Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Cirkulär ekonomi

Tema: Cirkulär ekonomi

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 1/2023
Tema: Cirkulär ekonomi

Foto: Colette der Kinderen

När hållbarheten blir mode

Cirkulär ekonomi är bara en del av arbetet med att göra våra samhällen grönare. Men det är något som är konkret och där det är lätt att se resultat. I det här numret har vi begreppet som tema och hur det påverkar handeln, modet och textilindustrin.

pic

Finland visar vägen mot cirkulär ekonomi

Finland vill ta på sig ledartröjan för en global omställning till cirkulär ekonomi. För att nå dit har landet tagit ett helhetsgrepp och låtit rita upp världens första nationella vägkarta på nödvändiga åtgärder.

pic

EU-initiativ vill göra cirkulära produkter till det nya normala

Hållbara och cirkulära produkter kommer att bli det nya normala på EU-marknaden. Det är i alla fall tanken bakom EU-kommissionens initiativ till en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som nu nagelfars inom EU:s beslutsmaskineri.

pic

Hållbarhet ger nya jobb i handeln - Clas Ohlson satsar på att hyra ut

Ett av flera företag som vill utmärka sig på klimatområdet är Clas Ohlson. Man har satt upp ett mål om att vara klimatneutral och cirkulär i hela värdekedjan år 2045 och har redan kommit en bit på väg.

pic

Så blir skänkta textilier nya kläder hos Remake

Mode och textil är en av de stora miljöbovarna. Det handlar om hur råvaran kommer till, om arbetsmiljöer och miljöförstöring både i processen till färdiga plagg och transporter. Det finns nytänkande i alla led för ett mer cirkulärt mode, men det är en stor skuta att vända.

pic

Krav om bæredygtighed ved Copenhagen Fashion Week

For første gang nogensinde stiller Nordens største modeuge krav til deltagende modebrands om bæredygtighed. Der er en ny epoke, men vejen til bæredygtig modeindustri er lang, vurderer ekspert.

pic

Islands industri nyter godt av å stå utenfor Europas energimarked

Økende energipriser er en av mange konsekvenser av krigen i Ukraina. Dette har blitt spesielt tydelig i Europa fordi sanksjoner mot Russland har ført til betydelige kutt i gass-importen derfra, noe som har skjøvet prisene opp.

pic

Vårdpersonalen ser fram till skärpta regler för dygnsvila

Minimum 11 timmars sammanhängande vila mellan arbetspassen. Det är resultatet av förhandlingar mellan svenska fackförbund och arbetsgivare. Efter att den europeiska kommissionen ifrågasatt vissa delar av det svenska kollektivavtalet om arbetstider blev det nödvändigt att skärpa reglerna.

pic

Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar

Under 2022 blev det nya ministrar på arbetsmarknadsdepartementen i Norge, Sverige och Danmark. Här presenteras de på sina respektive språk.

Danmark tar direktivet om minimilöner till EU-domstolen

Nu står det klart att Danmark och Sverige går skilda vägar efter att EU-direktivet om tillräckliga minimilöner antagits.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment