Tema: Den gröna omställningen
Från blygsamma miljömål till världens mest hållbara region
Den 23 mars var det 60 år sedan Helsingforsavtalet undertecknades. Det trädde i kraft den 1 juli det året och innebar bland annat att det nordiska ministerrådet upprättades, som är de nordiska regeringarnas samarbetsorgan.
Går den gröna omställningen för fort?
Alla de nordiska länderna är eniga om att det behövs en grön omställning för att förhindra en klimatkatastrof. Men är det ett tecken på politisk styrning eller det motsatta när det ställs andra krav till omläggningen än att den ska minska koldioxidutsläppen?
Hålet som måste fyllas: energikrisen och den gröna omställningen inom EU
Aldrig har det funnits så mycket pengar till grön omställning i Europa. Men så startade Ryssland krig mot Ukraina. Svaret från EU blev att strypa import av gas och andra fossila bränslen från Ryssland. Hur kommer detta att påverka den gröna omställningen? Kommer tempot att höjas eller måste man nu dra i nödbromsen? Svaret kan bli – både och.
Dansk regeringsløfte om grøn flyvning skaber turbulens
Det skal være mulig at flyve klimaneutralt indenrigs i Danmark fra 2025, og al indenrigsflyvning er klimaneutral i 2030, lover den danske regering. Industrigiganter vil producere grønt flybrændstof i stor målestok endnu hurtigere. Et fint initiativ, men der skal mere til, vurderer en miljø-tænketank.
EU-miljöhuvudstaden i Finland fick fart på grön omställning
Att bli korad till Europas miljöhuvudstad är en ära som många städer kämpar om. Men vad sker efter att året är över? I Lahtis, som hade titeln 2021 fortsätter miljöarbetet och de gröna projekten.
Någon som har lust på en fisköl?
Att öl och miljö hör ihop är kanske inte det första man tänker på. Men det lilla bryggeriet Ant Brew i Lahtis använder restprodukter som annars hade setts som avfall för att göra nya och spännande ölsorter.
Vindkraft i konflikt med reindrift i Fosen
Fosen vind nær Trondheim i Norge har bygget Europas største vindkraftspark på land. Men vindkraftsturbinene kan bli revet hvis samenes seier i Høyesterett tas helt til følge.
Eliza Reid – Islands enestående førstedame
Den 8. mars ble boken Secrets of the Sprakkar publisert i USA etter at den først kom ut på Island i 2020. Den handler om Islands likestilling, som regnes som å være en av de beste i verden. Sprakkar er et gammelt islandsk ord som betyr “enestående kvinner”. Noen av disse enestående kvinnene er intervjuet i boken.
Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden
I hela Norden har kampen mot arbetslivskriminalitet prioriteras upp. I Norge har den nya regeringen lanserat det den kallar för en storrengöring i arbetslivet. I Sverige har den biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson fått ansvaret för att samordna politiken. Han besökte nyligen Oslo och mötte sin norska kollega Marte Mjøs Persen.
Gult kort igen till EU från Sverige - nu för förslag om plattformsarbete
Än en gång har Europeiska kommissionen kommit med ett förslag som innebär risker för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det menar Sveriges riksdag som har beslutat att lämna in ett så kallat gult kort mot förslaget till direktiv om bättre arbetsvillkor vid plattformsarbete som lades fram i december. Tongångarna i Danmark och Finland är mer positiva.
Mansrollen i Norden – kris eller utveckling?
Två författare, en i Danmark och en i Sverige, har i aktuella böcker skärskådat mansrollen. De har olika syn på om den befinner sig i en kris, eller om mansrollen tvärtemot håller på att utvecklas till något nytt. Men bägge betonar jobbets betydelse för mansrollen och de negativa konsekvenserna för de män som inte lyckas få ett jobb, i synnerhet de med invandrarbakgrund.
Norden visade motståndskraft under pandemin
Norden klarade sig bra ekonomiskt under pandemin, med tanke på de massiva omställningar som krävdes. I fyra av fem länder ökade den förväntade levnadsåldern. Danmark använde förhållandevis mest pengar medan Norge klarade sig bäst ekonomiskt och dessutom upplevde en babyboom.
Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale
Hadia Tajik, nestleder i det norske Arbeiderpartiet, gikk onsdag av som landets arbeidsminister etter at det ble avslørt at hun for 15 år siden ikke betalte skatt for en pendlerbolig mens hun jobbet som politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Side-alternativer