Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

De nordiska facken: Klimatomställningen måste ske på ett rättvist sätt
”Det finns inga jobb på en död planet” var den slogan som citerades oftast när de nordiska fackförbunden höll sin kongress i Malmö under tre dagar 3 - 5 september. Klimatfrågan har seglat upp som en av de största även för fackföreningsrörelsen.
Ny teknik leder till polarisering av arbetsmarknaden
De kvalificerade jobben har blivit fler både i de nordiska länderna och OECD, samtidigt som mer rutinbetonade jobb försvinner. Utmaningen är att ge fler möjlighet till kompetensutveckling och att den sociala tryggheten utvidgas för att omfatta även de som inte har fasta arbeten.
Varför slog #metoo olika i de nordiska länderna?
Två år efter att metoo-rörelsen exploderade i de sociala medierna och blev ett globalt fenomen bjuder Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir in till en internationell konferens om företeelsen i Reykjavik den 17-19 september.
Vem tog livet av den nordiska modellen?
Om man läser Helge Hvids och Eivind Falkums bok om arbete och välbefinnande i Norden som en kriminalhistoria, blir det spännande. De två redaktörerna försöker fastslå om den nordiska modellen redan har avlidit, eller om den är döende. Men håller bevisen?
#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse
Nye internationale standarder fastslår, at alle har ret til et arbejdsliv uden vold og chikane, og det er et kæmpe fremskridt for lønmodtagere globalt og i Norden, vurderer dansk og nordisk fagbevægelse. Danske arbejdsgivere tvivler på effekten.
Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är
ILO har firat sitt hundraårsjubileum. I en tweet från Genève sammanfattar Guy Ryder den Internationella arbetskonferensens 108:e möte: ”Vi hade stora ambitioner för det här mötet och det slog rekord på alla sätt. Vi fick en ny konvention, en ny rekommendation och en deklaration som kommer att föra oss framåt när vi möter morgondagens utmaningar.”
Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda
Uppfattningar, upplevelser, vanor och känslor kan hindra verksamheter från att arbeta tvärs över nationsgränserna. Inte bara pengar utan också mycket känslor investeras i gränsarbetet, enligt etnologen Fredrik Nilsson.
Hård ton mellan domstolarna i Luxemburg och de nationella rättsinstanserna
Just nu pågår ett aktivt arbete i de nordiska arbetsmarknadsdepartementen kring två av EU:s direktiv. Utstationeringsdirektivet ska utvidgas och direktivet om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor ska implementeras.
Ny finsk policy för arbetsmiljön
Den psykosociala belastningen i arbetet kommer att öka när arbetslivet ändras i allt snabbare takt. Därför måste riskbedömningen göras på ett mer heltäckande sätt. Det är huvudbudskapet i den nya policy för arbetsmiljön fram till 2030, som det finska Social- och hälsovårdsministeriet utarbetat.
Unik studie jämför hur Danmark, Norge och Sverige integrerar sina flyktingar
Vilket av de tre länderna Danmark, Norge och Sverige integrerar sina flyktingar bäst på arbetsmarknaden? Svaret varierar beroende hur många år efter att flyktingarna kom som man mäter. I Danmark kommer flyktingarna snabbast ut i jobb, men på längre sikt får fler jobb i Sverige än i Danmark. Norge är klart bäst på att integrera kvinnliga flyktingar.
Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer?
Många av framtidens jobb kommer att handla om digitalisering, att utveckla artificiell intelligens och robotar, samt bioteknik. Men allt för få flickor väljer att studera de ämnen som är viktigast på dessa områden. De nordiska arbetsministrarna vill veta varför.
Norge: Lönegapet mellan män och kvinnor består, men något högre inflytande
Lönegapet mellan heltidsanställda norska män och kvinnor är på 20 procent. Efter att ha kompenserat för ålder, utbildning, bransch och flera andra faktorer, återstår det ändå en ren könsskillnad på 13 procent.
Trendbrudd for arbeidskriminalitet - eller kun pyntete fasader?
Arbeidstilsynet i Norge har funnet mindre kriminalitet i arbeidslivet i 2018. Flere tilsyn er gjennomført i forhold til årene før. Bedre samarbeid mellom etatene pekes på som en årsak, mens kritikere mener tilsyn som er varslet på forhånd hjelper lite.
Island bjuder in ILO till vulkanernas och glaciärernas land
Island arrangerade den 4 - 5 april den sista av fyra nordiska konferenser inför arbetsorganisationen ILO:s 100-årsjubileum. Future of Work-konferenserna är ett mycket viktigt forum, inte bara för Island, utan för hela Norden, säger Islands Social- och barnminister Ásmundur Einar Daðason.
Dagfinn Høybråten: fasthold nordisk fokus
Norden og nordisk samarbejde er i høj kurs både ude og hjemme, så bevar et højt ambitionsniveau. Sådan lyder det sidste råd til de nordiske parlamenter og regeringer fra Nordisk Ministerråds generalsekretær, Dagfinn Høybråten, som takker af i dag efter seks år på posten.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment