Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar

Kommentarer

Direkt från Reykjavik: LO-ledaren går ur Samfylkingin

(04. Januar 2013) Har den isländska regeringen gjort tillräckligt för låginkomsttagarna de senaste åren? Nej, säger ledaren för LO-organisationen ASÍ i Island. Ja, säger regeringen.

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad

(19. Desember 2012) Det blåser snålt runt den svenska Arbetsförmedlingen. Först kom i mitten av november en undersökning från fackförbundet ST som visade på stora arbetsmiljöproblem. Så slaktades satsningen på jobbcoacher.

Direkt från Helsingfors: Teater av välfärd

(12. Desember 2012) Välfärdsteater. Smaka på det nyordet. Men först måste begreppet definieras. Det handlar inte om att bara vissa människor i det finländska samhället har råd att lägga pengar på teaterbiljetter. Inte heller om att välfärdssamhället måste ha råd att stöda teater.

Direkte fra Nuuk: Pædagogerne højdespringere ved forhandlinger

(26. November 2012) De offentlige arbejdsgivere har inviteret pædagogerne til lønfest på Grønland, mens de øvrige faggrupper ikke kommer med.

Direkt från Helsingfors: Karensdag eller inte?

(04. November 2012) I Finland har diskussionen kring arbetslivet den här hösten framför allt handlat om det högersinnade Samlingspartiets förslag att med Sverige som förebild införa en karensdag för den som är för sjuk för att gå på jobb.

Direkt från Reykjavik: Färre pappor tar föräldraledigt

(31. Oktober 2012) Allt färre isländska pappor utnyttjar möjligheten att ta föräldraledigt i jämförelse med före finanskrisen. De pappor som ändå tar föräldraledigt är hemma kortare tid än tidigare.

Direkt från Mariehamn: Fruktbart samarbete räddar åländsk näring

(17. Oktober 2012) Äpplena lyser röda på träden som står i långa rader på den åländska landsbygden och nu är det bråda tider. Från augusti till oktober plockas det äpplen från morgon till kväll i åländska odlingar. Det blir långt över 3.000 ton innan allt är klart.

Direkte fra København: Dovne Robert udfordrer velfærdsstaten

(04. Oktober 2012) En arbejdssky kontakthjælpsmodtager har udløst en forfriskende debat om sammenhængen mellem rettigheder og pligter i det danske velfærdssamfund.

Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation

(26. September 2012) Det ska bli svårare att få försörjningsstöd utan motprestation i Sverige, enligt den budget som regeringen presenterade förra veckan.

Direkte fra Nuuk: Kinesiske lønninger skaber splid

(11. September 2012) Politikerne skal forholde sig til, om Grønland skal sige ja til kinesiske arbejdere – til kinesiske lønninger.

Direkt från Oslo: Arbetstider hett tema

(10. September 2012) Två utredningar visar de enorma konsekvenser som arbetstidsbestämmelserna kan få. Poliserna och oljearbetarna står i fokus.

Leder: Det er gjennomføringen det står på

(08. Desember 2011) Sosial bærekraft må bli like selvfølgelig som bærekraft på klima- og miljøområdet, sier Hillevi Engström. Sveriges arbeidsmarkedsminister vil gjøre en innsats for at flere med nedsatt funksjonsevne skal få jobb.

Leder: Tidsånden og fremtidens utfordringer

(10. November 2011) Velferdsstaten i Norden er et finstilt system der samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og mellom partene og myndighetene står sentralt i utviklingen. Når fagbevegelsen i nordiske land taper oppslutning, kan styrkeforholdet endres. Det gir grunn for oppmerksomhet, og handling mener eksperter og politikere Arbeidsliv i Norden har snakket med.

Leder: Klondyke og tusenvis av nye jobber i Norden?

(10. Oktober 2011) Hvilke utslag gir det på arbeidsmarkedsstatistikken? Sveriges statistiske sentralbyrå, SCB, jubilerer. De har levert statistikk og tall om arbeidsmarkedet i 50 år. Gruveboom og satsinger på jobb til flere kan bli til spennende tall fremover.

Arbetsmiljöverket vill stoppa farligt arbete - även om det utförs av utländsk arbetskraft

(10. Oktober 2011) Utländska företag som skickar arbetare till Sverige ska följa arbetsmiljölagen på samma sätt som inhemska företag. Men att se till att de gör det kan vara lättare sagt än gjort. Därför har Arbetsmiljöverket tänkt ut en ny strategi för att kunna förebygga de allvarligaste riskerna för personer som tillfälligt arbetar i landet. Problemet hur man ska kunna straffa utländska företag som har brutit mot lagen återstår dock att lösa.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment