Tema: Stängda gränser
Undantagstillstånd i Norden
Coronapandemin har stängt gränserna i Norden och resten av världen. I de flesta länderna har regeringarna stärkt sin makt. Medborgarskapet har fått ökad betydelse, samtidigt som den personliga friheten inskränktes.
Nationella beslut får stora gränsregionala konsekvenser
Aktivera nätverken. Utveckla dialogerna. Intensifiera uppdateringarna. Nödvändiga och brådskande uppgifter i coronasmittans spår för Nordens gränsregionala informationstjänster. På kors och på tvärs. Hos Øresunddirekt i Malmö är det stängt för besökare. Innanför dörrarna är det full aktivitet.
Öresundssamarbetet skulle utvidgas - så kom coronakrisen
Miljarder kronor. Det beräknas förtjänsten för danska och svenska staten årligen bli med en fullt integrerad arbetsmarknad tvärs över Öresund. Nio utpekade insatsområden är identifierade och presenterade, klara att gå vidare med efter att coronakrisen planat ut.
Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning
Rappa tag och hårda restriktioner kännetecknade de första finländska reaktionerna på coronapandemin. Som enda land i Norden stängdes ett helt landskap stängts av, inklusive huvudstadsregionen, från resten av Finland.
Arbetslösheten ökar i Norden på grund av coronakrisen
Arbetslösheten har ökat kraftigt i Norden efter att coronaviruset slog till. Men sättet att hantera situationen skiljer sig mellan länderna. Det beror på de olika arbetslivsmodellerna, vilka åtgärder myndigheterna inför och hur arbetsmarknaderna ser ut.
Henning Jørgensen ser håb i krisen på Nordens arbejdsmarkeder
Corona-virus skaber krise for nordiske virksomheder og medarbejdere men også håb om et mere socialt og grønt arbejdsmarked og samfund. Det mener Henning Jørgensen, professor i arbejdsmarkedspolitik og medforfatter til en ny bog.
Alla på Nordens hus arbetar hemma
När coronapandemin blev ett faktum rådde det först tvekan på Nordens hus i Köpenhamn – skulle personalen skickas hem eller inte? Efter danska statsministerns besked arbetar samtliga 130 medarbetare sedan den 11 mars hemifrån. En av dem är Anna Rosenberg som bor i Malmö.
Tvärnit för Nordjobb när mobilitet blev ett skällsord
I 35 år har Nordjobb förmedlat jobb till 25 000 nordiska ungdomar som velat prova att arbeta i ett annat nordiskt land. I år ställs nästan alla jobb in på grund av coronakrisen.
Nordiske studenter i Europa offer for fysiske landegrenser
En hel generasjon nordiske studenter har vokst opp med et grenseløst Europa. Tusenvis studerer i andre europeiske land enn sitt eget. I mars dro de fleste hjem da gamle grensemurer begynte å bli gjenreist på grunn av koronaviruset.
Brev till EU visar på spricka i Europafacket
Det är med beklagande vi måste informera kommissionen om att Europeiska fackliga samorganisationens (EFS) svar på samrådet om europeiska minimilöner inte är representativt för oss. Det skriver tio fackliga centralorganisationer i Danmark, Island, Norge och Sverige i ett brev som blottar en historisk spricka i Europafacket.
Sykehus vil doble antall helsefagarbeidere
Er en høyere andel helsefagarbeidere en måte å effektivisere sykehusene? Sykepleiere ved St.Olavs hospital (STO) i Trondheim er positive til sykehusledelsens mål å øke antallet helsefagarbeidere. De gir gjerne fra seg oppgaver til helsefagarbeidere, men flere betingelser må på plass.
Norge inför dubbelt medborgarskap
Norge införde vid årsskiftet möjligheten för dubbelt medborgarskap. Norge var inte bara sist i Norden, det var det sista landet i Europa som gjorde den ändringen. Som genom en ödets ironi stängdes gränserna strax därefter på grund av coronakrisen.
Side-alternativer