Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Den gröna omställningen

Tema: Den gröna omställningen

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 4/2021
Tema: Den gröna omställningen

Foto: Christian Klindt Sølbeck

Den gröna omställningen måste ha folkligt stöd

Den gröna omställningen och Grönland. Hur hänger de ihop? Jo, valresultatet som vände upp och ned på maktförhållandena på ön påverkades i hög grad av ett kontroversiellt gruvprojekt. Det sägs kunna ge de sällsynta jordartsmetaller som behövs i de litiumjonbatterier som används i elbilar och vindkraftsturbiner.

pic

Nordisk-tyskt fackligt samarbete om den gröna omställningen

Facken i Norden bör samarbeta med sina fackliga motparter i Tyskland för att den gröna omställningen genomförs på ett rättvist sätt. Tillsammans kan de bli tillräckligt starka för att kunna lyfta fram det fackliga perspektivet om att omställningen måste ske på ett rättvist sätt.

pic

Dansk og nordisk indsats for cirkulært og bæredygtigt byggeri

60 danske familier flytter i 2023 ind i et banebrydende boligbyggeri af dokumenteret klimavenlige materialer, som kan genbruges eller genanvendes. Den type bæredygtigt og cirkulært byggeri skal op i gear, og Norden spiller en vigtig rolle.

Byggeri højt på Nordens klimadagsorden

De nordiske lande samarbejder intensivt om at få byggeriets klimatryk ned både i Norden og i EU.

pic

Med passion för tång - en produkt både för hälsan och smaken

Tången är en återupptäckt resurs som kan användas på många olika sätt. Det har både ekoprenörer och forskare visat. Men den är också hotad. Det visar en färsk rapport från Nordiska ministerrådet.

pic

Tångens många sätt att mildra klimatkrisen

I Danmark har forskare, företag, myndigheter och intresseorganisationer samverkat kring ett flerårigt projekt kallat Tang nu. Det man undersökt är möjligheten för odlad tång att bidra till en renare havsmiljö och att använda tång-biomassan som livsmedel och djurfoder.

pic

Elektriske biler kan parkere flere bensinstasjoner

Tallet på bensinstasjoner slik vi kjenner dem har sakte gått ned gjennom mange år. Snart blir det flere ladere for el-bil enn bensinstasjoner i Norge.

pic

Grön omställning skapar storindustri i norra Sverige

När företaget Northvolt nu bygger sin elbilsbatterifabrik i västerbottniska Skellefteå, är det en av de största industrisatsningarna i svensk historia. Inom fem år ska 3000 personer anställas för produktion av ett bilbatteri som är miljövänligt i alla led – både i funktion och produktion.

pic

Grønland vælger ny regering i protest mod kontroversiel minedrift

Grønlands råstofeventyr må ikke ske på bekostning af grønlænderes sundhed, velfærd og jobmuligheder. Det var det klare signal fra vælgerne, da Grønland 6. april 2021 valgte nyt parlament og fik en ny koalitionsregering.

pic

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs

Sexuella trakasserier inom vårdsektorn har inte uppmärksammats lika mycket som i andra branscher. Att patienter uppträder opassande uppfattas ofta som en del av jobbet. "Den höga nivån av tolerans är ett problem", säger Bryndís Elfa Valdemarsdóttir, som lett den isländska delen av ett nordiskt projekt om problemet.

pic

Ny teknik inte tillräckligt för att stärka funktionshindrade i arbetslivet

Kan utvecklingen av ny teknik, främst genom digitalisering, göra att personer med funktionsnedsättning kommer att klara sig bättre i arbetslivet än tidigare? Svaret som ges i en ny rapport från Nordens välfärdscenter är inte uppmuntrande.

Nytt EU-direktiv vill öka insynen i lönesättningen

Ännu ett EU-direktiv som handlar om löner är nu på gång. Nu gäller det insyn i lönesättningen och syftet är att förbättra efterlevnaden av principen om lika lön mellan män och kvinnor. Förslaget sägs vara inspirerat av vad goda erfarenheter från Danmark och Sverige, men skiljer sig en hel del från vad som gäller här.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment