Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Mjuk kompetens behövs för de nya vita och gröna jobben

Mjuk kompetens behövs för de nya vita och gröna jobben

EU-kommissionen har presenterat ett nytt flagskeppsinitiativ: En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen. Under den ekonomiska krisen finns det fortfarande två sorters jobb som det är stor efterfrågan på – de "vita" och de gröna.

Mjuk kompetens behövs för de nya vita och gröna jobben - Les mer…

IT-förändringar handlar både om system och sociala konsekvenser

Att förändra verksamheten genom att införa ett nytt IT-system är något som många företag och organisationer försöker sig på. Men i 70 procent av fallen misslyckas förändringen med hänsyn till tid, budget och funktion. Många har granskat vad som gick fel. Einar Iveroth studerade istället vad som gjordes rätt i de lyckade projekten.

IT-förändringar handlar både om system och sociala konsekvenser - Les mer…

Svenska arbetsgivare och fack mest medvetna om etnisk diskriminering

Svenska arbetsgivare och fack mest medvetna om etnisk diskriminering

Medvetenheten om jobbrelaterad rasism har ökat, men är fortfarande väldigt låg i många EU-länder. Arbetsgivarna och fackföreningarna i Sverige har den högsta medvetenhet, medan den är lägst i Estland, enligt en studie som har gjorts av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA).

Svenska arbetsgivare och fack mest medvetna om etnisk diskriminering - Les mer…

Därför rankas Sverige så högt i integrationsfrågor

Vad är det facket och arbetsgivarna i Sverige gör som får dem att hamna högst upp i en rankinglista om hur medvetna de är i integrationsfrågor? Det är EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, som ger det svenska arbetslivet gott betyg.

Därför rankas Sverige så högt i integrationsfrågor - Les mer…

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt - Les mer…

Vad sker när det blir visumfritt mellan EU och Ryssland?

Att resa till utlandet utan att behöva ansöka om visum är något som de flesta nordbor tar som en självklarhet. Det är bara till väldigt exotiska länder – eller Ryssland – som det behövs. Från rysk sida försummas inga möjligheter att ta upp frågan med EU om att avskaffa visumkravet.

Vad sker när det blir visumfritt mellan EU och Ryssland? - Les mer…

Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord

Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord

En avtale om et grenseboerbevis som gjør det mulig å krysse grensen mellom Russland og Norge uten visum, markerer ennå en milepæl i det norsk-russiske samarbeidet. Siden den visumfrie sonen krysser grensen for Schengensamarbeidet er dette også en sjeldenhet i Europa. Men, det er grunn til å være tålmodig.

Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord - Les mer…

Mycket har skett bakom rökridån

Mycket har skett bakom rökridån

I takt med att järnridån mellan öst och väst monterades ned, har kontakterna mellan Norden och Ryssland ökat. Men bilden av grannen i öst behöver uppdaterats. Det gäller också i den del av Norden som haft det mest vänskapliga förhållandet - den norska kommunen Sydvaranger som gränsar mot Ryssland. Där har nickelverket på andra sidan gränsen fungerat som en rökridå både bildligt och bokstavligt sett.

Mycket har skett bakom rökridån - Les mer…

Tema: Mot åpnere grenser i nord

Tema: Mot åpnere grenser i nord

I Norden er vi vant med visumfrihet og felles arbeidsmarked, mens forholdet til Russland mest har vært preget av stengte muligheter. Nå er det nye tider. Den visumfrie sonen kan bli en grensesprengende start. Jelena Romanov har fått arbeidstillatelse i Kirkenes og pendler fra Zapoljarny. - Tidsforskjellen gjør at jeg kan dra hjemmefra klokken åtte om morgenen, bruke to timer på reisen og grensepasseringen og likevel begynne på jobb klokken åtte, norsk tid, sier hun.

Tema: Mot åpnere grenser i nord - Les mer…

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten

Hur gör man sig relevant i arbetslivsdebatten? Det bästa sättet är att ha något viktigt att säga. Därför inledde det norska YS ett samarbete med arbetslivsforskningsinstitutet AFI. Resultatet blev en arbetslivsbarometer som i år presenterades för andra gången.

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten - Les mer…

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark

Det finns ingen bättre plats att träna sig för arbetslivet än på en arbetsplats. Den insikten ligger bakom det nya projektet med Virksomhedscenter i Danmark. Trots att man arbetar med den tyngsta gruppen av dem som står utanför arbetsmarknaden är resultaten goda. David Andersen har mentorn Tina Andersen i ryggen på stormarknaden Kvickly.

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark - Les mer…

Tema: Krisen krever en håndsrekning

Tema: Krisen krever en håndsrekning

Ungdom må i jobb eller utdanning, ellers risikerer vi en tapt generasjon. Derfor er det nødvendig med en vekst i økonomien som skaper jobber. Det er nå innsatsen må settes inn, og de som står svakest på arbeidsmarkedet må hjelpes først. Det var budskapet da de store institusjonene for utvikling og velstand, ILO og IMF og deretter OECD, avholdt konferanser i Oslo nylig. Danmark er ett av flere land som satser på skreddersydd hjelp og mentorer på arbeidsplassen til dem som trenger det mest.

Tema: Krisen krever en håndsrekning - Les mer…

IMF och ILO varnar: Risken för unga större än i tidigare lågkonjunkturer

De senaste par årens ekonomiska kris har drabbat ungdomen hårdare än tidigare lågkonjunkturer. Även om ungdomsarbetslösheten brukar stiga snabbt i nedgångstider så har den stigit med 6,5 procentenheter denna gång, mot 4 procentenheter i genomsnitt vid tidigare lågkonjunkturer.

IMF och ILO varnar: Risken för unga större än i tidigare lågkonjunkturer - Les mer…

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten

Norge har ett speciellt öga till den Internationella arbetsorganisationen, ILO. För två år sedan parades ILO och Världshandelsorganisationen ihop på en konferens i Oslo. I år var det den internationella valutafondens tur att delta på speed-dating med ILO i den norska huvudstaden.

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten - Les mer…

Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet

Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet

Joakim Lystad blir från 4 oktober chef för den norska myndigheten NAV, som har ansvaret för de statliga och kommunala välfärdstjänsterna, pensionerna och arbetsförmedlingarna. När arbetsminister Hanne Bjurstrøm presenterade honom sa hon att det inte var ett lätt jobb han fått:

Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet - Les mer…

Svårt att exportera det nordiska förtroendet

Svårt att exportera det nordiska förtroendet

Den nordiska modellen brukar beskrivas som ett samhällssystem med starka fack- och arbetsgivarföreningar, en aktiv stat och ett generöst socialt säkerhetsnät. Men det finns ett kulturellt särdrag som gör det svårt att exportera modellen till andra länder. I Norden litar folk på varandra extremt mycket.

Svårt att exportera det nordiska förtroendet - Les mer…

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner?

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner?

Den svenska ledarskapstraditionen kännetecknas av ett stort förtroende för de anställda. Ledningen förutsätter att personalen kan arbeta självständigt och utan att de behöver övervakas tätt. Men hur fungerar de svenska företagen i utlandet? Passar den svenska dalahästen och den kinesiska draken ihop?

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner? - Les mer…

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren

- Det som man absolut inte får göra i en löneförhandling är att ljuga. Man behöver inte säga allt, men ljuger man har man inte längre något förtroende.

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren - Les mer…

Italias unge håper på jobb før de blir gamle

Italias unge håper på jobb før de blir gamle

Veien fra høyere utdanning til jobb er særskilt tornefull i Italia. Mange gir opp studiene underveis eller blir langtidsledige i etterkant. Etter måneders lediggang er lærer Francesca Seguela glad for noen timers sommerjobb.

Italias unge håper på jobb før de blir gamle - Les mer…

OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten

OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten

Ungdomsledigheten øker dramatisk og vil fortsette å øke i 2011, anslår OECD. På G20 arbeidsministermøtet oppfordret Stefano Scarpetta regjeringene til å handle umiddelbart. Det første som må gjøres, sa Stefano Scarpetta, er å sikre at ungdom har noe å leve av når de går ledige.

OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment