Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Gunhild Wallin

Artikler av Gunhild Wallin

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar”

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar”

Det är tidig höst 1954. Gösta Helsing är 17 år, han är en av nio syskon och bor hemma i en liten by i Vörå, i Österbotten. Det är efterkrigstid, Finland är fattigt efter att ha betalat ett stort krigsskadestånd till Ryssland och det är ont om jobb. Den lilla gården kan inte riktigt försörja de nio syskonen. Många grannar, vänner och släktingar beger sig under den här tiden till Sverige.

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar” - Les mer…

Direkt från Stockholm: Männen som fick nog av helmanliga paneler

I november förra året fick tre inflytelserika svenska män nog av att delta i paneler med enbart män och startade uppropet #TackaNEJ. Flera hundra män anslöt sig och säger nu nej om de bjuds in till diskussionspaneler och jurygrupper utan kvinnor. I mars startade #TakkNei i Norge.

Direkt från Stockholm: Männen som fick nog av helmanliga paneler - Les mer…

Jämställdhet på toppen påverkar hela organisationen

Jämställdhet på toppen påverkar hela organisationen

- Om vi vill vara ett hållbart företag måste vi ha blandade ledningsgrupper på alla nivåer. Vi blir inte trovärdiga om vi bara har män i ledningen. Vi märker också hur det påverkar hela organisationen positivt och att det har blivit roligare att jobba, säger Anette Segercrantz, HR-direktör på Storebrand, där svenska pensionsförvaltarbolaget SPP ingår.

Jämställdhet på toppen påverkar hela organisationen - Les mer…

En minister besöker Möjligheternas kontor och Möjligheternas plats

En minister besöker Möjligheternas kontor och Möjligheternas plats

- Det angelägna är att lyckas skapa en vi-känsla för alla som bor i Sverige och som ser en framtid här. Vill du leva här ska du också ha en framtid här, men då finns det saker som måste falla på plats och det handlar om jobb, språk och trygghet, säger Sveriges integrationsminister Erik Ullenhag

En minister besöker Möjligheternas kontor och Möjligheternas plats - Les mer…

"Alla polacker drömmer om ett fast jobb i Norge"

Den stora tillströmningen av arbetskraft från de forna östeuropeiska länderna till Norden och framför allt Norge, kräver ett integrationsarbete som också innefattar arbetskraftsinvandrare, säger norsk forskare.

"Alla polacker drömmer om ett fast jobb i Norge" - Les mer…

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar av olika slag räcker inte, hur bra de än är. Det centrala är att skapa jobb och det måste ske i samarbete mellan de offentliga, privata och civila sektorerna. Det var en av slutsatserna när experter inom arbetsmarknadsområdet möttes på det årliga Employment Forum i Bryssel.

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa - Les mer…

Utrikesfödda är en viktig arbetskraftsresurs

Utrikesfödda är en viktig arbetskraftsresurs

Arbete och språkfärdigheter räknas som avgörande för att integreras i ett land. Men det är inte självklart att det räcker med arbete, visar en ny rapport som presenterades i Stockholm den 28 november på en konferens om inkluderande arbetsliv för utrikes födda.

Utrikesfödda är en viktig arbetskraftsresurs - Les mer…

Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män

När en kvinna får sitt andra barn och har en likvärdig ställning i arbetslivet som pappan, löper hon dubbelt så stor risk för att bli sjukskriven än mannen. Det visar en ny rapport om kvinnors sjukskrivning som presenterades i Sverige den 5 november.

Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män - Les mer…

Direkt från Nordiska Rådet: Det ”coola” Norden

- Jag trodde aldrig att jag skulle få ett jobb och jag kunde inte riktigt se mig själv i framtiden - framtidskänslan kom på skam, säger Camilla Gunell, lantråd på Åland.

Direkt från Nordiska Rådet: Det ”coola” Norden - Les mer…

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Unga i arbetslivet är en heterogen grupp vars risker i arbetslivet är komplexa. Det räcker därför inte att ensidigt fokusera på de unga. För att uppnå ett framgångsrikt förebyggande arbetsmiljöarbete som minskar ungas risker i arbetslivet, måste man också se dem i deras sammanhang. Utmaningen är att erkänna komplexiteten och uppmuntra nya samarbeten kring ungas arbetsmiljö, enligt ny nordisk rapport.

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga - Les mer…

Elisabeth Svantesson ny arbetsmarknadsminister i Sverige

Den 17 september utsågs Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister. Hon ersätter Hillevi Engström som blev biståndsminister. Regeringsombildningen skedde i samband med regeringsförklaringen.

Elisabeth Svantesson ny arbetsmarknadsminister i Sverige - Les mer…

IF Metall startar jobbförmedling

Det svenska fackförbundet IF Metall startar en egen ”kompetensbank” i alla avdelningar i landet. Tanken är den ska fungera som en arbetsförmedling och förbättra matchningen mellan arbetsgivare i Norden och medlemmar som antingen är arbetslösa eller vill söka sig vidare.

IF Metall startar jobbförmedling - Les mer…

Christina Colclough är fascinerad av den nordiska samförståndsmodellen

Christina Colclough är fascinerad av den nordiska samförståndsmodellen

Efter nära 30 år i Norden är dansk-brittiska Christina Colclough, ny generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, fortfarande fascinerad av den nordiska välfärds- och arbetsmarknadsmodellen. Det är den som skapar innovationer, konkurrenskraft och produktivitet, hävdar hon.

Christina Colclough är fascinerad av den nordiska samförståndsmodellen - Les mer…

Löneskillnader känner inga gränser

Löneskillnader känner inga gränser

De nordiska kvinnorna utbildar sig som aldrig förr och har idag samma, om inte längre, utbildning som män. De deltar också i högre grad i arbetslivet än tidigare. Ändå har löneskillnaden under de tio sista åren minskat marginellt.

Löneskillnader känner inga gränser - Les mer…

Myndighet i Stockholm ska flyttas till upploppsdrabbad förort

Den svenska Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska på uppmaning av regeringen utreda en flytt från Stockholms innerstad till förortsområdena Tensta/Rinkeby – områden som bara för några veckor sedan skakades av upplopp. Också Stockholms stad har just beslutat att flytta sin Utbildningsförvaltning med 400 anställda dit.

Myndighet i Stockholm ska flyttas till upploppsdrabbad förort - Les mer…

Direkt från Stockholm: Upplopp i fokus i svensk debatt

Bilar som sätts i brand natt efter natt, nerbrunna skolor, stenkastning mot polis och brandkår och arga unga män. Upploppen började i Stockholmsförorten i Husby för några veckor sedan och spred sig sedan vidare till andra förorter, men också till andra städer.

Direkt från Stockholm: Upplopp i fokus i svensk debatt - Les mer…

” Slå oss inte på käften, slå oss med häpnad”

” Slå oss inte på käften, slå oss med häpnad”

Att verkligen lyssna på de unga och att se var och en utifrån sina förutsättningar. Att samarbeta på tvärs mellan sektorer, men också att lära och inspireras mellan de nordiska länderna var teman som återkom under konferensen ”Fler unga i arbete”, som hölls i Stockholm den 16 maj.

” Slå oss inte på käften, slå oss med häpnad” - Les mer…

”Tack och lov – jag är en Svensson”

”Tack och lov – jag är en Svensson”

Ungdomsarbetslösheten är en prioriterad fråga för Stockholms stad och det pågår ett omfattande arbete inom staden och mellan staden och andra myndigheterna för att de unga ska gå från bidrag till arbete eller studier. Att ge individen starkt stöd är en framgångsfaktor, visar två projekt.

”Tack och lov – jag är en Svensson” - Les mer…

Hur svårt kan det va´?

Det är näringslivet i Södra Småland som för ett år sedan myntade begreppet ”Hur svårt kan det va´? De tog då tog initiativet till ett möte för att lyfta ungdomsarbetslösheten i regionen - både som ett led i sitt sociala ansvar som företagare och som ett sätt att få kompetens.

Hur svårt kan det va´? - Les mer…

Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare

I december 2008 ändrades lagen för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och EES. Den tidigare arbetsmarknadsprövningen upphörde och idag är det den enskilde arbetsgivaren som bestämmer om det råder arbetsbrist. Det har lett till rättslösa villkor för många arbetstagare, hävdar kritikerna.

Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment