Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Inkludering

Inkludering

Tema: Krisen krever en håndsrekning

Tema: Krisen krever en håndsrekning

Ungdom må i jobb eller utdanning, ellers risikerer vi en tapt generasjon. Derfor er det nødvendig med en vekst i økonomien som skaper jobber. Det er nå innsatsen må settes inn, og de som står svakest på arbeidsmarkedet må hjelpes først. Det var budskapet da de store institusjonene for utvikling og velstand, ILO og IMF og deretter OECD, avholdt konferanser i Oslo nylig. Danmark er ett av flere land som satser på skreddersydd hjelp og mentorer på arbeidsplassen til dem som trenger det mest.

Tema: Krisen krever en håndsrekning - Les mer…

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun?

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun?

Med mer än 40 procents invånare med utländsk bakgrund och under några år större flyktinginvandringen från krigets Irak än både USA och Canada tillsammans, utmanas svenska Södertälje vad gäller både jobb, bostäder och traditionella lösningar. Det har lett till ett omfattande samarbete mellan framförallt kommun och företag, men också med fackföreningar.

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun? - Les mer…

Lönesubvention ska locka arbetsgivare anställa unga i Finland

Lönesubvention ska locka arbetsgivare anställa unga i Finland

Arbetslösheten bland ungdomar i Finland exploderade under vintern och ligger nästan lika högt som i Spanien. Regeringen vaknade under slutet av våren och har nu kompletterat det tidigare systemet med lönesubventioner med riktat stöd till unga som nyss lämnat skolbänken och inte hittar ett jobb.

Lönesubvention ska locka arbetsgivare anställa unga i Finland - Les mer…

Rød statsråd - utålmodig på lang sikt

Rød statsråd - utålmodig på lang sikt

Audun Lysbakken sverger på at det er hans og ikke medias dagsorden som skal styre departementets arbeid. For ham betyr det å satse på det langsiktige, forebyggende arbeidet mot utenforskapet, der resultatene ikke vises på statistikken før om 10 - 15 år.

Rød statsråd - utålmodig på lang sikt - Les mer…

EU sätter ljuset på fattigdomen i Norden

Europeiska Unionens fattigdomsår 2010 sätter tummen på en öm punkt i Sverige och Finland. Fattigdomen och den sociala utestängningen ökar samtidigt som politikerna försäkrar att välfärdspolitiken är tilltagen för att klara av utmaningarna. I den här debatten framstår EU-kommissionen som den progressiva kraften och de nordiska regeringarna som den konservativa, konstaterar fattigdomsforskare enhälligt.

EU sätter ljuset på fattigdomen i Norden - Les mer…

Arbetslösheten driver fram krav på ändrad finsk invandringspolitik

De senaste månaderna har debatten gått het i Finland om arbetskraftsinvandringen. I takt med att arbetslösheten stiger har vänsteroppositionen, med facket som pådrivare, alltmer högljutt krävt att regeringen ska frångå sin politik som utgår från att Finland om bra några år kommer att drabbas av en allvarlig brist på arbetskraft. Diskussionen följer välbekanta spår där ”vi” mot ”dem” är det grundläggandet temat.

Arbetslösheten driver fram krav på ändrad finsk invandringspolitik - Les mer…

Arbetsförmedlingen får ansvar för nyanlända invandrare

Den 17 mars beslutade svenska riksdagen att från och med 1 december 2010, kommer arbetsförmedlingen att ta över kommunernas roll att introducera nyanlända invandrare. Med hjälp av etableringslotsar är meningen att de snabbare ska komma in i samhälle och arbetsliv.

Arbetsförmedlingen får ansvar för nyanlända invandrare - Les mer…

Nytt norskt trepartsavtal om sjukfrånvaron

Nytt norskt trepartsavtal om sjukfrånvaron

Den norska regeringen och parterna på arbetsmarknaden har blivit eniga om ett nytt avtal för att få ned sjukfrånvaron. Avtalet ska gälla i nästan fyra år och är en förlängning av avtalet om ett inkluderande arbetsliv, det så kallade IA-avtalet, som gällt sedan 2001.

Nytt norskt trepartsavtal om sjukfrånvaron - Les mer…

Nye vinder i integrasjonspolitikken

Nye vinder i integrasjonspolitikken

Det skjer et skifte i migrasjonspolitikken i Europa. Mens asylpolitikken strammes, åpnes grensene for dem man har bruk for. Tendensen kom frem på EU-møtet om nyankomne og integrasjon i Malmö. Den globale konkurransen og befolkningsutviklingen gjør at Europa trenger arbeidskraft. Før krisen er over, hardner kampen om arbeidskraften til.

Nye vinder i integrasjonspolitikken - Les mer…

Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere

Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere

Stadig flere danske virksomheder gør en særlig indsats for at få udenlandske medarbejdere til at falde til. Især er det vigtigt, at den udenlandske medarbejder får et socialt netværk, og at hans eller hendes ægtefælle får job, viser erfaringerne hos vindmølleproducenten Vestas.

Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere - Les mer…

Fra humanisme til nasjonal nyttetenkning i innvandringspolitikken

Flyktning er en betegnelse som kan forsvinne. Nå kalles snart alle innvandrere og velges i økende grad ut fra et nasjonalt nytteperspektiv. Arbeidsinnvandring stimuleres, mens asylpolitikken strammes til. Migrasjonspolitikken i Europa tar nye former.

Fra humanisme til nasjonal nyttetenkning i innvandringspolitikken - Les mer…

Mot en felles integrasjonspolitikk i EU

Integrasjonspolitikken er et nasjonalt ansvar i EU, men under det svenske formannskapet er det nå lagt til rette for at det skal bli lettere å sammenligne hvor godt landene klarer å integrere nyankomne i samfunnet.

Mot en felles integrasjonspolitikk i EU - Les mer…

Nyankomne innvandrere må også få leve ut drømmene sine

Nyankomne innvandrere må også få leve ut drømmene sine

- Jeg har tenkt en del på det i det siste, at jeg har en erfaring som mange andre ikke har, og som gjør at jeg med tyngde kan si hva som er bra, og hva som ikke er bra integrasjonspolitikk. Det sier Nyamko Sabuni , Sveriges integrasjons- og likestillingsminister.

Nyankomne innvandrere må også få leve ut drømmene sine - Les mer…

Árni Páll Árnason - vil ha et arbeidsliv der alle kan bidra

Árni Páll Árnason - vil ha et arbeidsliv der alle kan bidra

Hvilket arbeidsmarked vil vi ha? Hva forventer vi at virksomhetene gjør? Hva forventer vi skal skje på arbeidsstedet? Dette er spørsmål vi må gå dypere inn i, sier Árni Páll Árnason. Han har en fanesak: Han vil ikke lenger akseptere at folk presses ut av arbeidslivet på samfunnets bekostning.

Árni Páll Árnason - vil ha et arbeidsliv der alle kan bidra - Les mer…

Flere med handicap kan komme i arbejde

Handicappede har samme muligheder for at udvikle og få indflydelse på deres job og uddannelse, viser dansk undersøgelse.

Flere med handicap kan komme i arbejde - Les mer…

Jesper er glad for arbejdet i børnehaven

Han er spastisk lammet i højre side, har et fleksjob, og han er med til at planlægge aktiviteter på lige fod med de andre.

Jesper er glad for arbejdet i børnehaven - Les mer…

Fiktiva ansökningar avslöjar svenska arbetsgivare

Det finns anledning att tro att etnisk diskriminering förekommer bland arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden. Framför allt verkar diskrimineringen mot invandrade från Mellanöstern och Afrika vara omfattande. Var fjärde person från dessa grupper anser sig ha blivit förbigångna på arbetsmarknaden. Arbetslösheten för dessa grupper är dessutom betydligt högre jämfört med arbetslösheten för infödda.

Fiktiva ansökningar avslöjar svenska arbetsgivare - Les mer…

25.000 handicappede kom i arbejde på et år

Den danske regering havde et mål på 2.000 om året - men det blev til over 12 gange så mange.

25.000 handicappede kom i arbejde på et år - Les mer…

Svårt att jämföra integration - men är det en slump att Sverige har flera nya berättare?

Kalla det vad fan du vill. Ett öga rött. Det är titlarna på två av de senaste årens mest framgångsrika svenska romaner utanför kriminalgenren. Författade av Marjaneh Bakhtiari och Jonas Hassen Khemiri. Båda böckerna om mötet mellan de långt ifrån invandrade och det svenska, skrivna i skeptisk förundran och med humor. Två av många exempel på hur författare med utomeuropeiska erfarenheter fördjupar bilden av dagens Sverige.

Svårt att jämföra integration - men är det en slump att Sverige har flera nya berättare? - Les mer…

En strategi för framtiden

En strategi för framtiden

Kan samhället bli hållbart om inte arbetslivet är det? Genom att börja värdera arbetet i förhållande till hållbarhet tillförs ett framåtsiktande och samlande perspektiv som angår människor. Hållbarhet sätter arbetet i ett sammanhang som utmanar traditionella lösningar och aktörer och som mobiliserar till nytänkande.

En strategi för framtiden - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment