Arbeidsmarked
Utvandring hot mot Baltikum
Utvandringen från de baltiska länderna hotar att underminera hela samhällsstrukturen där. Nu vill Nordiska ministerrådet kartlägga migrationen och vilka konsekvenser den får. AIN har träffat två estländska byggjobbare som berättar varför de flyttat till Finland – och inte tänker återvända.
ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp
ILO skal bidra til at ungdomsgarantien blir satt ut i livet, og at de 6 milliardene EU har bevilget, blir brukt til å hjelpe Europas unge i jobb. ILO får en styrket rolle i å hjelpe kriserammete land i Europa til å bedre de økonomiske, sosiale og politiske følgene av krisa og gjenopprette tillit i landene.
ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar
Europa måste tackla den ökande ungdomsarbetslösheten samtidigt som befolkning blir allt äldre. Det kan verka paradoxalt att de unga inte tar över de jobb som blir lediga – men det är det som sker enligt arbetslivsorganisationen ILO, som den 8-11 april håller en stor konferens i Oslo.
Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid
Hon är ung, kompetent och populär och hon har nyligen valts till partiledare för det gröna vänsterpartiet Vinstri Græn (VG) i Island. Hon kommer att leda partiet i det alltingsval som hålls i slutet av april, under de för Island ovanliga omständigheterna att den tidigare ordföranden är en av partiets starkaste kandidater i valet.
OECD: Nødvendig å reformere velferdsnorge for å holde psykisk syke i arbeid
Den norske sykelønnsordningen med 100 prosent kompensasjon fra første dag er for raus. Alle parter; arbeidstakere og arbeidsgivere, fagforeninger, kommuner, skolene og de psykososiale tjenestene må gjøres ansvarlige gjennom økonomiske incentiver, er meldingen fra OECD.
Låglönejobb – fällor eller språngbräden?
Insatserna för att göra låglönejobben till en väg in på arbetsmarknaden för utsatta grupper har gett svaga resultat i Finland. Trots en rad riktade åtgärder är det svårt för arbetsgivare och arbetstagare att hitta varandra. Ändå står hoppet till att sänkta lägstalöner ska ge ungdomarna ett jobb.
Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut
Kampen om passagerarna mellan Finland och Sverige via Åland är stenhård. Rederierna slåss om varje cent de kan få ut av resenärerna och samtidigt jagar de sina egna kostnader med blåslampa. I kölvattnet av kostnadsjakten kan en åländsk sjöman bli svensk eller kanske rentav estnisk. Åländska rederier funderar nämligen på nya utflaggningar för att förbättra sin lönsamhet.
Blir Norden nästa station för portugiserna?
Blir det en våg av arbetskraft till Norden från de krisdrabbade Medelhavsländerna inom EU? I Portugal ökade emigrationen med 85 procent under 2011 och 240 000 portugiser - två procent av landets befolkning - har emigrerat de senaste två åren. I Schweiz är portugiserna redan den största gruppen som är födda utomlands. Men lockar Norden lika mycket?
Drömmen om musik blev ett jobb i oljeindustrin - brodern flyttade efter
Iro ville lära sig bygga konsertsalar och älskar musik. Därför flyttade hon från Thessaloniki till Trondheim för att studera akustik. Men när hon var borta från hemlandet drabbades det av en djup kris. Nu är hon glad för att hon fått ett fast jobb i oljeindustrin - och brodern Dimitris har flyttat efter.
Danmark skal have nye beskæftigelsespolitik
De kommunale jobcentre skal kulegraves og måske laves helt om. Beskæftigelsesindsatsen virker ikke, fastslår regeringen
Förtroendekrisen djup i Finland: Sänkta löner enligt tysk modell lockar arbetsgivarna
Vid nyår satte en het finländsk debatt om lönesänkningar igång. Den kan betraktas som ett symptom på den djupa förtroendekris som råder i landets arbetsliv sedan flera år.
Klimatet förändrar arbetslivet i Arktis
Klimatändringarna i Arktis sker mycket snabbare än vad forskarna förutspått. Det innebär även stora utmaningar för arbetslivet i ett område med fyra eller nio miljoner invånare, beroende på hur det definieras. Arctic Frontiers-konferensen har hållits i Tromsø för åttonde gången.
Anniken Huitfeldt: arbeidsminister med øye for likestilling
”Flere kan arbeide noe” sier Anniken Huitfeldt når jeg møter Norges nye arbeidsminister idet 2013 akkurat har kommet i gang. I september er det valg. Spørsmålet er: hvor vil hun sette sitt stempel det neste halve året; hvor vil hun gjøre en forskjell som arbeidsminister i regjeringen Stoltenberg?
Direkte fra København: Æresoprejsning til fabriksarbejderen – og lav løn
Det er alligevel ikke den kreative Georg Gearløs, der skal redde dansk økonomi. Redningsmanden går i blå overalls og arbejder i industrien, mener regeringen. Det er en voldsom kovending.
Konkurrensen från Norwegian ändrar den nordiska flygmarknaden
Utvecklingen inom flyget ställer politiker, arbetsgivarna och facket inför nya utmaningar. Å ena sidan medför avreglering och större konkurrens att det blir billigare att flyga, vilket leder till ökad tillväxt. Men faran är att villkoren blir så tuffa att de delvis statligt ägda flygbolagen inte klarar sig.
Flygfacket som blir större - och mindre beroende av Finnair
För finländska Luftfartsunionens medlemmar har de senaste årens omställningar varit lika omtumlande som luftgropar. Verksamheter har sålts eller hyrts, bolag gått i konkurs och de anställda har haft svårt att hänga med i svängarna med alla fackliga förhandlingar.
Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge
Sex nya kommuner ansluter sig till projektet Jobbresan, som har som mål att ge arbetslös ungdom i Sverige jobb i Norge. Försöksverksamheten med ungdom från Söderhamn har varit vällyckad. Nio av tio ungdom blev erbjudna jobb inom 30 dagar.
Branschen som krymper snabbast
Papperstidningar och pappersböcker är produkter som utvecklats under mer än hundra år. Men nu krymper verksamheten snabbt, när digitala möjligheter att läsa samma material gör att ekonomin för tidningshusen och bokförlagen försämras. Branschen beskrivs som den som krymper snabbast i världen.
Leder: Medier i omstilling og journalister på oppsigelse
Er det et panisk svar på endrede medievaner som brer seg blant de store mediehusene når varslene om oppsigelser farer over bransjen? Fall i annonsekroner, kutt i budsjetter og lavere lesertall ryster avishusene i Norden. Oppsigelsene rammer bredt, og berørte seniorer tar tidligpensjonspakke og et sårt farvel med samfunnsoppdraget de har tjent. Hva skjer?
När inkomsterna försvinner till nätet krymper papperstidningarna
Tidningar har blivit den verksamhet som krymper snabbast i USA, enligt en undersökning som LinkedIn gjort. Det sociala nätverket har följt med vilka yrken dess medlemmar uppger att de har. Antalet journalister i urvalet sjönk med 28,4 procent från 2007 till 2011. Europa och Norden följer hack i häl.
Side-alternativer