Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

NMR utlyser midler for å forske på coronatiltakene
Nordisk ministerråd har satt av 1 million danske kroner til et forskningsprosjekt for å se på effektene av tiltakene i forbindelse med covid-19 pandemien.
Så gick det när Uber mötte Norden
På kort tid fick taxiplattformsföretaget Uber fyra nordiska länder att ändra sina lagar så att de passade bättre med företagets verksamhet. Trots det är antalet som arbetar för Uber än så länge blygsamt, visar en rapport om plattformsekonomin som beställts av Nordiska ministerrådet.
Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen
De nordiska länderna kommer att genomföra historiskt stora insatser för att begränsa de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronapandemin. Regeringarna valde delvis olika åtgärder för att bekämpa smittan, med olika påverkan på ekonomin. För att komma ut ur krisen krävs det en större samordning.
Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket
I en tid när arbetslösheten ökar snabbt oroar sig många bönder i Norden för hur de ska få tag på utländsk säsongsarbetskraft. Det gäller speciellt i trädgårdar, jordgubbsodlingar och på jordbruk.
Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna
Många norska arbetstagare ser dystert på framtiden efter att coronapandemin bröt ut. De med lägst utbildning och lägst inkomst har drabbats hårdast. Speciellt åldersgruppen 30 – 44 år är utsatt, visar en undersökning det norska arbetsforskningsinstitutet, AFI, gjort.
Rambøll gjenåpner sine kontorslandskap - med fokus på smittevern
Ansatte hos firmaet Rambøll sitter gjerne i åpne kontorlandskap og ser samtidig behovet for de norske reglene for smittevern. Forskere maner til å være enda mer forsiktig.
Danseren som sprer glede - med nytt kulturfenomen
Forestillingsstopp ga koreograf Yaniv Cohen (42) idéen til Flekk: Et ansiktsløst vesen som gir permitterte dansere arbeid og barn bursdagsmoro.
Stillasittande arbete allt större risk för arbetsmiljön i Europa
Stillasittande arbete har seglat upp som en av de största utmaningarna när den europeiska arbetsmiljöbyrån för tredje gången har genomfört en stor undersökning av arbetsmiljön i de europeiska länderna.
Arbetslösheten ökar i Norden på grund av coronakrisen
Arbetslösheten har ökat kraftigt i Norden efter att coronaviruset slog till. Men sättet att hantera situationen skiljer sig mellan länderna. Det beror på de olika arbetslivsmodellerna, vilka åtgärder myndigheterna inför och hur arbetsmarknaderna ser ut.
Brev till EU visar på spricka i Europafacket
Det är med beklagande vi måste informera kommissionen om att Europeiska fackliga samorganisationens (EFS) svar på samrådet om europeiska minimilöner inte är representativt för oss. Det skriver tio fackliga centralorganisationer i Danmark, Island, Norge och Sverige i ett brev som blottar en historisk spricka i Europafacket.
Bli jobbklar på jobbet - målet för norskt försöksprojekt
När arbetsförmedlingarna i Norden försöker ge dem som står längst från arbetsmarknaden ett jobb finns det två modeller. Den traditionella är att den arbetssökande ska göras ”jobbklar” innan han eller hon börjar arbeta. Den andra är att den anpassning som behövs, bäst görs på arbetsplatsen.
Rekordlåg arbetslöshet på Färöarna - bara 296 personer
Färöarna är den del av Norden som har den högsta aktiviteten just nu. Sysselsättningsgraden är på 90 procent och arbetslösheten bara 0,9 procent. Hur går det i ett samhälle där nästan alla har jobb, men där bördan att inte ha det blir desto tyngre?
Varða - nytt institut för forskning om det isländska arbetslivet
Landsorganisationen ASÍ och tjänstemannaförbundet BSRB har kommit överens om att grunda ett nytt institut för arbetsmarknadsforskning på Island. Institutet Varða ska uppmuntra till självständiga forskningsprojekt. Resultaten kan få stort inflytande på arbetstagarnas löne- och anställningsvillkor.
Arbetsministrarna bjuder in Nicolas Schmit till möte
Nu går Nordens regeringar samman för att förklara den nordiska arbetsmarknadsmodellen för EU:s lagstiftare. I ett brev till den nya kommissionären Nicolas Schmit bjuder arbetsmarknadsministrarna in till ett möte i Köpenhamn i början av april för att diskutera vilka prioriteringar de nordiska länderna gör.
Norden mangler barn – kun Grønland skiller seg ut
De nordiske landene topper stadig internasjonale rankinger for lykke og likestilling. Men hvem skal nyte godt av det i fremtiden, når fertilitetsgraden faller og eldrebølgen øker? Ifølge State of the Nordic Region 2020 er det kun Grønland som har langt flere barn enn eldre.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment