nyt tilsyn med SAS efter ureglementerede flyvninger - Les mer…

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget

Flygtrafiken är den verksamhet som tydligast visar hur arbetsvillkoren pressas av globaliseringen. Alla vill vi flyga säkert, men både kunder och myndigheter låter sig frestas av fördelarna med billiga flygbiljetter. Resultatet är att fackföreningar tvingas i knä och att piloter och annan flygpersonal får längre arbetsdagar. Men är situationen så mörk som den framställs? Hotas den nordiska modellen?

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget - Les mer…

EU inför nya arbetstider för piloterna - protester i hela Europa

När SAS anställda tvingas gå med på att arbeta upp till 47,5 timmar på en vecka är det ett närmande till vad som gäller generellt i EU. Och nu väntar ytterligare EU-anpassning. Nya regler om flygarbetstider förbereds i Bryssel, och medlemsländerna ska inte längre kunna ha strängare regler. Men förslagen hotar flygsäkerheten, menar både piloternas organisationer och flygsäkerhetsmyndigheterna.

EU inför nya arbetstider för piloterna - protester i hela Europa - Les mer…

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder

Flere arbejdsgivere vil spare på lønnen inspireret af SAS-ledelsen, forudser arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen og kalder SAS-ledelsens ultimatum til fagforeningerne for ”unordisk” og ”uhørt brutalt”.

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment