Artikler av Lars Bevanger
Kan færre utenlandsstudenter skade Norges internasjonale fremtid?
I Norge faller antallet internasjonale studenter dramatisk. Færre norske studenter reiser ut og færre internasjonale studenter kommer inn. Et tap for landet, mener utdanningseksperter.
Karen Ellemann: Hele Norden i Nato «positivt på alle måter»
Nordisk ministerråds generalsekretær mener det nordiske samarbeidet vil stå enda sterkere når alle de nordiske landene er medlemmer i Nato. Men under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø gjentok Karen Ellemann at det foreløpig ikke er aktuelt med et ministerråd for forsvarsministre.
Ingen effektiv digitalisering uten internasjonalt samarbeid
Norden akselererer digitaliseringen av samfunnet minst like hurtig som resten av Europa. Det bringer både fordeler og utfordringer ifølge politikere fra Norden og EU-politikere, som møttes på et nettseminar om digitalisering tidlig i mars.
Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte
Er arbeidsretten i de nordiske landene klar for fremtidens arbeidsliv? Ny teknologi og nye arbeidsformer setter allerede etablerte strukturer under press, men ekspertene mener det er lys i tunnelen.
Et «nordisk», uavhengig Skottland post-Brexit?
Sist gang skottene gikk til urnene for å stemme for eller mot uavhengighet fra Storbritannia ble det spekulert i om et uavhengig Skottland ville knytte seg til Norden. Neste år kan det bli alvor.
Den livsviktiga kommunikationen
Coronapandemin fortsätter att påverka de nordiska samhällena, som hittills stort sett slutit upp bakom sina regeringar och myndigheter. I Islands näst största stad Akureyri, har till och med partipolitiken lagts till sida och alla partier är nu med och styr kommunen.
Norges rikeste er rikere enn vi trodde
Toppledere med svimlende høy lønn som betaler lite skatt. En liten elite som tar en stor del av all inntekten i landet. Nei, vi snakker ikke om USA eller Storbritannia – dette er Norge i 2020, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
Nordiske studenter i Europa offer for fysiske landegrenser
En hel generasjon nordiske studenter har vokst opp med et grenseløst Europa. Tusenvis studerer i andre europeiske land enn sitt eget. I mars dro de fleste hjem da gamle grensemurer begynte å bli gjenreist på grunn av koronaviruset.
Norden mangler barn – kun Grønland skiller seg ut
De nordiske landene topper stadig internasjonale rankinger for lykke og likestilling. Men hvem skal nyte godt av det i fremtiden, når fertilitetsgraden faller og eldrebølgen øker? Ifølge State of the Nordic Region 2020 er det kun Grønland som har langt flere barn enn eldre.
Det nordiska samarbetet riktas mot tre tydliga mål
Den närmaste tiden kommer det stora ändringar för det nordiska samarbetet. En ny vision ska göras om till praktisk politik på tre strategiska områden. Arbeidsliv i Norden ser i ett specialnummer på vad som händer i Nordiska ministerrådet.
Inspirert av TED Talks: nordisk podcast lansert i USA
Nordic Talks er Nordisk Ministerråds egne podcastserie, som nå lanseres som en del av arbeidet med å kaste lys på nordiske verdier på et globalt nivå. Målet er også å skape en varig dialog med resten av verden.
Slik tolket Norge EUs trygdeforordning feil i syv år
Hva er årsaken til rettsskandalen i Norge, hvor 2 400 personer har blitt stemplet som trygdemisbrukere på grunn av feiltolkning av EØS-avtalen? Og hvorfor har den kunnet pågå så lenge?
Hvordan har de nordiske landene reagert på #metoo?
Spørsmålene belyst av #metoo-bevegelsen har blitt satt høyt på agendaen til alle ministrene i Norden, ikke bare de med ansvar for likestilling.
Langt flere arbeidsinnvandrere til Polen enn polakker til Norge
For andre år på rad har Polen mottatt flere arbeidsinnvandrere enn noe annet OECD-land. Samtidig reiser stadig færre polakker til andre europeiske land for å jobbe. Dette kan føre til utfordringer innen lavlønns-sektorer i nordiske land.
Redaksjon
Ansvarlig redaktør er Line Scheistrøen. Redaksjonen betår av et netttverk av faste frilansjournalister og fotografer i de nordiske landene og de selvstyrte områdene. I tillegg medvirker Kerstin Ahlberg som arbeidsrettsekspert og Lars Bevanger som oversetter.
Britisk ungdom sitter fast i "nulltimerskontrakter"
I Storbritannia øker bruken av såkalte nulltimerskontrakter i takt med landets økonomiske usikkerhet. Arbeidsgivere sier kontraktene skaper arbeidsplasser og gir arbeidstakere større frihet, mens fagforeningene kjemper mot det de kaller utnytting av utsatte unge.
Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske
Spinning Jennys hjemby Manchester var selve arne-stedet for den industrielle revolusjon - med tekstilindustrien som primus motor. Men Manchester som tekstilens globale sentrum er borte, og i vår selges også her klær produsert i Asia, med finsk design fra Marimekko, fra svenske Hennes & Mauritzbutikker.
Side-alternativer