Tema: Det stormar omkring välfärdstjänsterna
Fusk i välfärdsstaten
Fusk är ett ord som använts flitigt i debatten om välfärden i Norden denna höst. I Norge har ”Nav-skandalen” dominerat nyheterna, i Danmark pågår rättegången mot en anställd i Socialstyrelsen som försnillat mer än 100 miljoner danska kronor, medan det i Sverige har fuskats med arbetslöshetstatstiken.
Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal
Den beskrivs som den värsta rättsskandalen som drabbat Norge någonsin. Tusentals människor har anklagats för bidragsfusk när de tagit emot arbetslöshetsunderstöd och andra bidrag samtidigt som de befann sig utomlands. Så visar det sig att det inte var förbjudet – så länge det skedde inom EES.
Danmarks socialstyrelse gav svindler frit spil
Skal en medarbejder have en mildere straf, hvis det er let at stjæle penge fra sin arbejdsgiver? Det spørgsmål behandles i retssagen mod danske Britta Nielsen, som stjal over 100 millioner kroner fra sin arbejdsplads Socialstyrelsen, der havde bevilget pengene til udsatte borgere.
Förtroendet för SCB naggat efter fel i statstiken om arbetslösheten
Den svenska statistiken för arbetslösheten under det senaste året har reviderats. En underleverantör har lämnat statistik som inte visade sig stämma och anklagas nu för fusk.
Sverige - mer generös än vad EU-rätten kräver
Under många år ansåg Sverige att personer med så kallad garantipension hade rätt att ta den med sig om de flyttade utomlands. Här om året gjorde EU-domstolen emellertid klart att Sverige inte alls hade behövt betala ut garantipension åt dem som bor i andra länder.
Transnationella - inte nöjda med bara ett land
- Allt fler väljer att bli transnationella. De vill inte bo enbart i det ena eller andra landet, utan bägge länderna. Det kanske inte handlar om så många människor, men de utgör en utmaning för de nationella välfärdssystemen, säger Jørgen Carling som lett ett flerårigt forskningsprojekt på fenomenet på Prio.
Ett porträtt av den rikaste promillen i Finland
Hur ser den rikaste promillen i Finland – euromiljonärerna – ut? Vad har de för uppfattningar om sig själva och finländarna? Det är tema i en av höstens mest debatterade böcker med titeln: Huipputuloiset (på svenska ungefär Toppinkomsttagarna).
Renholdsyrket i ferd med å bytte kjønn
Renhold er i ferd å bli et mannsyrke. Tidligere var det nesten bare kvinner som svingte moppen. Nå tar særlig menn med innvandrerbakgrunn over ifølge en forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning i Oslo.
Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten
Sverige, Finland och Norge har gett Stiftelsen Utbildning Nordkalotten finansiering för ytterligare fyra års yrkesutbildning av ungdomar. Sammanlagt kommer 285 ungdomar utbildas varje år.
Nordens regeringar: Alla måste vara med på klimatomställningen
Klimatomställning är inte längre ett val utan en absolut nödvändighet och det kommer att kräva stora förändringar av våra länder, våra medborgare och våra industrier. Det var budskapet från de nordiska statsministrarna vid Nordiska rådets session i Stockholm.
Side-alternativer