Norden
Lytter vi nok til unge stemmer?
Hvordan er det å være ung i Norden i dag? Vi forteller historier om unges vei inn i arbeidslivet, men også historier om hvordan noen trenger hjelp til å finne sin plass i fellesskapet. Satsing på barn og unge står høyt på den politiske agendaen.
Finlands Nordenminister: "De yngsta först i svåra tider"
Med fem barn i familjen är skola, barn och unga något av ett specialområde för Finlands nordiska samarbetsminister Anders Adlercreutz. De yngsta finns med som satsningsområden under år 2025.
Karen Ellemann: Nordisk samarbeid viktigere enn noensinne
Arktis har gått fra å være en region preget av fredelig samarbeid til å bli et geopolitisk brennpunkt. Denne uken lanserte Nordisk ministerråd sitt tiende Nordisk arktisk program under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø. Det settes av 30 millioner danske kroner over tre år for å styrke sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.
Hva må til for å gi unge tro på fremtiden?
Mange unge i Norden ser mørkt på fremtiden: Flere sliter psykisk, står utenfor skole og arbeidsliv, og bekymringen for egen generasjon er stor. Arbeidsliv i Norden har spurt hva som må til for å skape en bedre fremtid.
Norden henger etter i kampen mot økonomisk kriminalitet
På årets Svart økonomikonferanse ble det advart om at økonomisk kriminalitet truer de nordiske velferdssamfunnene. Kampen mot kreative og innovative kriminelle krever flere ressurser og bedre lovverk, mener fagbevegelsen.
Gröna mål i en grå värld
Det är få organisationer som har så ambitiösa mål som det Nordiska ministerrådet. I en tid då en viss resignation breder ut sig för om den gröna omställningen kommer att kunna genomföras, håller ministerrådet fortfarande fanan högt.
Fem år kvar innan målet om att bli världens mest gröna region ska ha nåtts
I fem år har det Nordiska ministerrådet arbetat med visionen att Norden ska bli ”världens mest hållbara och integrerade region”. Arbetet har nu kommit halvvägs eftersom det snart bara är fem år kvar till 2030, då målet ska ha nåtts.
AFI och AIN: En nordisk blick på arbetslivet
Arbeidsforskningsinstituttet, AFI, fyller 60 år i år. Under 24 av dessa har institutet gett ut Arbeidsliv i Norden, på uppdrag av det Nordiska ministerrådet. Under den tiden har det publicerats 3500 artiklar på de skandinaviska språken. En del av dessa har naturligt nog också handlat om AFI:s forskning.
Globaliseringen tappar fart
Globalisering är en mäktig process som påverkar hur vi handlar med varandra, hur migrationsströmmarna ser ut och hur kulturen påverkas av impulser utifrån. Globaliseringen är inte något som stoppas över natten, men just nu finns det tecken på att globaliseringen bromsar upp.
Förbättrad nordisk arbetsmarknadsstatistik ger nya insikter
För den som arbetar med arbetslivsfrågor och som behöver göra nordiska jämförelser, har det skett en kraftig utvidgning på det området i den nordiska statistikdatabasen, som är ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet och det svenska företaget Statsticon.
Nära nordiskt-baltiskt samarbete mot arbetslivskriminalitet
Arbetslivskriminalitet är ett växande problem som kräver gränsöverskridande samarbete mellan nationella myndigheter och mellan länder. I flera år har det pågått en nordiskt-baltiskt samarbete kring arbetslivskriminalitet. I januari 2025 formaliseras det på initiativ av Nordiska Ministerrådet.
Säkerhetsfrågor driver på politiska ändringar i Norden och EU
Sverige har fått en ny arbetsmarknadsminister, Danmark har upprättat ett nytt departement för civil säkerhet och beredskap och Finland fick en av sex verkställande viceordförande i EU-kommissionen.
Høy bedriftsidretts-deltakelse på Island
I de fleste nordiske land er bedriftsidretten organisert av egne forbund. På Island skjer det gjennom den offentlige idrettsseksjonen ved Islands olympiske komité og idrettsforening. Deltakernivåene har vært gode, og bedrifter opplever stadig flere fordeler når de øker.
Sjefen for Nordic Innovation mener Norden må være med på AI-toget
I dag snakker "alle" om AI. Historien til Nordic Innovation, som strekker seg over 50 år, viser at de allerede tidlig på 1980-tallet var engasjert i AI-prosjekter. Svein Berg, avtroppende sjef for Nordic Innovation, mener at grønt skifte, digitalisering og internasjonalisering vil være hovedprioriteter fremover.
AI overtar fra kryptoutvinning: «Kjempemulighet for nordiske datasentre»
Det har vært en dramatisk økning i antallet datasentre på Island de siste årene. Kritikere sier de stort sett jobber med kryptoutvinning, noe som ikke anses som den mest nyttige måten å bruke verdifull grønn energi på.
Den nordiska arbetsmarknaden fyller 70 år - men utnyttjas den fullt ut?
Att kunna jobba i ett nordiskt grannland utan att behöva ansöka om arbets- eller uppehållstillstånd är en självklarhet för nordborna. Men varför gör vi det inte längre?
Johan Pehrson vill fortsätta hyvla ned hinder mellan de nordiska länderna
Sveriges arbetsmarknadsminister Johan Pehrson målade upp bilden av Norden som en fyr norr i Europa som ger hopp och möjligheter till människor. Men vad betyder egentligen avtalet om den gemensamma nordiska arbetsmarknaden utöver det som redan regleras av EU?
Nordregio-rapport: Bruker vi det felles nordiske arbeidsmarkedet nok?
Det virker som vi har det så bra i hjemlandet at vi ser få grunner til å søke jobb eller flytte til et annet land i Norden.
Pendlandet över Öresund måste bli mer robust
Ett nytt Öresundsavtal har sett dagens ljus. Men fortfarande finns det utmaningar för pendlare som regelbundet korsar en nordisk nationsgräns för att komma till sitt arbete.
Hvad betyder det fælles nordiske arbejdsmarked for dig?
Arbeidsliv i Norden spurgte nogle af deltagerne på jubilæumskonferencen, hvad aftalen egentlig betyder - for dem personligt eller for deres eget lands arbejdsmarked.
Side-alternativer